top of page

Dit is waarom Plug Power aandelen dalen vandaag

In het kort:

  • Plug Power rapporteerde een recordomzet van $891 miljoen in 2023, een stijging van 27% ten opzichte van 2022.

  • Echter nam het verlies per aandeel toe van $1,25 in 2022 naar $2,30 in 2023 door hogere investeringen in groei en uitbreiding.

  • Ondanks de gemiste verwachtingen heeft Plug Power de zorgen over het voortbestaan als onderneming ("going concern") opgelost, wat het vertrouwen van beleggers kan helpen herstellen.

Plug Power, bekend om zijn waterstof-brandstofcellen, heeft een turbulente tijd achter de rug. Met een recordomzet van $891 miljoen in 2023, een sprong van 27% ten opzichte van het jaar daarvoor, zou je denken dat het bedrijf op rozen zit.


Maar de beurs reageert zoals ze vaker doet, onvoorspelbaar en soms genadeloos. Een verlies van $2,30 per aandeel, significant hoger dan de $1,25 van het vorige jaar, heeft beleggers doen fronsen en het aandeel een daling van ruim 5% laten nemen in de premarket handel op het moment van schrijven.


Plug Power heeft zijn voetafdruk in de groene waterstofeconomie aanzienlijk uitgebreid, met de succesvolle ingebruikname van de waterstofinstallatie in Georgia, die het grootste PEM-elektrolyzersysteem in de Verenigde Staten huisvest.


Deze mijlpaal, samen met de implementatie van een grootschalig megawatt-niveau stationair product, markeert een aanzienlijke vooruitgang in de waterstofproductiecapaciteiten van het bedrijf. Echter is en blijft het een markt waar winst nog niet om de hoek ligt, iets wat we toch graag willen gaan zien in plaats van deze alsmaar verslechterende verliescijfers.


De spagaat tussen groei en verlies

In 2023 heeft Plug Power niet alleen een record omzet neergezet, maar ook een record verliezen genoteerd. Plug Power heeft het verlies toegeschreven aan verhoogde investeringen in groei en uitbreiding, samen met diverse niet-contante lasten. Dit klinkt als een strategische zet, gezien Plug Power hiermee de dominantie binnen deze markt verstevigt, al is het uiteraard afwachten wat het effect van op langere termijn zal gaan zijn. Maar op de korte termijn heeft het de aandeelhouders in ieder geval koude rillingen bezorgd, met een aandelendaling van bijna 30% sinds het begin van het jaar als reactie.

De toekomst: een lichtpuntje in de duisternis

Ondanks de sombere cijfers is er een lichtpuntje aan de horizon. Plug Power heeft bevestigd dat de twijfels over het voortbestaan van het bedrijf, een zogenaamde "going concern", zijn opgelost. Dit zou de weg vrij kunnen maken voor een herstel van het vertrouwen onder beleggers. CEO Andy Marsh heeft een rotsvast geloof in een duurzame groei en innovatie in hernieuwbare energie, met een voorzichtige benadering van kasbeheer. Dit klinkt als muziek in de oren voor diegenen die geloven in de lange termijn potentie van groene energie.


De harde les: niet alles dat glanst, is goud

De reis van Plug Power herinnert ons eraan dat niet alles dat glanst, goud is, vooral niet in de snel veranderende wereld van hernieuwbare energie. De markt is net zo veranderlijk als het weer, met zonneschijn en stormen die elkaar afwisselen. Voor beleggers is het een les in geduld maar ook in het herkennen van de potentie op lange termijn, ondanks de hobbels op de weg. Echter is het in het geval van Plug Power erg belangrijk de financiële status van het bedrijf nauw te blijven volgen, hoewel een faillissement voor nu dus afgewend lijkt te zijn.



De weg vooruit

Met de ambitieuze plannen om een groen waterstofnetwerk over Noord-Amerika en Europa uit te rollen en meerdere groene waterstofproductie-installaties te ontwikkelen die tegen het einde van 2028 commercieel operationeel moeten zijn, positioneert Plug Power zich als een leider in de energietransitie. De CEO's visie op het decarboniseren van de economie en het bereiken van energieonafhankelijkheid door middel van duurzame oplossingen is niet alleen lovenswaardig maar ook essentieel in de huidige klimaatcrisis.


Het verhaal van Plug Power is er een van hoop, tegenslag, en uiteindelijk, veerkracht. Met een recordomzet maar ook significante verliezen, staat het bedrijf op een kruispunt. Het oplossen van de "going concern" kwesties geeft echter reden tot optimisme. Voor beleggers en belanghebbenden is het nu een kwestie van adem inhouden en kijken of, en vooral hoe, het bedrijf zijn strategie voor duurzame groei in de praktijk brengt. Zal Plug Power in staat zijn om de wind in de zeilen te krijgen en koers te zetten naar een groenere toekomst? Alleen de tijd zal het leren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page