top of page

Dit is er vandaag gebeurd op de cryptomarkt

In het kort:

  • Bitcoin daalde met zo´n 7,5 % van het lokale hoogtepunt tot een laagste dagwaarde van $66.696, wat leidde tot de liquidatie van $170,25 miljoen aan longposities.

  • De totale marktkapitalisatie van de crypto markt daalde hiermee met 3,35% tot $2,44 biljoen, waarbij meer dan 75.000 handelaren werden geliquideerd.

  • Politieke en economische onzekerheden, waaronder Amerikaanse werkgelegenheidscijfers en geopolitieke spanningen in Europa, droegen bij aan de daling.

Op dinsdag kelderde de prijs van Bitcoin tot een laagste dagwaarde van $66.696 per eenheid, een daling van 3,3% binnen 24 uur. Deze significante daling resulteerde in de liquidatie van $170,25 miljoen aan long derivatenposities, waarvan $50,87 miljoen uit BTC longposities bestond. De totale liquidaties in crypto derivaten bereikten $195,66 miljoen, waarbij naast Bitcoin ook Ethereum ($48,95 miljoen) en Solana ($6,5 miljoen) aanzienlijke verliezen leden.


De koers van Bitcoin het afgelopen jaar:

BRON: Tradingeconomics


De crypto markten werden vooral beïnvloed door onverwachte cijfers van de Amerikaanse niet-agrarische loonlijsten, wat leidde tot een stijging van de rente op staatsobligaties en een herziening van de verwachte renteverlagingen in juli en september. Tegelijkertijd heeft de oproep van de Franse president Emmanuel Macron voor vervroegde verkiezingen de geopolitieke onzekerheid vergroot, waardoor de euro verzwakte ten opzichte van de Amerikaanse dollar en een bredere risicomijdende houding onder investeerders werd aangewakkerd.


Met het oog op de aankomende gegevens van de Consumentenprijsindex (CPI) en de vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC), is de markt voorzichtig. Deze gebeurtenissen, samen met een significante uitstroom van $64 miljoen uit spot Bitcoin ETF's, wijzen op een aanhoudende volatiliteit en onzekerheid binnen de crypto markten.


Ark Invest, de vermogensbeheerfirma onder leiding van CEO Cathie Wood, heeft besloten zijn aanvraag voor een Ethereum (ETH) Spot Exchange Traded Fund (ETF) in te trekken. Dit nieuws werd bekendgemaakt door een woordvoerder van het bedrijf. Hoewel de reden voor het intrekken van de aanvraag niet expliciet is vermeld, wordt aangenomen dat de hoge verwachte beheerkosten een rol kunnen hebben gespeeld.


Meer dan tien verschillende vermogensbeheerbedrijven hebben aanvragen ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) voor de eerste Ethereum Spot ETF op de Amerikaanse markt. Ark Invest maakt dus echter niet langer deel uit van deze groep. Een woordvoerder van het bedrijf verklaarde dat een ETH ETF momenteel niet binnen de ambities van Ark Invest past:


“ARK gelooft in het transformatieve potentieel en de langetermijnwaarde van de Ethereum blockchain, maar op dit moment zal ARK geen vooruitgang boeken met een Ethereum ETF,” aldus de woordvoerder van Ark Invest.


De reden voor het intrekken van de aanvraag is verder niet duidelijk vermeld, maar waarschijnlijk spelen de hoge beheerkosten van de Ethereum ETF een belangrijke rol. Het beheren van een ETF is kostbaar, en door de toenemende concurrentie dalen de vergoedingen. Dit maakt het moeilijk voor Ark Invest om een winstgevend product te realiseren.


Een andere mogelijke reden dat Ark Invest zijn aanvraag heeft ingetrokken, heeft te maken met de SEC. Het bedrijf wil stakingdiensten toevoegen aan hun fonds, maar het is onzeker of de Amerikaanse autoriteit dergelijke diensten zal goedkeuren. Dit maakt investeren in de Ethereum ETFs minder aantrekkelijk, omdat veel beleggers elders extra rendement kunnen behalen met stakingverdiensten.


Daarnaast spelen internationale ontwikkelingen een rol in de marktfluctuaties. Zo heeft Australië recentelijk het gebruik van cryptovaluta en creditcards voor online gokken verboden, een maatregel die bedoeld is om consumenten te beschermen.


De daling in de cryptomarkt wordt dus duidelijk gedreven door een combinatie van economische en politieke factoren. De komende economische data en politieke ontwikkelingen zullen cruciaal zijn voor de richting van deze markt op de korte termijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page