Dit is het beste AI-aandeel volgens een van de beste beleggers
- Michiel Vermeulen
- 3 okt 2023
- 4 minuten om te lezen
In het kort:
Miljardair en een van 's werelds beste beleggers Bill Ackman is ervan overtuigd dat dit bedrijf een belangrijke speler blijft in de wereld van artificial intelligence (AI).
Dit bedrijf is een van de grootste posities binnen de portefeuille van Bill Ackman.
Terwijl sommige critici wijzen op 'The Innovator's Dilemma', gelooft Ackman dat dit bedrijf zich zal blijven innoveren en succesvol zal aanpassen.
De wereld van beleggen is gevuld met kansen en risico's. Een van de grootste uitdagingen voor beleggers is het inschatten welke bedrijven echt potentieel hebben voor de lange termijn. In de wereld van artificial intelligence is deze zorg des te relevanter. Miljardair en hedgefondsmanager Bill Ackman heeft er echter vertrouwen in dat één bedrijf op het gebied van AI uiteindelijk de grootste zal worden.
Onlangs maakte Bill Ackman tijdens de CNBC Delivering Alpha conferentie bekend dat hij een aanzienlijke investering heeft gedaan in Alphabet, het moederbedrijf achter onder andere Google en YouTube. De beslissing om te investeren in een techgigant als Alphabet is op zich niet verrassend, maar de reden daarachter wekte wel de interesse van velen. Scott Wapner, de interviewer op het evenement, stelde directe de vraag: "Waarom heeft u juist nu in Alphabet geïnvesteerd?" Zonder te aarzelen, antwoordde Ackman: "Vanwege hun ongekende potentieel in AI."
Bill Ackman over zijn investering in Alphabet
Ackman's optimistische blik op Alphabet's toekomst in AI wordt overigens zeker niet door iedereen gedeeld. Sinds de introductie van OpenAI's ChatGPT zijn er veel twijfels ontstaan over Alphabet's positie en marktaandeel in de AI-sector. Sommige analisten en experts menen dat het bedrijf een aantal steken heeft laten vallen, vooral in hun positionering ten opzichte van opkomende concurrenten.
Ackman ziet dit helemaal anders. Volgens hem heeft deze kritiek vooral te maken met de perceptie over Alphabet. "Ze hebben wellicht niet de juiste PR-keuzes gemaakt na de introductie van ChatGPT," gaf Ackman toe. Maar hij voegde er snel aan toe: "Dit betekent echter niet dat ze daadwerkelijk achterlopen in de technologische race van AI. Integendeel, hun fundamenten zijn sterk, en hun lange termijn visie is solide."
Hij benadrukte dat oppervlakkige percepties misleidend kunnen zijn en het essentieel is om dieper dan dat te kijken. "Ja, er is wat onrust in de markt en twijfels over Alphabet's AI-strategie," zei Ackman, "maar als je kijkt naar hun resources, expertise en toewijding aan innovatie, zie je een bedrijf dat goed gepositioneerd is om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan."
Ackman's vertrouwen gaat natuurlijk dieper dan alleen die van oppervlakkige observaties. Hij baseert zijn overtuiging op concrete competitieve voordelen die het bedrijf in de loop der jaren heeft opgebouwd. Eén van Alphabet's grootste voordelen is de ongekende hoeveelheid data waarover ze beschikken. Denk aan de miljarden zoekopdrachten op Google Zoeken, de uren aan videomateriaal op YouTube en de dagelijkse communicatie via Gmail. Deze enorme hoeveelheid data geeft Alphabet een unieke voorsprong wanneer het aankomt op het trainen van geavanceerde AI-modellen.
Maar de kracht van Alphabet gaat verder dan alleen data. Ze hebben ook supermoderne technologie. Neem bijvoorbeeld Google Cloud. Dat is niet zomaar een online opslagplek. Het is ook een plek waar bedrijven krachtige computers kunnen gebruiken voor zware taken, zoals het werken met AI. Bovendien maakt Alphabet speciale computerchips alleen voor AI. Hiermee kunnen ze AI-taken nog beter en sneller uitvoeren.
Het innovatiedilemma voor Alphabet
Een van de meest aangehaalde concepten als het gaat om technologische verandering is 'The Innovator's Dilemma'. Dit is een boek geschreven door Clayton Christensen in 1997. Hierin stelt hij dat grote, gevestigde bedrijven soms veel moeite hebben wanneer nieuwe, revolutionaire technologieën opkomen. Ze blijven vasthouden aan wat ze kennen, in plaats van het nieuwe te omarmen. Veel beleggers vragen zich af of Alphabet het zelfde lot zou kunnen ondergaan.
Ackman denkt van niet. Hij gelooft dat Alphabet niet het bedrijf is dat zomaar stil zit. Volgens hem blijft het bedrijf zich steeds vernieuwen en innoveren. Een goed voorbeeld hiervan is het aankomende AI-platform van Google, genaamd Gemini. Voor Ackman is dit een teken dat Alphabet zich niet alleen bewust is van nieuwe technologieën, maar ze ook actief nastreeft.
Lees ook: Kan Google nog groeien?
Ackman's optimisme is bijzonder voor een sector die zo snel en onvoorspelbaar verandert als die van artificial intelligence. Hij ziet Alphabet's betrokkenheid en investeringen in AI als een indicatie van hun toewijding aan de toekomst. Maar natuurlijk is Ackman ook realistisch. Hoewel zijn vertrouwen in Alphabet groot is, benadrukt hij het belang voor beleggers om altijd hun huiswerk te doen.
En hij heeft een punt. In de wereld van beleggingen, waar trends en hypes vaak komen en gaan, is grondig onderzoek essentieel. Ackman's vertrouwen kan een leidraad zijn, maar beleggers moeten hun eigen pad kiezen. Als we dan toch één ding uit Ackman's enthousiasme kunnen halen, is het dat de wereld van artificial intelligence veelbelovend en vol potentieel zit. En met bedrijven als Alphabet aan het roer, is de toekomst van AI ook zeker veelbelovend.
Je hebt nog tot het einde van de maand om jouw 100 euro tegoed bij DEGIRO te claimen!
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.