top of page

Dit is de verwachting voor de huizenprijzen in 2024 & 2025

In het kort:

  • De huizenprijzen in Nederland zijn in de eerste helft van 2024 aanzienlijk gestegen, met een verwachte toename van 7% tot 9%.

  • De aanhoudende groei in huizenprijzen roept zorgen op over de lange termijn betaalbaarheid, vooral omdat het aanbod achterblijft bij de vraag.

  • De gemiddelde transactieprijs voor woningen steeg naar 468.000 euro in kwartaal 2 van dit jaar, een indicatie van de intensieve marktvraag en competitie.

De huizenmarkt in Nederland blijft opvallend dynamisch, met opmerkelijke prijsstijgingen in de eerste helft van dit jaar. Ondanks de uitdagingen zoals fluctuerende economische omstandigheden en variërende hypotheekrentes, tonen de voorspellingen van ING een aanzienlijke verwachte prijsstijging van bestaande woningen met 7% tot 9% voor het jaar 2024. Dit wijst op een sterke markt die zich aanpast en blijft groeien, zelfs in minder ideale omstandigheden.


Deze verwachte stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een aantal cruciale factoren. Hogere lonen verhogen de koopkracht van consumenten, wat hen in staat stelt om hogere bedragen te bieden op de woningmarkt. Dit fenomeen, gecombineerd met de recente daling van de hypotheekrentes, verbetert de algehele betaalbaarheid van woningen. Begin 2023 piekte de gemiddelde hypotheekrente nog op 4,8%, maar deze is gedaald naar ongeveer 4,2% aan het begin van 2024. Deze daling maakt het lenen goedkoper, wat een directe stimulans is voor de huizenmarkt doordat het kopers in staat stelt meer te lenen tegen lagere kosten.


Deze factoren samen vormen een gunstige omgeving voor potentiële huizenkopers en dragen bij aan de voortdurende kracht van de huizenmarkt. Dit toont de veerkracht van de markt aan die, ondanks externe economische druk en initiële hoge rentestanden, nog steeds een opwaartse trend in huizenprijzen laat zien. De verwachting dat de groei in 2025 afneemt tot 4%, geeft echter aan dat de markt zich mogelijk nog wat zal stabiliseren.


De Nederlandse huizenmarkt ervaart een periode van uitzonderlijke groei, wat duidelijk wordt uit de recente gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde de NVM een gemiddelde prijsstijging van koopwoningen met bijna 14% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit markeert de grootste stijging binnen een periode van twee jaar en benadrukt de acute krapte en hoge vraag in de markt.


Deze significante toename van de huizenprijzen reflecteert een dieper liggend probleem van vraag en aanbod. Aan de ene kant stimuleren hogere lonen en lagere hypotheekrentes de koopkracht, waardoor meer consumenten zich een woning kunnen veroorloven. Aan de andere kant blijft het aanbod achter bij de vraag, mede door een gebrek aan nieuwe woningbouw en een aarzeling onder huiseigenaren om te verkopen in een onzekere markt. Dit tekort aan beschikbaar aanbod heeft directe gevolgen voor de huizenprijzen.



De gemiddelde transactieprijs voor woningen steeg naar 468.000 euro in het tweede kwartaal, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 434.000 euro in het eerste kwartaal van 2024. Deze prijsstijging is niet alleen een weerspiegeling van de toegenomen vraag, maar ook van de urgentie en bereidheid van kopers om hogere prijzen te betalen in een competitieve markt.


Deze dynamiek leidt tot zorgen over de lange termijn betaalbaarheid van woningen. Als de prijzen blijven stijgen zonder significante verbeteringen in het woningaanbod, kunnen steeds meer potentiële kopers zich geen woning veroorloven. Dit kan uiteindelijk leiden tot een minder inclusieve woningmarkt, waarbij vooral nieuwe kopers en jonge gezinnen het risico lopen buiten de boot te vallen.



Коментари


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page