top of page

Dit is waarom SMCI aandelen 25% crashen vandaag

In het kort:

  • De aandelen van Super Micro Computer zijn vandaag meer dan 25% gedaald na de aankondiging dat het jaarverslag niet op tijd wordt ingediend, in combinatie met ernstige beschuldigingen van Hindenburg Research.

  • Hindenburg's rapport beschuldigt Super Micro van misleidende omzetherkenning, ongedocumenteerde transacties met gelieerde partijen, en mogelijke schendingen van sancties tegen Rusland.

  • De financiële prestaties van Super Micro verslechteren, wat samen met de beschuldigingen tot aanzienlijke reputatieschade kan leiden, met mogelijk verdere koersdalingen als gevolg.


De aandelen van Super Micro Computer Inc. (SMCI) zijn vandaag met meer dan 25% gedaald. Deze scherpe daling volgde op de aankondiging dat het bedrijf zijn jaarverslag over het fiscale jaar tot 30 juni 2024 niet op tijd zal indienen. Super Micro gaf aan dat meer tijd nodig is voor de afronding van de interne controles over de financiële verslaglegging.


Deze mededeling kwam kort nadat Hindenburg Research een vernietigend rapport publiceerde waarin het bedrijf beschuldigd wordt van ernstige financiële onregelmatigheden en mogelijke schendingen van sancties.


De aandelenkoers van SMCI het afgelopen jaar:

Bron: CNBC


Hindenburg Research, bekend als een agressieve short seller, bracht een rapport uit waarin het bedrijf onder andere beschuldigd wordt van:


1. Misleidende omzet herkenning: Hindenburg beweert dat Super Micro doorgaat met frauduleuze praktijken, zoals het versneld erkennen van inkomsten om de financiële resultaten te manipuleren. Dit is dezelfde praktijk die eerder leidde tot een de-listing van de beurs.


2. Ongedocumenteerde transacties met gelieerde partijen: Hindenburg richt zich ook op twee Taiwanese bedrijven, Ablecom en Compuware, die worden beheerd door directe familieleden van Super Micro's CEO. Deze transacties zouden niet correct zijn gedocumenteerd, wat vragen oproept over mogelijke prijs manipulatie.


3. Schendingen van sancties tegen Rusland: Volgens het rapport heeft Super Micro via een schijn bedrijf in Hong Kong producten geleverd aan Rusland, wat mogelijk in strijd is met de sancties opgelegd na de invasie van Oekraïne.


De financiële prestaties van Super Micro vertonen tekenen van verslechtering. Hoewel de omzet in het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2024 iets boven de verwachtingen lag, miste de aangepaste winst per aandeel (EPS) de prognoses aanzienlijk. De brutomarges staan onder druk, terwijl de concurrentie van bedrijven zoals Dell en Hewlett Packard toeneemt. Deze bedrijven zouden volgens Hindenburg betere producten en diensten aanbieden, wat klanten weglokt van Super Micro.



De combinatie van deze beschuldigingen en de uitgestelde indiening van het jaarverslag heeft het vertrouwen in Super Micro zwaar aangetast, wat leidde tot de scherpe koersdaling van meer dan 25%. Analisten verlagen nu hun aanbevelingen van "kopen" naar "houden" in afwachting van een reactie van het management op de beschuldigingen en de verdere ontwikkeling van de financiële situatie.



Super Micro staat voor een enorme uitdaging. Het bedrijf moet niet alleen snel reageren op de ernstige beschuldigingen van Hindenburg, maar ook aantonen dat het de interne controles en financiële verslaglegging op orde heeft. Zonder een overtuigende reactie dreigt verdere koersdaling en mogelijk ernstige reputatieschade, wat de toekomst van het bedrijf op het spel zet.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page