Dit is het rendement van de gemiddelde belegger in 2024
In het kort:
Het eerste halfjaar van 2024 leverde Nederlandse beleggers een gemiddeld rendement van 10% op dankzij sterke stijgende beurskoersen.
De laatste maanden van het derde kwartaal waren volatiel met dalende koersen door stijgende rentes en inflatiezorgen, wat het vertrouwen van beleggers aantastte.
Ondanks de huidige volatiliteit biedt de daling misschien wel kansen voor lange termijn beleggers die bereid zijn risico's te nemen en geduldig te blijven.
De gemiddelde belegger mag niet klagen dit jaar. Aandelenmarkten doen het tot nu toe erg goed en volgens cijfers van het CBS heeft maar liefst 30 procent van de huishoudens in Nederland een deel van hun vermogen in aandelen geïnvesteerd. Maar betekent dit dan ook dat de meeste particuliere beleggers een mooi rendement hebben gemaakt? In dit artikel proberen we een schatting te maken van het gemiddelde rendement van de huishoudens in Nederland.
Het eerste halfjaar van 2024 zag ongekende stijgingen in de beurskoersen van bijna ieder aandeel. Terwijl spaarrentes laag bleven, vonden veel Nederlanders hun weg naar de aandelenmarkt, aangetrokken door de mogelijkheid van hogere rendementen. Het resultaat? Een gemiddeld rendement van ongeveer 10 procent in het eerste halfjaar van 2024. Laten we dat eens wat uitgebreider gaan bekijken.
Het gemiddelde rendement van ongeveer 10 procent in het eerste halfjaar van 2024 is namelijk gebaseerd op gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de DNB bedroeg de totale waarde van de beleggingen van Nederlandse huishoudens aan het begin van 2024 ongeveer 167 miljard euro. In het eerste kwartaal boekten deze beleggingen een gezamenlijke winst van 11,3 miljard euro, en in het tweede kwartaal kwam daar nog eens 5,1 miljard euro bij. Samen leverden deze cijfers dus een totaal van 16,4 miljard euro op in de eerste helft van 2024.
De doorsnee belegger in Nederland had in 2024 volgens cijfers van Knab ongeveer 16.000 euro in aandelen belegd. Met een gemiddeld rendement van 10 procent over het eerste halfjaar, zou deze belegger ongeveer 1.600 euro winst hebben gemaakt. Zeker geen slechte bijverdiensten.
De eerste twee kwartalen waren voor beleggers dus helemaal koek en ei, maar dit is de laatste maanden echter wel fors omgeslagen. De maanden van het derde kwartaal waren namelijk enorm volatiel met forse dalingen, vooral in de tech-sector. Dit werd veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals stijgende rentes, inflatiezorgen en geopolitieke spanningen. Centrale banken verhoogden de rentes om de inflatie te beheersen, wat leidde tot lagere winstverwachtingen voor veel bedrijven. Tegelijkertijd bleef de inflatie hoog, waardoor de koopkracht daalde en de bedrijfswinsten wederom onder druk kwamen te staan.
De dalende koersen hebben ook meteen een directe impact op het vertrouwen van beleggers, zoals blijkt uit de daling van de ING BeleggingsBarometer van 129 naar 111 punten in augustus 2024. Beleggers zagen een deel van hun eerder behaalde winsten verdampen, wat leidde tot teleurstelling en een voorzichtigere houding, waardoor ze minder snel nog nieuw geld zullen beleggen (ondanks dat het nu een stuk interessanter is dan bij de hogere koersen een aantal maanden geleden).
Veel beleggers vragen zich overigens af of het nu het goede moment is om te kopen. Veel beleggers verwachten dat deze daling nog verder zal doorzetten tot november, wat leidt tot een algemene terughoudendheid op de markt. Maar voor beleggers die geloven in de lange termijn, biedt een dalende markt natuurlijk ook kansen. Het principe van kopen wanneer anderen bang zijn (Buffet) zorgt ervoor dat je tegen lage koersen de basis legt voor mooie rendementen. Deze strategie is natuurlijk niet zonder risico's en vereist zeker geduld en een sterke overtuiging dat het specifieke bedrijf in kwestie op lange termijn zal herstellen.
Comments