top of page

Dit is waarom Broadcom aandelen dalen na de kwartaalcijfers

In het kort:

  • Broadcom verwacht dit jaar $10 miljard aan omzet uit AI-gerelateerde chips, een grootste markt op dit moment.

  • Het bedrijf meldde een kwartaalomzet van $11,96 miljard, een stijging van 34% ten opzichte van het voorgaande jaar, met een aanzienlijke groei in zowel de halfgeleider- als de softwaresegmenten.

  • Broadcom boekt aanzienlijke inkomsten uit de samenwerking met grote klanten zoals vermoedelijk Google en Meta Platforms.


Na het uitblijven van een verhoogde jaarprognose en een lage EPS, nam de aandelenkoers van Broadcom een duik van meer dan 3% in de handel na sluitingstijd, ondanks een indrukwekkende rally van 26% eerder dit jaar, gedreven door optimisme rond AI.


Dit zet de schijnwerpers op de hoge verwachtingen die de markt heeft van Broadcom, waar zelfs een kleine teleurstelling zwaar kan wegen. Broadcom zegt zelf vertrouwen te hebben in de twee grote groeidrijvers waar het bedrijf nu voornamelijk op bouwt, namelijk software infrastructuur, met de overname van VMware, en producten voor AI data-centers.


De aandelenkoers van Broadcom (AVGO) sinds de beursgang:


Broadcom's financiële cijfers

Wat betreft de cijfers, Broadcom heeft niet teleurgesteld. De kwartaalomzet steeg met 34% naar $11,96 miljard, tegen een verwachtte $11,80 miljard. Deze groei is grotendeels aangedreven door een viermaal grotere AI-omzet in het fiscale eerste kwartaal en de hoge inkomsten uit het overgenomen VMware, die beiden meer dan compenseerden voor de huidige cyclische vertraging in bedrijven en telecommunicatie. Met een netto-inkomen van $5,25 miljard, ruim boven de marktverwachtingen, en een vrije-kasstroom die 39% van de omzet vertegenwoordigt, lijkt Broadcom er goed voor te staan en slim in te spelen op deze nieuwe markten.


De omzet van Broadcom's halfgeleideroplossingen steeg met 4% naar $7,39 miljard, maar bleef iets achter bij de consensus van analisten, die op $7,46 miljard lag. De omzet uit infrastructuuroplossingen kwam uit op $4,57 miljard, terwijl analisten uitgingen van $4,35 miljard.


Dit was namelijk het eerste kwartaal van Broadcom waarin het bedrijf de volledige resultaten van VMware opnam. De softwaresegment groei is opmerkelijk, met een toename van 153% naar $4,57 miljard, mede dankzij de overname van het eerder genoemde VMware. Wat interessant is om te vermelden is dat zonder de 10,5 weken aan omzet die nu meegenomen is vanuit VMware, de totale omzet slechts 11% gestegen zou zijn, in tegenstelling tot de 34% van nu, volgen CEO van Broadcom Hock Tan. Al is dit natuurlijk meer een rekenspel, het laat wel de impact zien van dit nieuwe segment binnen Broadcom.


Dit resultaat laat zien hoe succesvol Broadcom is in het benutten van zijn softwareactiva, waarbij de focus ligt op het upgraden van klanten naar de VMware Cloud Foundation (VCF). Dit softwareplatform integreert compute, opslag en netwerkfunctionaliteiten en biedt klanten een modern alternatief voor traditionele datacenters en publieke cloudoplossingen. Dit is zeker een segment van Broadcom om de komende kwartalen in de gaten te houden,


In het licht van deze positieve resultaten heeft Broadcom zijn financiële vooruitzichten voor het fiscale jaar 2024 herhaald, met een verwachte geconsolideerde omzet van $50 miljard. Dit weerspiegelt een jaar-op-jaar groei van 40%. De nettowinst voor het laatste kwartaal bedroeg echter ´slechts´ $1,33 miljard, of $2,84 per aandeel, vergeleken met $3,77 miljard, of $8,80 per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder. Op aangepaste basis verdiende Broadcom $10,99 per aandeel, terwijl de consensus onder analisten op $10,40 per aandeel lag. De lichte daling van het aandeel zal voornamelijk te maken hebben met deze lagere winst per aandeel en het feit dat de verwachting voor het verdere jaar slechts herhaalt, en niet verhoogt is.



De AI-strijd woedt voort

De focus op AI heeft Broadcom en zijn concurrenten zoals Marvell Technology en uiteraard Nvidia in een nieuwe race gestort. Met Broadcom's aankondiging dat ongeveer $7 miljard van de AI-chipomzet afkomstig zal zijn van het helpen ontwerpen van aangepaste AI-chips voor slechts twee grote klanten, die ook worden genoemd, namelijk Google en Meta Platforms, wordt het belang van deze technologische golf duidelijk.


Dit ambitieuze doel, samen met de sterke vraag naar AI-netwerkproducten en aangepaste AI-versnellers, positioneert Broadcom gunstig in de AI-markt. Echter zullen er onvermijdelijk ups en downs zijn in de groeicijfers, die niet altijd gemakkelijk te koppelen zijn aan de grote AI-trends, en vooral de bijhorende verwachtingen.


Terwijl Broadcom zijn grip op de AI-markt verstevigt met mooie cijfers en strategische uitbreiding richting de cloud-softwaremarkt, is de recente dip in aandelen een herinnering aan de volatiliteit en hoge verwachtingen die de techsector kenmerken. Dat Broadcom licht daalt is voor nu niet raar gezien de torenhoge verwachtingen rond AI en het feit dat de cijfers goed, maar zeker niet verrassend goed zijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page