top of page

Dit is waarom SolarEdge aandelen kelderen

In het kort:

  • SolarEdge Technologies meldde dat een belangrijke klant, PM&M Electric, failliet is gegaan en een schuld van $11,4 miljoen waarschijnlijk niet kan betalen.

  • Het bedrijf verwacht ook een uitgave van $150 miljoen aan vrije kasstroom in het huidige kwartaal.

  • SolarEdge kondigde de verkoop van $300 miljoen aan converteerbare obligaties aan.


SolarEdge Technologies richt zich op een breed scala aan marksegmenten binnen de zonne-energiesector, variërend van residentiële installaties tot commerciële en kleine nutsinstallaties. Hun systeem, dat bestaat uit power optimizers, omvormers en een cloud-gebaseerd monitoringsplatform, biedt uitgebreide oplossingen voor diverse klanten. Het bedrijf verkoopt zijn producten direct aan zonne-installateurs en indirect via distributeurs en groothandelaars in elektrische apparatuur. Deze strategische diversificatie in verkoopkanalen helpt SolarEdge om een breed klantenbestand te bereiken, wat essentieel is in een snelgroeiende en competitieve markt.


SolarEdge zag vandaag een scherpe daling van zijn aandelenkoers na de aankondiging dat een belangrijke klant, PM&M Electric, faillissement heeft aangevraagd. PM&M Electric, een zonnepaneelinstallateur in Arizona, heeft een schuld van $11,4 miljoen aan SolarEdge. In een melding aan de Securities and Exchange Commission (SEC) gaf SolarEdge aan dat het onzeker is of dit bedrag kan worden teruggevorderd, met mogelijk aanzienlijke vertragingen of zelfs een totaal verlies van de verschuldigde fondsen.


De aandelenkoers van SolarEdge de afgelopen 5 jaar:

Bron: Macrotrends


In dezelfde verklaring meldde SolarEdge dat het verwacht $150 miljoen aan reserves te hebben uitgegeven in het tweede kwartaal. Deze aanzienlijke outflow wordt toegeschreven aan discretionaire minderheidsinvesteringen, verstrekte kredieten aan bepaalde klanten, hoger dan verwachte werkkapitaalvereisten met betrekking tot de opschaling van de Amerikaanse productie, en tragere betalingen op debiteuren, meer slecht nieuws dus voor het bedrijf.


De kaspositie(groei) van SolarEdge sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Om de financiële stabiliteit te waarborgen, kondigde SolarEdge een private verkoop aan van $300 miljoen aan converteerbare obligaties die in 2029 aflopen. De opbrengst is bedoeld voor het dekken van de kosten van geplafonneerde call-transacties, het aflossen van eerdere schulden en algemene bedrijfsdoeleinden. Deze stap is gericht op het versterken van de liquiditeit van het bedrijf te midden van de uitdagende financiële omstandigheden.


De omzet van SolarEdge sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Na deze aankondigingen daalden de aandelen van SolarEdge dik 21% vandaag, tot $25,97, het laagste niveau in bijna zeven jaar. De scherpe daling van het aandeel weerspiegelt de zorgen van beleggers over de financiële gezondheid van het bedrijf en het vermogen om de recente uitdagingen effectief aan te pakken.


SolarEdge bevestigde zijn omzetprognose voor het tweede kwartaal van 2024, met een verwachting van $250 miljoen tot $280 miljoen, in lijn met de schatting van Wall Street van $265,8 miljoen. Ondanks dit blijft de marktreactie negatief, wat nog duidelijker wordt met meer dan 7 miljoen verhandelde aandelen vergeleken met het dagelijkse gemiddelde van 2,3 miljoen, het resultaat van een flinke verkoopgolf vandaag.


Ondanks de innovatieve producten en de brede marktbenadering, heeft SolarEdge de laatste tijd te maken gehad met aanzienlijke financiële uitdagingen. De recente financiële cijfers tonen een daling van ongeveer 78,34% in de omzetgroei over de afgelopen drie maanden, wat een aanzienlijke tegenslag betekent. Deze daling in omzet is vooral opvallend in vergelijking met de gemiddelde groeicijfers binnen de informatietechnologiesector, waar het bedrijf duidelijk achterblijft.


De netto winstmarge van SolarEdge is met -11% significant lager dan het sectorgemiddelde. Dit duidt op problemen bij het effectief beheren van kosten en het handhaven van winstgevendheid. De Return on Equity (ROE) van -6,76% en Return on Assets (ROA) van -3,59% zijn eveneens lager dan de industrienormen, wat suggereert dat het bedrijf moeite heeft met het efficiënt benutten van zijn kapitaal en activa om optimale financiële rendementen te genereren.


De winstmarge van SolarEdge sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Positief is dat SolarEdge een gezonde financiële structuur heeft met een schuld/kapitaalratio van 0,30, wat aangeeft dat het bedrijf een relatief lage schuldenlast draagt in vergelijking met zijn eigen vermogen. Dit kan het bedrijf enige mate van flexibiliteit bieden om door financiële uitdagingen te navigeren en toekomstige investeringen te ondersteunen.


Schuld/kapitaal ratio:

Bron: Macrotrends


Het faillissement van PM&M Electric en de daaropvolgende financiële druk hebben SolarEdge in een extra benarde positie gebracht. De strategische zet van het bedrijf om converteerbare obligaties uit te geven is bedoeld om onmiddellijke cashflowproblemen te verlichten, maar de bredere impact op het vertrouwen van beleggers en de prestaties van het aandeel blijft een belangrijke zorg. Beleggers zullen nauwlettend in de gaten houden hoe het bedrijf deze uitdagingen aanpakt en zijn financiële positie in de komende kwartalen stabiliseert. Dat het een wilde rit zal worden voor dit aandeel om het hoofd boven water te houden lijkt echter geen vraag meer te zijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page