top of page

Dit is waarom AMD daalt na de kwartaalcijfers

In het kort:

  • AMD's Data Center Segment Overpresteert: AMD's data center segment zag een omzetstijging van 38% tot $2,3 miljard in het laatste kwartaal, terwijl Intel een daling van 10% rapporteerde in dezelfde periode.

  • Focus op AI en GPU's: AMD's groei wordt mede gedreven door de focus op AI en GPU's, waarbij het bedrijf uitdagingen aangaat tegen Nvidia's dominantie in deze markt.

  • Totaalbeeld AMD's Prestaties: Ondanks sterke resultaten in specifieke segmenten, kampt AMD met een jaarlijkse omzetkrimp van 4% en een lagere dan verwachte omzetprognose voor het eerste kwartaal.


Advanced Micro Devices (AMD) blijft zich onderscheiden van zijn concurrent Intel, vooral in de markt voor datacenter-serverprocessors. Deze positieve trend wordt verder benadrukt door de opvallende groei in het datacentersegment van AMD, dat met 38% is gestegen tot $2,3 miljard in het decemberkwartaal, vergeleken met het voorgaande jaar. Dit staat in schril contrast met de prestaties van Intel, waar een daling van 10% werd gemeld in dezelfde periode.


Het aandeel AMD daalde echter met 2,7% na de bekendmaking van de winstresultaten. Deze daling kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan de eerste kwartaalvoorspelling van AMD, die lager uitviel dan verwacht. De verwachtingen waren gespannen, vooral omdat AMD zich sterk richt op de groeiende markt voor grafische verwerkingseenheden (GPU's), die essentieel zijn voor het trainen en implementeren van generatieve AI-modellen.

AMD's strategie omvat de introductie van nieuwe AI-chips, die bedoeld zijn om de strijd aan te gaan met Nvidia's H100 GPU's voor bepaalde toepassingen. Deze focus is een belangrijk aspect van AMD's groeistrategie, aangezien Nvidia momenteel een sterke positie inneemt in de server GPU-markt.


In het vierde kwartaal rapporteerde AMD een netto-inkomen van $667 miljoen, of $0,41 per aandeel, vergeleken met $21 miljoen, of $0,01 per aandeel een jaar geleden. Dit is een aanzienlijke verbetering, maar de totale prestaties van AMD in de business waren in lijn met de $2,29 miljard schattingen van FactSet voor het Data Center bedrijf.


Kwartaalcijfers:


Een interessant punt is dat de omzet van AMD's klantengroep, die voornamelijk bestaat uit chips voor pc's en laptops, jaar op jaar met 62% is gestegen tot $1,46 miljard. Dit wijst op een aanzienlijke groei in dit segment, ondanks de algemene krimp in de pc-markt.

De gamingsector van AMD, waaronder semi-custom processors voor Microsoft Xbox en Sony Playstation consoles vallen, daalde echter met 17%. AMD weet dit aan de tragere consoleverkopen en verwacht een aanzienlijke daling van de semi-custom omzet in het huidige kwartaal.



De embedded sector van AMD, inclusief chips voor netwerken, rapporteerde een omzet van $1,1 miljard, een daling van 24% op jaarbasis.


Susquehanna analist Christopher Rolland bevestigde onlangs via een persbericht zijn positieve waardering voor AMD-aandelen en verhoogde zijn koersdoel. Hij benadrukte echter dat AMD zijn AI-voorspellingen voor dit jaar moet verhogen, vooral met betrekking tot de MI300, een datacenter GPU die is bedoeld voor AI-projecten en -toepassingen. Als AMD dit niet op orde krijgt, is het uit met de pret.


Jaarcijfers:


In het algemeen laat AMD een gemengd beeld zien. Hoewel sommige segmenten, zoals datacenters en AI, sterke groei vertonen, wordt het bedrijf geconfronteerd met uitdagingen in andere gebieden, zoals de pc-markt en gaming. De focus op AI en GPU's is cruciaal voor AMD's toekomstige groei, vooral gezien de concurrentie met Nvidia en de algemene trends in de technologiemarkt. Gezien het aandeel al flink gestegen is, zijn sommige beleggers niet helemaal gerust gesteld en daalt het aandeel.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page