top of page

Dit is hoe Warren Buffett de waarde van Berkshire Hathaway aandelen verhoogt

In het kort:

  • Warren Buffett gebruikt het kapitaal van Berkshire Hathaway voor het terugkopen van eigen aandelen, een manier om aandeelhouders te belonen.


  • Berkshire Hathaway heeft de afgelopen vijf jaar ongeveer $75 miljard besteed aan aandeleninkopen, waardoor het aantal uitstaande aandelen met meer dan 10% is verminderd.


  • Deze strategie heeft mede geleid tot een aanzienlijke stijging koers van Berkshire in, waarmee ze de S&P 500 op het moment outperformen.


Warren Buffett, waarschijnlijk de beste belegger ter wereld, investeert vandaag de dag veel van het kapitaal van Berkshire Hathaway om de eigen aandelen weer in te kopen om zo waarde terug te geven aan zijn aandeelhouders. Deze strategie wordt vooral gebruikt wanneer hij merkt dat de aandelenmarkt overgewaardeerd is en er weinig gunstige investeringsmogelijkheden zijn. Aandeleninkopen verlagen het aantal uitstaande aandelen, waardoor het eigendom van elke aandeelhouder automatisch stijgt zonder dat zij zelf extra investeren. Dit vergroot hun deel van het totale bedrijf.


De afgelopen vijf jaar heeft Berkshire Hathaway al best wel actief haar eigen aandelen teruggekocht, met een totaal van bijna $75 miljard. Dit heeft geleid tot een vermindering van meer dan 10% van de uitstaande aandelen. In andere woorden: je hebt in zekere zin 10% meer van Berkshire Hathaway gekregen, zonder daarvoor extra te hebben moeten investeren. Buffett gelooft sterk in het terugkopen van aandelen tegen een prijs die lager ligt dan de intrinsieke waarde—de werkelijke waarde—van het bedrijf. Hij is van mening dat het terugkopen van aandelen tegen een te hoge prijs de aandeelhouders schaadt omdat dit de waarde van hun aandelen zou verminderen, net zoals het uitgeven van nieuwe aandelen tegen een te lage prijs.


Dit jaar heeft Berkshire al $2,6 miljard uitgegeven aan aandeleninkopen in het eerste kwartaal, een stijging ten opzichte van $2,2 miljard in het vierde kwartaal van 2023. Buffett benadrukt dat, indien de prijzen aantrekkelijk blijven, hij bereid is om nog meer te investeren in terugkopen.


Deze tactiek heeft Berkshire Hathaway geen windeieren gelegd. In 2024 zijn de aandelen van het conglomeraat met ongeveer 20% gestegen, waardoor ze kort geleden nog een recordhoogte bereikten en hierdoor ook beter presteerden dan de brede marktindex S&P 500. Deze prestatie is deels te danken aan de perceptie van de markt dat Buffett en zijn team de waarde van het bedrijf effectief beheren door terug te kopen wanneer de aandelen ondergewaardeerd lijken.

De strategie van aandelen terugkopen die Berkshire Hathaway hanteert, is daarnaast niet alleen een directe manier om de waarde van aandelen te verhogen, maar het stuurt ook een belangrijk signaal naar de beleggers en de markt. Wanneer een bedrijf als Berkshire Hathaway besluit om grote hoeveelheden van zijn eigen aandelen terug te kopen, interpreteert de markt dit vaak als een sterk teken van vertrouwen. Het management gelooft dat de aandelen van het bedrijf ondergewaardeerd zijn, wat betekent dat ze denken dat de aandelen meer waard zijn dan de huidige marktprijs aangeeft. Dit kan andere beleggers overtuigen dat het bedrijf een aantrekkelijke investering kan zijn, wat op zijn beurt de vraag naar deze aandelen kan verhogen en dus de koers kan opdrijven.



Verder helpt deze aanpak van aandeleninkoop het bedrijf om zijn kapitaal op een slimme manier te gebruiken. In plaats van geld te spenderen aan risicovolle nieuwe investeringen of overnames die misschien niet veel rendement opleveren, koopt Berkshire Hathaway zijn eigen ondergewaardeerde aandelen terug. Dit wordt vaak gezien als een veiligere investering omdat het bedrijf waarschijnlijk beter op de hoogte is van zijn eigen waarde, dan die van een ander bedrijf.


Dit aanpak leidt tot een effectievere allocatie van het kapitaal en draagt bij aan een gestage groei van de waarde van het bedrijf op lange termijn. Door terug te kopen wanneer de aandelen ondergewaardeerd zijn, maximaliseert Berkshire Hathaway de waarde voor de bestaande aandeelhouders, wat het bedrijf goed positioneert om op lange termijn beleggers te belonen met fraaie rendementen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page