top of page

Dit is waarom UiPath aandelen 30% omlaag duiken

In het kort:

  • UiPath aandelen daalden met bijna 30% na het onverwachte vertrek van CEO Rob Enslin en zwakke verkoopverwachtingen.

  • Het bedrijf verwacht een omzet van $300 tot $305 miljoen in het huidige kwartaal, ver onder de analistenverwachting van $333 miljoen.

  • De aangepaste omzetprognose voor het volledige jaar bedraagt $1,405 tot $1,410 miljard, wat aanzienlijk lager is dan de eerder voorspelde $1,555 tot $1,560 miljard.


De aandelen van UiPath, een bedrijf in automatiseringssoftware, stortten bijna 30% in na de aankondiging van een onverwachte wijziging in het leiderschap en teleurstellende verkoopverwachtingen voor het komende kwartaal. CEO Rob Enslin stapt op 1 juni op en wordt vervangen door mede-oprichter Daniel Dines, die eerder in januari dit jaar aftrad als co-CEO. Sinds Enslin de leiding overnam, zijn de aandelen van UiPath al met ongeveer 20% gedaald.


Analisten van RBC Capital Markets noemden de resultaten 'rommelig' en beschouwden de CEO-overgang als 'verrassend'. KeyBanc Capital Markets verlaagde zijn rating voor het aandeel van 'Overweight' naar 'Sector Weight', terwijl TD Cowen het aandeel verlaagde van 'Buy' naar 'Hold'.


De aandelenkoers van UiPath na deze kwartaalcijfers:

BRON: Google Financiën


UiPath verwacht in het huidige kwartaal een omzet tussen de $300 miljoen en $305 miljoen, wat aanzienlijk lager ligt dan de $333 miljoen die analisten hadden voorspeld. Voor het volledige jaar heeft het bedrijf zijn omzetverwachting bijgesteld naar een bereik van $1,405 miljard tot $1,410 miljard, ver onder de eerder voorspelde $1,555 miljard tot $1,560 miljard. CFO Ashim Gupta gaf aan dat verhoogde controle op deals en verlengde verkoopcycli voor grote meerjarige contracten hebben bijgedragen aan deze neerwaartse bijstelling. De aangepaste winst per aandeel bedroeg $0,13, wat eveneens iets beter was dan de verwachte $0,12 per aandeel.


CFO Ashim Gupta verklaarde dat hoewel de timing en duur van contracten de omzet en operationele marges beïnvloeden, het bedrijf vertrouwen heeft in zijn vermogen om duurzame groei in jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) en aanzienlijke niet-GAAP vrije kasstroom te genereren. UiPath verwacht dat de ARR tegen 31 januari 2025 tussen $1,66 miljard en $1,665 miljard zal liggen.


De terugval van UiPath komt op een moment dat veel andere AI-bedrijven aanzienlijke groei doormaken. De RPA-industrie, waarin UiPath opereert, heeft moeite om gelijke tred te houden met de snelle vooruitgang in GenAI-technologieën en de concurrentie van giganten zoals OpenAI en Google, evenals talloze startups. In dit uitdagende landschap is het vertrek van Enslin en de tegenvallende omzetprognoses een bron van zorg voor investeerders.


De nieuwe CEO Dines werkte van 2000 tot 2005 bij Microsoft in Seattle, Washington, VS. Daarna keerde hij terug naar Roemenië en startte in 2005 het bedrijf DeskOver in Boekarest. Dit bedrijf werd later omgedoopt tot UiPath en verhuisde in 2018 zijn hoofdkantoor naar New York City, ook Dines is dus vanaf het begin al betrokken bij het bedrijf. Vanaf maart 2024 was Dines de rijkste persoon in Roemenië met een geschat vermogen van $2,7 miljard.



Ondanks een licht beter dan verwachte omzet van $335 miljoen in het kwartaal eindigend in april 2024 (een stijging van 16% op jaarbasis), heeft de neerwaartse bijstelling van de jaarlijkse omzetprognose een negatieve schaduw geworpen op de toekomst van het bedrijf. Daniel Dines, de nieuwe CEO, toonde zich optimistisch: “Met deze verandering kijk ik ernaar uit om het bedrijf te leiden door onze volgende fase van winstgevende groei en innovatie.” Het bedrijf staat nog steeds op mijn eigen watchlist, maar ik wacht eerst af in hoeverre de koers van het bedrijf zal veranderen met deze leiderschapswissel en hoe UiPath zich komende kwartalen ontwikkelt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page