top of page

Dit EV merk wil binnenkort vliegende auto´s gaan verkopen

In het kort:

  • Xpeng wil in 2026 zijn eerste vliegende auto aan klanten leveren.

  • Het voertuig, een combinatie van een vrachtwagen en een loskoppelbare elektrische drone, wordt dit jaar beschikbaar voor pre-order.

  • De vliegende auto doorloopt momenteel een certificeringsproces bij de Chinese luchtvaartautoriteit.


De Chinese elektrische voertuigfabrikant Xpeng heeft ambitieuze plannen aangekondigd om zijn eerste vliegende auto in 2026 op de markt te brengen. Dit innovatieve project, dat wordt uitgevoerd door Xpeng's dochteronderneming Xpeng AeroHT, belooft de mobiliteit naar een hoger niveau te tillen. In dit artikel duiken we dieper in op de details van Xpeng's plannen, de technologische vooruitgang en de uitdagingen die voor hen liggen.


Xpeng AeroHT introduceerde vorig jaar de "Land Aircraft Carrier", een revolutionaire combinatie van een vrachtwagen en een loskoppelbare elektrische drone die plaats biedt aan twee passagiers. Dit voertuig kan zich transformeren van een normale vrachtwagen naar een vliegende drone, waarmee bestuurders letterlijk de weg kunnen verlaten en direct de lucht in kunnen gaan.


De co-president van Xpeng, Brian Gu, heeft afgelopen week aangekondigd dat de vliegende auto vanaf dit jaar beschikbaar zal zijn voor pre-order, met de geplande levering aan klanten in 2026. Dit tijdschema is enigszins vertraagd ten opzichte van de eerdere doelstelling van het vierde kwartaal van 2025.



BRON: cnbc


De vliegende auto van Xpeng doorloopt momenteel een strikt certificeringsproces bij de Chinese luchtvaartautoriteit. Deze certificering is cruciaal om de veiligheid en betrouwbaarheid van het voertuig te waarborgen, voordat het commercieel beschikbaar kan worden gesteld.



Xpeng richt zich in eerste instantie op het gebruik van de vliegende auto in buitengebieden, waar ze zullen samenwerken met gemeenten om speciale vliegparken en vliegzones te creëren. Deze aanpak maakt het mogelijk om al te genieten van vliegende auto's zonder de complexe goedkeuringsprocedures die vereist zijn voor gebruik in stedelijke gebieden.


Xpeng kijkt verder dan alleen de ontwikkeling van vliegende auto's. CEO He Xiaopeng heeft aangegeven dat de lange termijn doelstellingen van het bedrijf ook de integratie van robotica omvatten. Deze bredere visie op elektrische mobiliteit toont de ambitie van Xpeng om een leidende rol te spelen in de toekomst van transport in de brede zin, buiten alleen de elektrische auto´s die we al kennen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page