top of page

Dit is hoe Mark Zuckerberg geld wil verdienen aan AI (Meta Llama)

In een wereld waar techgiganten constant strijden om de titel van meest vooruitstrevende innovator, heeft Mark Zuckerberg van Meta zijn kaarten op tafel gelegd. Tijdens een recente bijeenkomst met analisten presenteerde hij een visie die zowel optimistisch als ambitieus is, maar ook vragen oproept over de houdbaarheid van zijn plannen. Met de lancering van Llama 3, het nieuwste AI-model van Meta, verkondigde Zuckerberg vol vertrouwen dat AI een aanzienlijke bron van winst zal worden voor Meta in de komende jaren.


Zuckerberg benadrukte drie specifieke wegen waarmee AI voor Meta een "enorm bedrijf" kan worden: zakelijke messaging-diensten, advertenties in AI-interacties en de verkoop van toegang tot grotere AI-modellen. Hoewel de CEO erkent dat deze strategieën lange termijn vooruitzichten zijn, is hij ervan overtuigd dat ze aanzienlijke waarde zullen opleveren voor zowel gebruikers als bedrijven.


Zware Investeringen in AI: Een dure ambitie


Zuckerberg’s ambitie komt met een stevig prijskaartje. Meta heeft zijn kapitaaluitgaven voor dit jaar verhoogd en verwacht nu tussen de $35 miljard en $40 miljard te besteden, voornamelijk aan AI-investeringen. Deze aankondiging leidde tot een daling van 16% van het aandeel in de nabeurshandel – een teken dat investeerders nog niet volledig overtuigd zijn van de wijsheid van deze uitgaven.


Deze ontwikkeling roept herinneringen op aan Zuckerberg's eerdere flirt met de metaverse, een technologie die gepaard ging met forse uitgaven en onrust onder investeerders. Hoewel het bedrijf uiteindelijk een "jaar van efficiëntie" omarmde, gemarkeerd door massaontslagen en een meer zakelijke CEO, blijft de vraag of AI niet eenzelfde valkuil zal blijken.


Zakelijke messaging: Een nabije kans?


Een van de manieren waarop AI geld kan genereren, is door "business messaging" waarbij bedrijven Meta betalen voor generatieve AI-tools. Deze tools ondersteunen geautomatiseerde interacties met gebruikers en klanten, een gebied waar Zuckerberg veel potentieel ziet. Hij voorziet dat Meta's AI verder zal gaan dan alleen een chatbot zijn en zich zal ontwikkelen tot een AI-agent die complexere taken kan uitvoeren en meerdere vragen kan verwerken om gebruikersproblemen op te lossen.


Zuckerberg verklaarde dat de inkomsten uit AI zakelijke messaging een van de meer nabije kansen waren. Hoewel het misschien dit jaar nog geen realiteit wordt, verwacht hij dat het binnen vijf jaar wel zover zal zijn. Het doel is om "vele honderden miljoenen of miljarden mensen" Meta AI te laten gebruiken als een kernonderdeel van hun dagelijkse activiteiten.


Advertenties in AI-interacties: Oude wijn in nieuwe zakken?


Een andere manier waarop generatieve AI geld kan verdienen voor Meta is door "het introduceren van advertenties of betaalde content in AI-interacties", aldus Zuckerberg. Hoewel het momenteel nog niet de standaard is voor AI-chatbots dat merken en bedrijven betalen om producten te tonen in generatieve AI-resultaten, is het businessmodel van Meta altijd al gebaseerd geweest op de verkoop van digitale advertenties. Het integreren van advertenties in zijn sociale en messaging-producten ligt dus voor de hand.


AI wordt al breder ingezet door Meta in zijn nieuwere "onconnected content" algoritme voor social-media content aanbevelingen. Dit leidt volgens Zuckerberg tot meer app-engagement, en daarmee tot meer advertenties. Hij meldde dat 30% van de content die Facebook-gebruikers zien, wordt aanbevolen door AI, en hetzelfde geldt voor 50% van de content die Instagram-gebruikers zien.


Toegang verkoop aan AI-modellen: De nieuwe goudmijn?


Een derde manier waarop Meta mogelijk geld kan verdienen met AI is door toegang te verkopen tot grotere AI-modellen. "Mensen in staat stellen te betalen om grotere AI-modellen te gebruiken en meer rekenkracht te krijgen," zoals Zuckerberg het verwoordde.


Op dit moment zijn Llama 3 en andere grote taalmodellen van Meta vrij beschikbaar voor gebruikers en bedrijven onder een bepaalde grootte. Het in rekening brengen van toegang kan een verschuiving betekenen van Meta's "open source" benadering. Of dit commercieel haalbaar is, blijft echter de vraag.


"Als de technologie en producten zich ontwikkelen op de manier waarop we hopen, zullen elk van deze wegen enorme hoeveelheden waarde ontsluiten voor zowel mensen als bedrijven," zei Zuckerberg, eraan toevoegend: "Ik denk dat het zinvol is om ervoor te gaan, en we gaan dat doen."


Salesforce en de concurrentie met Meta en Microsoft


Terwijl Zuckerberg zijn visie ontvouwt, beweegt een andere techgigant zich ook agressief op het AI-slagveld. Salesforce, onder leiding van Marc Benioff, introduceerde onlangs XGen-7B, een groot taalmodel dat bekendstaat om zijn langere contextondersteuning. Met een contextvenster van 8K biedt het model mogelijkheden voor diepere en langere AI-gegenereerde antwoorden, wat het onderscheidt van de modellen die op dit moment beschikbaar zijn, zoals Llama van Meta.


Benioff positioneert Salesforce als een geduchte concurrent tussen de gevestigde AI-reuzen. Terwijl Microsoft de eeuwige rivaal blijft, vooral met zijn geavanceerde Azure AI-diensten, ziet Salesforce een kans om terrein te winnen in de zakelijke wereld die Meta ook probeert te veroveren. XGen-7B wordt gepresenteerd als een krachtige optie voor bedrijven die AI-oplossingen zoeken die niet alleen omvangrijk maar ook diepgaand zijn.


Salesforce heeft drie varianten van XGen-7B uitgebracht, elk met unieke kenmerken en licenties die commerciële gebruiksmogelijkheden bieden. Dit zorgt ervoor dat Salesforce niet alleen meedoet aan de AI-wedloop, maar ook serieuze concurrentie biedt aan zowel Meta als Microsoft. Benioff's strategie lijkt erop gericht te zijn om Salesforce te positioneren als een betrouwbare en innovatieve speler in een steeds drukker AI-landschap en laat Mark Zuckerberg niet zijn snoep afpakken door zakelijke klanten aan te trekken.


Hooggespannen verwachtingen en realistische twijfels


Hoewel Zuckerberg’s visie voor AI binnen Meta zowel ambitieuze als potentieel lucratieve vooruitzichten biedt, blijft er een gezonde dosis scepticisme op zijn plaats. De geschiedenis leert ons dat niet elke technologische sprong een gegarandeerd succes is. De financiële wereld zal met argusogen toezien hoe Meta deze nieuwe koers vaart, en of Zuckerberg erin slaagt om zijn ambitieuze beloftes waar te maken zonder de fouten uit het verleden te herhalen.


Zo balanceert Meta op een dunne koord, tussen visionaire technologie en financiële realiteit. De toekomst zal uitwijzen of Zuckerberg's AI-dromen werkelijkheid worden, of dat ze zullen vervagen zoals de metaverse-hype van weleer. In de tussentijd blijft de concurrentiestrijd hevig, met spelers zoals Salesforce en Microsoft die hun eigen stempel op de AI-wereld willen drukken.

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page