top of page

Dit is waarom Warren Buffett deze beursstijging afwacht

In het kort:

  • Warren Buffett houdt zich steeds meer afzijdig van de huidige beursrally en verhoogt zijn kaspositie bij Berkshire Hathaway tot boven de $275 miljard.

  • Buffett heeft grote belangen in bedrijven zoals Apple en Bank of America verkocht, waarschijnlijk omdat hij extreme waarderingen in de markt ziet, gedreven door AI-hype en speculaties over een mogelijke renteverlaging.

  • De Buffett-indicator (marktwaarde/GDP) toont aan dat de markt fors overgewaardeerd is, met niveaus boven de 200%, vergeleken met 150% tijdens de dotcom-zeepbel in 2000.


In 2024 zijn de aandelenmarkten weer gestegen tot recordhoogten, ondanks een moeilijke start in september. Echter, Warren Buffett, een van de meest gerespecteerde investeerders ter wereld, blijft steeds meer langs de zijlijn staan. Dit blijkt uit de forse toename van de kaspositie van Berkshire Hathaway, zijn investeringsvehikel. Aan het eind van 2023 bedroeg die kaspositie nog net geen $167 miljard, maar inmiddels is dat gestegen tot meer dan $275 miljard.


De totale kaspositie van Berkshire Hathaway:

Bron: CompaniesMarketCap

Buffett heeft de afgelopen tijd aanzienlijke delen van zijn belangen in Apple en Bank of America verkocht. Dit lijkt een strategische zet te zijn, ingegeven door zijn geloof dat de markt momenteel overgewaardeerd is. De stijging van aandelenkoersen is voornamelijk gebaseerd op de hype rond kunstmatige intelligentie (AI) en speculatie over de renteverlagingen van de Federal Reserve.



Buffett staat bekend om zijn focus op waarde beleggen. Dit betekent dat hij vooral investeert in bedrijven waarvan hij vindt dat ze ondergewaardeerd zijn, met solide groeivooruitzichten op lange termijn. In de huidige markt ziet hij echter weinig waarde. De "Buffett-indicator", een door hem geliefde maatstaf die de verhouding tussen de totale marktwaarde van aandelen en het bruto binnenlands product (BBP) meet, is een belangrijke aanwijzing hiervoor. Deze indicator stond halverwege 2024 boven de 200% (194% op dit moment). Ter vergelijking: tijdens de piek van de internetzeepbel in 2000 stond deze op iets boven de 150%.

Bron: longtermtrends

Buffett heeft bovendien zorgen over de bredere economische situatie in de Verenigde Staten. Waar in 1999 de federale begroting nog een overschot had van $99 miljard, loopt het begrotingstekort nu op tot bijna 7% van het BBP, met een deficit van $1,9 biljoen in 2024. De schuldquote ten opzichte van het BBP is ook veel hoger dan in eerdere periodes.

Bron: WealthMD

Berkshire Hathaway heeft een groot deel van zijn Apple-belang verkocht. De koers van Apple is de afgelopen maanden gestegen, mede door de verwachting dat het bedrijf AI steeds meer zal integreren in zijn producten en diensten. Analisten verwachten dat de winst per aandeel van Apple zal stijgen van $5,73 in 2023 naar $6,70 in 2024 en $7,48 in 2025, met een omzetgroei van 8%. Echter, de waarderingen zijn vrij hoog: Apple handelt op bijna 34 keer de verwachte winst en 8,9 keer de verwachte omzet. Ook in de bredere markt zien we vergelijkbare overwaarderingen, met historische koers-winst- en koers-boekwaardeverhoudingen die ver boven het gemiddelde liggen.


Buffett’s keuze om zijn kaspositie te verhogen en te verkopen op deze waarderingen toont dat hij de markt op dit moment als risicovol beschouwt. Hij kiest ervoor om geen "domme beslissingen" te nemen, zoals hij zelf zegt, door aandelen te blijven kopen wanneer de markt overgewaardeerd is.



Het feit dat Buffett een defensieve positie inneemt, kan deels te maken hebben met zijn persoonlijke situatie, nu hij aan het eind van zijn lange carrière staat. Het is voor investeerders historisch gezien zelden een goed idee gebleken om tegen Buffett in te gaan. Hij heeft bewezen dat het vermijden van overgewaardeerde markten op de lange termijn meestal de beste strategie is. Daarom kiezen veel investeerders ervoor om net als Buffett af te wachten tot er betere koopmomenten komen, in plaats van blind mee te gaan in de huidige beursrally. Houdt echter altijd vast aan je eigen waarderingen, waarbij er ook in dit beursklimaat zeker koopjes te vinden zijn.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page