top of page

Dit is de gemiddelde (studie)schuld per leeftijd

In het kort:

  • Het percentage 18- tot 25-jarigen met een consumptief krediet daalde van 20% in 2019 naar 12,2% in 2023, wat neerkomt op een daling van 339.000 naar 199.000 jongeren.

  • Het aantal jongeren onder de 25 jaar met een studieschuld verdubbelde bijna tussen 2011 en 2023, en de gemiddelde schuld steeg van €6.600 in 2016 naar €11.800 in 2023.

  • Het aantal jongeren met betalingsproblemen daalde van 29.000 in 2020 naar 19.000 in 2023, mede door een afname in leningen onder jongeren.


Uit gegevens van de BKR blijkt dat het percentage jongeren tussen 18 en 25 jaar met een consumptief krediet in 2023 12,2% bedroeg, wat neerkomt op ongeveer 199.000 jongeren. Dit is een aanzienlijke daling vergeleken met 2019, toen nog meer dan 20% (oftewel 339.000 jongeren) een dergelijke lening had. De afname van het aantal jongeren met een consumptief krediet kan mogelijk worden verklaard door een combinatie van strengere kredietregels, betere voorlichting over de gevaren van schulden, en een grotere terughoudendheid onder jongeren om leningen af te sluiten.


Een consumptief krediet is een lening die je kan aangaan voor persoonlijke uitgaven, zoals het kopen van een auto, meubels, elektronica of het bekostigen van een vakantie. Dit type lening wordt verstrekt zonder dat daar een onderpand tegenover staat, wat betekent dat de geldverstrekker bij wanbetaling geen recht heeft op een specifiek goed (zoals een huis bij een hypotheek) om de schuld te vereffenen. Het gevolg hiervan is dat de rente op consumptieve kredieten vaak hoger ligt dan bij bijvoorbeeld een hypotheeklening.



Het aantal jongeren onder de 25 jaar met een studieschuld is tussen 2011 en 2023 echter bijna verdubbeld van 326.000 naar 631.000 personen. Deze groei is vooral sterk na 2015, wat direct te maken heeft met de invoering van het leenstelsel dat de basisbeurs verving. Naast het aantal jongeren met een studieschuld is ook de gemiddelde hoogte van deze schulden fors toegenomen. In 2016 bedroeg de gemiddelde studieschuld nog €6.600, maar in 2023 is dit gestegen naar €11.800.


Aantal jongeren met een studieschuld:

Bron: CBS


Deze stijging in zowel het aantal jongeren met een studieschuld als de hoogte van de schuld kan negatieve gevolgen hebben voor hun financiële stabiliteit na hun studie. Het verhoogt de druk om snel een goedbetaalde baan te vinden en beperkt mogelijk hun financiële ruimte om bijvoorbeeld een huis te kopen. Echter is dit een logisch gevolg van het afwisselende beleid van de overheid omtrent studieleningen en bijvoorbeeld de recente invoering van de basisbeurs.



Voor de rest lijken de schulden van jongeren namelijk een positieve trend te vertonen, waarbij leningen voor consumptie uitgaven afnemen. Hierbij is het wel belangrijk te vermelden dat de snelle opkomst van koop nu, betaal later regelingen hierin niet meegenomen wordt. Vooral onder jongeren groeit het gebruik van deze diensten zoals bijvoorbeeld Klarna erg hard op dit moment, met een wereldwijde groei van 40% (CAGR).


De gemiddelde hoogte van de studieschuld per leeftijd:

Bron: CBS


In 2023 hadden 19.000 jongeren van 18 tot 25 jaar één of meerdere betalingsachterstanden, wat neerkomt op 1,5% van alle jongeren in deze leeftijdsgroep. Dit is een aanzienlijke daling ten opzichte van 2020, toen nog 29.000 jongeren betalingsproblemen hadden. De daling in betalingsachterstanden lijkt samen te hangen met de afname in het aantal jongeren dat leningen afsluit.


Betalingsachterstanden kunnen leiden tot verdere financiële problemen, zoals incassokosten en een negatieve registratie bij de BKR. Voor sommige jongeren is schuldhulpverlening noodzakelijk, waarbij een gemeentelijke schuldhulpverlener helpt om een oplossing te vinden voor de betalingsproblemen. In extreme gevallen kan schuldsanering worden ingezet, waarbij de schuld wordt afgekocht door de gemeentelijke kredietbank en de jongere een langere tijd krijgt om het verschuldigde bedrag terug te betalen.


Hoewel het aantal jongeren met een consumptief krediet en betalingsachterstanden de afgelopen jaren is afgenomen, blijft de stijging van studieschulden een zorgwekkende trend, hoewel de hoop is dat deze trend verzacht wordt vanaf nu door de invoering van de basisbeurs vorig jaar.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page