top of page

Dit is waarom UiPath aandelen 10% stijgen

In het kort:

  • UiPath behaalde in het tweede kwartaal van FY2025 een omzet van $316 miljoen, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar en boven de verwachtingen van analisten ($304 miljoen).

  • Het nettoverlies van $86 miljoen was hoger dan het verlies van $60 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar de winst per aandeel van $0,04 overtrof de schattingen van $0,03.

  • Het bedrijf verhoogde zijn omzetverwachtingen voor het volledige fiscale jaar 2025 naar een bereik van $1,42 miljard tot $1,43 miljard.


UiPath, een bedrijf in automatiseringssoftware, heeft met zijn tweede kwartaalresultaten van FY2025 de verwachtingen van Wall Street overtroffen, vooral dankzij de toenemende vraag naar AI-gedreven automatisering. De omzet van $316 miljoen groeide met 10% jaar-op-jaar en overschreed ruimschoots de consensusverwachting van $304 miljoen.


Daarbij steeg de jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) met 19% tot $1,551 miljard, wat de sterke klantentrouw en uitbreiding van bestaande klantrelaties benadrukt. UiPath genereerde $43 miljoen aan nieuwe ARR en behaalde een dollar-gebaseerde nettoretentiegraad van 115%, wat wijst op een aanzienlijke groei bij bestaande klanten.


De omzet van UiPath (2019-2024):

Bron: UiPath


Ondanks een nettoverlies van $86 miljoen, een aanzienlijke toename ten opzichte van het verlies van $60 miljoen vorig jaar, bleef het vertrouwen van beleggers groot. Dit is mede te danken aan de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van $500 miljoen, wat de liquiditeitspositie van UiPath versterkt en wijst op een focus op langetermijnwaarde. Het bedrijf rapporteerde bovendien een non-GAAP bruto marge van 83%, wat wijst op een sterke operationele winstgevendheid. Aan het einde van het kwartaal beschikte UiPath over $1,7 miljard in kasmiddelen en verhandelbare effecten.


Het bedrijf kondigde ook aan dat CFO Ashim Gupta de rol van Chief Operating Officer zal opnemen naast zijn huidige functie, om de operationele efficiëntie verder te verbeteren.


UiPath verhoogde zijn omzetverwachting voor FY2025 naar een bereik van $1,42 miljard tot $1,43 miljard, wat de eerdere prognose van $1,41 miljard overtrof. Voor het volgende kwartaal verwacht UiPath een omzet tussen de $345 miljoen en $350 miljoen, iets boven de verwachtingen van analisten ($347,3 miljoen). Deze optimistische vooruitzichten weerspiegelen het vertrouwen van het management in de aanhoudende vraag naar AI en automatisering. Echter gaat het hier slechts om kleine bijstellingen en zegt het in de basis dus enkel dat het bedrijf verwacht de huidige koers aan te kunnen houden.


Om de operationele kosten te verlagen, kondigde UiPath aan meer dan 10% van zijn personeelsbestand te schrappen. Deze maatregelen dragen bij aan een non-GAAP bedrijfswinst van $6 miljoen, ondanks een GAAP-bedrijfsverlies van $103 miljoen.


Een belangrijk aandachtspunt voor beleggers is de vrije kasstroom van UiPath. Het bedrijf rapporteerde een vrije kasstroom van $42,48 miljoen in het tweede kwartaal, wat overeenkomt met een marge van 13,4%. Dit was een daling vergeleken met de 30,2% marge in het vorige kwartaal, wat kan wijst op seizoensgebonden investeringsbehoeften. Desondanks blijft de kaspositie van het bedrijf sterk, met een solide kasreserves van $1,7 miljard.


FCF margin van UiPath (2019-2024):

Bron: UiPath


CEO Daniel Dines benadrukte dat de groei van 19% in ARR te danken is aan verbeterde uitvoering en de toegevoegde waarde van hun AI-gedreven automatiseringsplatform. De lancering van nieuwe functies zoals UiPath Autopilot, dat gebruikmaakt van generatieve AI (GenAI) om workflows te creëren en testen te versnellen, onderstreept de voortdurende pogingen tot verdere innovatie van het bedrijf. UiPath integreert ook AI in documentverwerking en biedt nieuwe automatiseringsmogelijkheden binnen Microsoft Teams.



Na de bekendmaking van deze sterke kwartaalresultaten steeg het aandeel van UiPath met 10% in de nabeurs handel, waardoor de koers uitkwam op $14,04. Beleggers reageerden positief op zowel de omzetgroei als het aandeleninkoopprogramma van $500 miljoen, wat de focus van het bedrijf op aandeelhouderswaarde benadrukt. De verdere integratie van AI in het platform wordt gezien als een strategische stap om te profiteren van de toenemende vraag naar automatisering en digitale transformatie bij ondernemingen wereldwijd.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page