top of page

Dit is de reden achter de 760% koersstijging van AST SpaceMobile

In het kort:

  • Kwartaalresultaten: AST SpaceMobile rapporteerde in het tweede kwartaal van 2024 een omzet van slechts $900.000, met een verlies van $0,51 per aandeel, wat aanzienlijk slechter was dan de door analisten verwachte $0,22 per aandeel.

  • Strategische investeringsdeal: Verizon investeerde $100 miljoen in AST SpaceMobile, wat de financiële positie van het bedrijf versterkte en vertrouwen wekte bij beleggers.

  • Koersstijging: In het afgelopen jaar (2023-2024) is de koers van AST Spacemobile al met 763% gestegen.


AST SpaceMobile, het bedrijf dat wereldwijd alle zones zonder connectie wil elimineren met behulp van ruimtegebaseerde mobiele breedband connectiviteit, publiceerde gisteren op woensdag 14 augustus 2024 na sluiting van de beurs zijn financiële resultaten over het tweede kwartaal. De cijfers tonen een uiteenlopende mix van vooruitgang en aanhoudende uitdagingen voor het bedrijf. Het afgelopen jaar zijn aandelen van AST Spacemobile door de torenhoge verwachtingen van beleggers al met 763% gestegen.


De omzet in het laatste kwartaal kwam uit op $900.000, wat een relatief bescheiden bedrag is voor een bedrijf dat zich presenteert als leider in een deze technologie-industrie. Dit bedrag reflecteert vooral de vroege fase waarin AST SpaceMobile zich bevindt, waarbij de inkomsten vooral afkomstig zijn van de eerste commerciële stappen in zijn connectiviteitsdiensten. Echter, de omzet is nog niet representatief voor de potentiële markt die het bedrijf in de toekomst kan aanspreken zodra zijn volledige satellietconstellatie operationeel is. Op het moment van schrijven hebben beleggers het bedrijf gewaardeerd op ruim over de $3,5 miljard:

Bron: Macrotrends


De verliezen in het afgelopen jaar waren echter aanzienlijk: $0,51 per aandeel, vergeleken met de door analisten verwachte $0,22 per aandeel. Dit wijst op hogere operationele kosten, mogelijk door de voortschrijdende ontwikkeling en lancering van de eerste commerciële satellieten. Het verschil tussen de werkelijke en verwachte cijfers benadrukt de onzekerheden die gepaard gaan met bedrijven in de ruimtevaart- en telecommunicatiesector, waar investeringen in technologie vaak ver vooruitlopen op de daaruit voortvloeiende inkomsten.



Ondanks de verliezen was er een belangrijke positieve ontwikkeling tijdens het kwartaal: de aankondiging van een strategische investering van $100 miljoen door Verizon. Deze investering is van groot belang en een reden geweest voor deze koersexplosie van het aandeel, niet alleen vanwege de financiële injectie, maar ook omdat het een signaal is van vertrouwen van een gevestigde telecomgigant in de technologie en het businessmodel van AST SpaceMobile.


Verizon's investering maakt deel uit van een bredere strategie om de volgende generatie connectiviteitsdiensten te omarmen. Door zich in te laten met bedrijven zoals AST SpaceMobile, verzekert Verizon zich van een vroegtijdige toegang tot technologie die mogelijk revolutionair zou kunnen zijn voor de industrie. Voor AST SpaceMobile betekent dit kapitaal dat de totale kaspositie van het bedrijf aan het einde van het tweede kwartaal op $287,6 miljoen brengt, met daarbovenop nog eens $51,5 miljoen aan beschikbare liquiditeit onder zijn senior secured credit facility. Dit geeft het bedrijf de nodige financiële ademruimte om zijn ambitieuze plannen voort te zetten zonder onmiddellijke zorgen over liquiditeit.


Een van de meest opwindende ontwikkelingen die in het kwartaal werden aangekondigd, is de aanstaande lancering van de eerste vijf commerciële satellieten van AST SpaceMobile. Deze satellieten zijn al aangekomen op de lanceerlocatie en de lancering is gepland voor de eerste helft van september 2024. Dit is een cruciale mijlpaal voor het bedrijf en markeert het begin van zijn commerciële dienstverlening. Het bedrijf heeft op 5 augustus 2024 voorwaardelijke goedkeuring gekregen van de Federal Communications Commission (FCC) om deze vijf Block 1 BlueBird-satellieten te lanceren en te bedienen. Echter, de FCC heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de goedkeuring van de frequenties die AST SpaceMobile in de Verenigde Staten hoopt te gebruiken. Daarnaast wacht het bedrijf op toestemming om zijn geplande vloot van 243 extra satellieten te lanceren, die nodig zijn om de dekking verder te verbeteren.


De satellieten zullen een begin maken met de uitrol van mobiele breedbanddiensten via de ruimte, een belangrijke stap in het streven van het bedrijf om wereldwijd zones zonder connectie te elimineren. Deze diensten zullen eerst in beta-testmodus beschikbaar zijn voor gebruikers van AT&T en Verizon, twee belangrijke partners van AST SpaceMobile. Deze tests zullen cruciaal zijn voor het evalueren van de prestaties van het systeem en voor het aanbrengen van eventuele noodzakelijke aanpassingen voordat een bredere uitrol wordt overwogen.


De aandelen van AST SpaceMobile reageerden positief op de aankondigingen, ondanks de teleurstellende financiële cijfers. Dit geeft aan dat beleggers zich meer richten op de lange termijn potentie van het bedrijf dan op de huidige kwartaalresultaten. De investering door Verizon en de aanstaande satellietlancering wekken vertrouwen dat AST SpaceMobile goed gepositioneerd is om een belangrijke speler te worden in de markt voor ruimtegebaseerde connectiviteit.


Een van de belangrijkste strategische doelen van AST SpaceMobile is het verhogen van de prepayments van hun mobiele partners, wat hen zou helpen om de toekomstige kapitaalbehoeften beter te beheren. CFO Andy Johnson benadrukte dat het bedrijf zich richt op het verkrijgen van voorfinanciering van door de staat gesteunde exportkredietagentschappen in plaats van meer aandelen te verkopen, een aanpak die erop gericht is om verwatering van het aandelenkapitaal te voorkomen en tegelijkertijd de benodigde middelen veilig te stellen voor verdere groei.


De financiële stabiliteit van het bedrijf wordt verder ondersteund door hun hoge mate van verticale integratie in de productie, die volgens Avellan nu dicht bij 95% ligt. Deze mate van controle over de productieketen stelt AST SpaceMobile in staat om kosten te verlagen en de productie-efficiëntie te verhogen, wat van cruciaal belang is voor de schaalvergroting van hun satellietnetwerk.


Met de lancering van de eerste commerciële satellieten in september 2024 en de daaropvolgende tests met gebruikers van AT&T en Verizon, staan de komende maanden in het teken van kritieke stappen voor AST SpaceMobile. Als deze initiatieven succesvol zijn, zou het bedrijf zich kunnen vestigen als een pionier in een nieuwe era van wereldwijde connectiviteit, wat op zijn beurt de financiële resultaten op lange termijn ten goede zou komen.



AST SpaceMobile bevindt zich op een cruciaal punt in zijn ontwikkeling. Hoewel de financiële cijfers voor het tweede kwartaal van 2024 teleurstellend waren, wijzen de strategische investeringen en de aanstaande lanceringen van satellieten op een toekomst vol potentieel. Voor beleggers is het een risicovolle tijd, waarbij de komende maanden bepalend zullen zijn voor het verdere succes van het bedrijf. Als AST SpaceMobile erin slaagt zijn technologie effectief in de markt te zetten, zou het de komende jaren een belangrijke speler kunnen worden in de mondiale telecommunicatiesector. Echter ben ik zelf op dit moment voorzichtig gezien de enorm gegroeide waardering, en daarmee verwachtingen van beleggers bij dit aandeel. Slecht nieuws kan de koers van een dergelijk aandeel even snel omlaag brengen als dat het de afgelopen tijd gestegen is.

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page