top of page

Dit is waarom Chinese halfgeleider aandelen stijgen

In het kort:

  • China heeft een investeringsfonds van $47,5 miljard opgericht om de halfgeleider industrie te versterken, met financiering van de overheid en staatsbanken.

  • Verschillende Chinese chip bedrijven zagen hun aandelenkoersen stijgen na de aankondiging van dit fonds.

  • De nadruk ligt op innovatie met volwassen knooppunten en back-end technologieën om concurrentievoordelen te behalen.


China heeft een nieuw investeringsfonds van 344 miljard yuan ($47,5 miljard) opgezet om zijn halfgeleider industrie te stimuleren. Dit markeert de derde ronde van het door de overheid gesteunde financierings programma, ook wel bekend als het Nationale Geïntegreerde Circuit Industrie Investeringsfonds (Big Fund III). De fondsen zijn afkomstig van de centrale overheid en verschillende staatsbanken en -bedrijven, waaronder de Industrial & Commercial Bank of China.


Het nieuwe fonds werd opgericht op 24 mei 2024 en heeft als doel om China's positie in de wereldwijde halfgeleider industrie te versterken, vooral te midden van de strengere beperkingen door de VS en bondgenoten. Deze beperkingen richten zich op het beperken van China's toegang tot geavanceerde chips en technologieën, essentieel voor kunstmatige intelligentie (AI) en andere high-tech toepassingen.



De Chinese minister van Financiën is de grootste aandeelhouder van het fonds met een belang van 17% en een kapitaal van 60 miljard yuan. Andere belangrijke aandeelhouders zijn de China Development Bank Capital (10,5%) en vijf grote Chinese banken die elk ongeveer 6% van het totale kapitaal bijdragen.


Na de aankondiging stegen de aandelen van verschillende Chinese chip bedrijven aanzienlijk. Semiconductor Manufacturing International (SMIC) zag een stijging van ongeveer 7% op de Hong Kong Exchange, terwijl Hua Hong Semiconductor een stijging van 11% noteerde.


Ye Tianchun, president van de Integrated Circuit Branch van de China Semiconductor Industry Association, benadrukt dat Chinese bedrijven zich zouden moeten concentreren op innovaties in hoogwaardige knooppunten en back-end technologieën in plaats van te proberen gelijke tred te houden met westerse giganten zoals Intel en TSMC. Deze strategie biedt een kans voor China om unieke voordelen te ontwikkelen en te profiteren van technologieën die door de westerse wereld mogelijk worden verwaarloosd.


Hoewel China grote stappen heeft gezet in de ontwikkeling van eigen chips, zoals de release van Loongson-processors die vergelijkbaar zijn met Intel's 10e generatie chips, loopt het nog steeds zo'n vijf jaar achter op de prestaties van de huidige chips van AMD, Intel en Qualcomm.


Morgan Stanley's strategen hebben kortgeleden een potentieel risicofactor voor chip aandelen benadrukt. De strategen wijzen erop dat deze aandelen mogelijk een risicopremie moeten incalculeren vanwege de mogelijkheid van een Chinese invasie van Taiwan.


De strategen waren verrast dat, ondanks de geopolitieke risico's, er geen risicopremie is opgenomen in de waardering van deze AI-gedreven halfgeleider aandelen. "We denken niet dat het een groot risico is, maar het is wel een risico. Er zou enige risicopremie in verwerkt moeten zijn," aldus de strategen van Morgan Stanley tijdens een uitzending van Bloomberg. Dit gebrek aan risicopremie kan problematisch zijn gezien de volatiliteit die geopolitieke spanningen kunnen veroorzaken in de markt.


Bovendien merkten de strategen op dat halfgeleider bedrijven de voordelen van AI nog niet volledig hebben gerealiseerd in hun financiële resultaten. Ondanks de huidige enthousiasme voor AI, suggereren de strategen dat veel bedrijven overgewaardeerd zijn vanwege beperkte investeringsmogelijkheden. "Omdat er een gebrek aan kansen is geweest," legden de strategen uit, wat verklaart waarom sommige aandelen mogelijk te hoog gewaardeerd zijn.


De strategen benadrukten ook dat beleggers de afgelopen anderhalf jaar gretig hebben ingespeeld op elke veelbelovende trend vanwege de algemeen teleurstellende winst groei in andere segmenten binnen de aandelenmarkt. Deze gretigheid wordt gezien als een reden voor de verhoogde interesse in AI-gerelateerde aandelen. "AI is overal, maar nog niet in de cijfers," voegden ze toe, waarmee ze het gat tussen markt enthousiasme en daadwerkelijke financiële prestaties benadrukken.


Dit klopt tot op zekere hoogte, echter is de groei van met name AI-datacenters, zoals waar Nvidia sterk van profiteert, er weldegelijk een van harde (groei)cijfers. Waarschijnlijk dat er dan ook eerder gedoeld wordt op de daadwerkelijke implementatie van AI in producten en diensten, waar bedrijven vaak snel overgewaardeerd raken als er ook maar een hint wordt gegeven richting ontwikkeling rond AI. Het is te hopen dat deze Ai ontwikkelingen komende kwartalen directere vormen aan zullen nemen, wat met de snelle innovatie op dit moment zeker de verwachting is.



Het nieuwe halfgeleider fonds van $47,5 miljard toont China's vastberadenheid om zijn technologische zelfstandigheid in de toekomst te gaan vergroten en innovaties te bevorderen binnen de beperkingen van de huidige geopolitieke spanningen. Door te focussen op volwassen knooppunten en architecturale innovaties, kan China wellicht een nichemarkt bedienen en zich onderscheiden van de concurrentie. Wat op dit moment namelijk wel duidelijk is dat ze nog zeker niet 1 op 1 kunnen concurreren met de Amerikaanse marktleiders.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page