top of page

Dit is het rendement voor de komende 5 jaar volgens Robeco

In het kort:

  • Robeco voorspelt dat beleggers in de komende vijf jaar meer kansen krijgen om vermogen te laten groeien, vooral met aandelen uit opkomende markten die een jaarlijks rendement van 7,25% kunnen bieden.

  • Obligaties, vooral staatsobligaties uit ontwikkelde markten, worden opnieuw aantrekkelijk met een verwacht rendement van 3,5% per jaar door de stijgende rente.

  • Naast aandelen en obligaties bieden ook grondstoffen en vastgoed stabiele beleggingsmogelijkheden, met verwachte rendementen tussen 3% en 5% per jaar.


De afgelopen jaren waren voor beleggers die niet in aandelen zaten een uitdagende periode, vooral door de hoge inflatie en lage rentestanden. Wie zijn vermogen wilde laten groeien, was daarom ook vaak aangewezen om risico te nemen door in te zetten op aandelen. Toch lijkt het tij nu te keren. Volgens vermogensbeheerder Robeco krijgen beleggers in de komende vijf jaar aanzienlijk meer mogelijkheden om hun vermogen te laten groeien en de inflatie te verslaan.


In hun rapport schetst Robeco een optimistisch vooruitzicht voor diverse beleggingscategorieën, waarbij aandelen uit opkomende markten de beste kansen bieden. Wat bijzonder opvalt, is dat beleggers niet langer uitsluitend op aandelen hoeven te vertrouwen; ook obligaties, grondstoffen en vastgoed bieden volgens Robeco nu weer interessante perspectieven.


Terugblik: Moeilijke jaren voor beleggers

In de afgelopen jaren hebben veel beleggers geworsteld om hun vermogen te beschermen tegen de torenhoge inflatie. Door de lage rente was sparen nauwelijks lucratief, en alleen in aandelen en sommige grondstoffen viel nog wat rendement te behalen. Obligaties, die traditioneel als veiliger beleggingsoptie worden gezien, boden door de lage rente ook nauwelijks rendement, waardoor veel beleggers werden gedwongen om meer risico’s te nemen.

Vooral de coronapandemie en de geopolitieke onrust hebben gezorgd voor een onstabiele economische situatie. Centrale banken verhoogden de rente om de inflatie te bestrijden, wat op zijn beurt voor grote onzekerheid zorgde op de financiële markten. Maar volgens Robeco is er nu licht aan het einde van de tunnel.


De verwachtingen voor 2024-2028

Robeco heeft in zijn nieuwste vijfjaarlijkse rapport de rendementen voor de komende periode fors opgetrokken. Waar vorig jaar nog werd gewaarschuwd voor lagere rendementen in alle beleggingscategorieën door de onzekere economische situatie, zien de prognoses er nu veel positiever uit.

Aandelen uit opkomende markten: De grote winnaar

Vooral aandelen uit opkomende markten beloven volgens Robeco hoge rendementen te bieden. Met een verwacht jaarlijks rendement van 7,25 procent springen deze aandelen eruit. Opkomende markten, zoals China, India en Brazilië, profiteren van hun groeiende middenklasse, digitalisering en economische hervormingen. Deze regio’s blijven ook interessante investeringskansen bieden vanwege hun relatief lage waarderingen in vergelijking met ontwikkelde markten.


Daarnaast verwachten analisten dat de bedrijfswinsten in opkomende markten harder zullen groeien, wat voor beleggers aantrekkelijk is. Robeco wijst ook op de stijgende vraag naar grondstoffen en technologieën zoals kunstmatige intelligentie, waar deze landen een steeds belangrijkere rol in spelen.


Obligaties: Terug van weggeweest

Obligaties, vooral staatsobligaties uit ontwikkelde markten zoals de Verenigde Staten en Europa, worden weer interessanter voor beleggers. Waar obligaties voorheen een mager rendement van slechts 1 procent per jaar boden, verwacht Robeco dat dit de komende jaren zal stijgen naar gemiddeld 3,5 procent. Dit is een aanzienlijke verbetering en maakt obligaties opnieuw een aantrekkelijke optie voor beleggers die minder risico willen nemen dan met aandelen.


De stijgende rente, veroorzaakt door centrale banken die inflatie proberen te beteugelen, maakt obligaties nu een serieuze optie. Beleggers hebben hierdoor de mogelijkheid om hun portefeuille te diversifiëren, terwijl ze toch een redelijk rendement behalen zonder te veel risico te lopen. Obligaties bieden nu opnieuw stabiliteit in een portefeuille, wat belangrijk kan zijn in tijden van economische onzekerheid.


Grondstoffen en vastgoed: Stabiele alternatieven

Naast aandelen en obligaties voorziet Robeco ook groei in grondstoffen en vastgoed. Grondstoffen, zoals olie, goud en industriële metalen, blijven waardevolle activa in tijden van economische onzekerheid. Hoewel de groei in deze sectoren niet zo explosief zal zijn als bij aandelen uit opkomende markten, verwacht Robeco toch een degelijk rendement van 3 tot 5 procent per jaar.


Ook vastgoed keert terug als een solide beleggingscategorie. Na een periode van volatiele prijzen in de vastgoedsector, gestuwd door stijgende rentes en inflatie, zal de vraag naar vastgoed volgens Robeco herstellen. Vooral in opkomende markten en steden met een tekort aan woningen blijft de vraag naar vastgoed hoog, wat beleggers kansen biedt om stabiele inkomsten te genereren.


De rol van spaargeld

Een interessante kanttekening van Robeco is dat spaarders de komende jaren niet langer helemaal achterblijven. Met een verwachte spaarrente van 2,5 procent per jaar zullen spaarders net de inflatie kunnen bijhouden, die ook naar verwachting op ongeveer 2,5 procent zal stabiliseren. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van voorgaande jaren, toen de spaarrente vaak rond het nulpunt bleef hangen en spaarders in feite geld verloren door de inflatie.


Toch blijft sparen op de lange termijn niet de meest lucratieve optie, aangezien de rendementen op aandelen, obligaties en grondstoffen aanzienlijk hoger liggen. Beleggers die op zoek zijn naar vermogensgroei zullen dus nog steeds buiten de veilige haven van spaargeld moeten kijken.


Minder verschil tussen aandelen en obligaties

Wat opvallend is in het rapport van Robeco, is dat het verschil in rendement tussen aandelen en obligaties kleiner wordt. Dit betekent dat de risicopremie voor aandelen, oftewel het extra rendement dat beleggers kunnen verwachten in ruil voor het hogere risico, kleiner wordt. Waar aandelen uit ontwikkelde markten vorig jaar nog een verwacht rendement van 4 procent per jaar boden, is dit nu gestegen naar 5,75 procent. Dit komt dichter in de buurt van het verwachte rendement van obligaties, dat steeg van 1 naar 3,5 procent per jaar.

Voor beleggers betekent dit dat ze minder risico hoeven te nemen om een degelijk rendement te behalen. De verwachte hogere rendementen op obligaties geven beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te diversifiëren, zonder volledig te vertrouwen op risicovolle aandelen.

Drie scenario’s: Van negatief tot positief

Robeco heeft in zijn rapport drie mogelijke scenario's uitgewerkt voor de komende vijf jaar: een basisscenario, een negatief scenario en een positief scenario.


In het basisscenario, waarvan Robeco uitgaat, wordt er in 2024 een milde recessie verwacht in ontwikkelde economieën, gevolgd door economisch herstel. De inflatie zal in 2024 waarschijnlijk onder de 2 procent zakken, maar daarna weer licht stijgen. In dit scenario zullen zowel aandelen als obligaties respectabele rendementen bieden.


Het negatieve scenario beschrijft een situatie waarin de wereldeconomie stagneert en de inflatie hoog blijft. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren door geopolitieke spanningen en een toenemende focus op productie in eigen land, wat de wereldhandel beperkt. In dit geval zullen aandelen uit ontwikkelde markten slechts een rendement van 2,5 procent per jaar bieden.


In het positieve scenario stijgen de bedrijfswinsten, terwijl de loonkosten laag blijven dankzij technologieën zoals AI. Dit zou gunstig zijn voor aandelenbeleggers, met rendementen die kunnen oplopen tot wel 11 procent per jaar.

Robeco biedt beleggers met zijn rapport kortom een optimistisch vooruitzicht voor de komende vijf jaar, met kansen in meerdere beleggingscategorieën. Waar obligaties eerder onaantrekkelijk waren, bieden ze nu opnieuw interessante mogelijkheden voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele rendementen. Aandelen uit opkomende markten blijven echter de grootste kanshebbers voor sterke groei. Grondstoffen en vastgoed bieden eveneens stabiele alternatieven in tijden van onzekerheid.

Bình luận


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page