Dit is waarom de obligatiemarkt in de war is
In het kort:
De Amerikaanse obligatiemarkt is onrustig, voornamelijk door tegenstrijdige economische signalen, die ik in dit artikel wil bespreken.
Stijgende rentes weerspiegelen positieve groeiverwachtingen, maar roepen ook onzekerheid op over het tempo en de richting van toekomstige Fed-renteverlagingen.
Hoewel de Federal Reserve renteverlagingen suggereert, kunnen verkiezingsonzekerheden en bedrijfsvertragingen de obligatiemarkt verder onder druk zetten.
Het economische landschap van de Verenigde Staten zendt op dit moment extreem gemengde signalen uit die obligatiebeleggers duidelijk in verwarring brengen. De Amerikaanse economie lijkt vanuit macro-economisch perspectief sterk: cijfers voor de werkgelegenheid, BBP-groei en detailhandelsverkopen tonen aanhoudende groei. Volgens de Atlanta Fed wordt een BBP-groei van 3,4% verwacht voor het derde kwartaal. Daarentegen vertoont de meest recente Beige Book, een Fed-rapport dat elke zeven weken verschijnt, een meer genuanceerd beeld met zorgen over sectorale vertragingen, vooral in de maakindustrie, banken en vastgoed. Al deze informatie heb ik eerder al eens besproken, maar aangezien het met dit nieuwe rapport weer onderstreept werd, wil ik er graag dit artikel aan wijden.
De sterke economische data geven beleggers de indruk dat de Fed mogelijk dicht bij het bereiken van een “soft landing” is, een scenario waarin hoge rente de inflatie tempert zonder de economie te schaden. Dit vooruitzicht heeft geleid tot stijgende obligatierendementen, met rentes die de afgelopen maand met meer dan 50 basispunten zijn gestegen. Beleggers verwachten langdurige groei, wat hen aanzet tot het verkopen van obligaties, traditioneel gezien als veilige haven. Dit zorgt ervoor dat de rendementen stijgen, met als meest recente voorbeeld een brede forse maandelijkse rentestijging tot ruim over de 4% op Amerikaanse staatsobligaties:
Treasury Yields in de VS (25 oktober):
Bron: Bloomberg
Goldman Sachs wijst op deze sterke groeiverwachtingen als belangrijkste reden voor de stijgende rendementen, boven factoren zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen of bezorgdheid over hernieuwde inflatiedruk bij toekomstige renteverlagingen. In plaats daarvan verwacht Goldman dat de Fed de rente mogelijk geleidelijk met 25 basispunten zal blijven verlagen bij de komende zes bijeenkomsten, om zo economische groei te temperen zonder oververhitting, wat uiteraard ook het ideale doel is.
Ondanks de sterke macrocijfers schetst de Beige Book een minder rooskleurig beeld. Volgens dit rapport blijft de economische groei "onveranderd" ten opzichte van het vorige rapport in september. Sectorspecifieke signalen wijzen op dalingen in productie en stagnatie in bankactiviteiten en commercieel vastgoed. Ook de werkgelegenheidsgroei wordt omschreven als “gering tot bescheiden”, zonder veel aanwijzingen voor toenemende ontslagen. Dit creëert een contrast met de bredere economische indicatoren en voegt onzekerheid toe voor beleggers.
Citigroup-econoom Andrew Hollenhorst stelde dat de Beige Book “geen materiële verbetering” toont en blijft wijzen op een sombere economische vooruitblik. Kathy Bostjancic, hoofdeconoom bij Nationwide, bevestigde dat de economische groei in de meeste delen van het land beperkt blijft ondanks de positieve cijfers voor werkgelegenheid en detailhandelsverkopen in september.
De naderende presidentsverkiezingen spelen eveneens een rol in de obligatiemarkt. Het Beige Book maakt melding van een terughoudendheid onder bedrijven om investeringen te doen tot er duidelijkheid is over de verkiezingsuitslag. Deze onzekerheid kan leiden tot lagere investeringen in diverse sectoren, wat het marktsentiment beïnvloedt. De situatie rondom de verkiezingen maakt dat beleggers voorzichtig zijn, wat een extra laag van volatiliteit toevoegt aan de obligatiemarkt.
Met de tegenstrijdige signalen wordt het voor de Fed moeilijker om een eenduidige koers te bepalen. Hoewel sterke economische cijfers het idee geven dat de renteverlagingscyclus kan worden voortgezet, kan een verslechtering van de sectorale prestaties de Fed aanzetten tot meer agressieve renteverlagingen om groei te ondersteunen. Volgens Nicholas Colas van DataTrek Research kan de Fed, ondanks positieve economische indicatoren, nog steeds gevoelig zijn voor de signalen van de Beige Book, die wijzen op een verzwakkende economie.
Het gevolg is dat de markten nu mogelijk rekening houden met een situatie waarin de Fed op korte termijn de rente zal verlagen om te voorkomen dat sectorale zwakte de bredere economie ondermijnt. Beleggers blijven echter voorzichtig en blijven monitoren of de macro-economische groei kan aanhouden of dat de zorgen vanuit het Beige Book zich daadwerkelijk doorzetten naar bredere economische zwakte.
Comments