Dit is hoeveel duurder het leven in Nederland werd in februari
In het kort:
Inflatie daalt licht naar 2,8% in februari van 3,2% in januari, volgens eerste ramingen van het CBS.
Prijsstijgingen in voeding, dranken, en tabak nemen af naar 2,7%, terwijl diensten 4,5% duurder werden jaar op jaar.
Energie en brandstoffen kennen een lichte prijsstijging van 1,1%, een significante verandering ten opzichte van de daling in januari.
Het leven in Nederland is weer eens duurder geworden, dames en heren. In februari tikte de inflatie 2,8 procent aan, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, zo meldt het CBS in een recent rapport. In januari was de inflatie nog 3,2 procent, dus je zou kunnen zeggen dat we op de goede weg zijn, ware het niet dat alles nog steeds duurder wordt.
Laten we even dieper duiken in deze cijfers, zodat we kunnen zien waar de pijn in onze portemonnee vandaan komt. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken, en (voor de liefhebber) tabak stegen met 2,7 procent. Dat is minder dan de 4 procent stijging in januari. Diensten, aan de andere kant, werden 4,5 procent duurder dan een jaar eerder. In januari was dit 4,8 procent. Een daling, ja, maar nog steeds een forse stijging.
Energie en brandstoffen, die eeuwige jojo in de economie, stegen dit keer met 1,1 procent. Een opmerkelijke verandering ten opzichte van januari, toen ze nog 2,5 procent goedkoper werden. Daarnaast meldt het CBS dat volgens de Europese meetmethode de prijsstijgingen iets milder waren, namelijk 2,7 procent op jaarbasis in februari. Dit verschil wordt veroorzaakt door de exclusie van de kosten voor het wonen in een eigen woning in de Europese methode. Zo zie je maar weer, cijfers kunnen bedrieglijk zijn, afhankelijk van de context.
Kortom, de inflatiecijfers geven ons weer genoeg stof tot nadenken. Of je nu je portemonnee voelt branden bij het afrekenen van je boodschappen of dat je probeert te navigeren door de wisselvallige energiemarkt, het leven in Nederland wordt stukje bij beetje steeds weer duurder. Maar, zoals altijd, blijven we optimistisch (zoals elke belegger zou moeten zijn) en houden we de cijfers scherp in de gaten, in de hoop op betere tijden.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl
Comments