top of page

Dit ecommerce-bedrijf zet gigantisch goede cijfers neer en stijgt met 10%

In het kort:

  • MercadoLibre overtrof de verwachtingen van analisten met een winst per aandeel van $10,48 en een omzet van $5,07 miljard in het tweede kwartaal.

  • Het aantal maandelijks actieve gebruikers van Mercado Pago steeg met 37% tot 52 miljoen, en het beheerde vermogen groeide met 86% tot $6,615 miljoen.

  • De totale omzet in belangrijke markten zoals Brazilië, Argentinië en Mexico liet sterke groei zien, wat de dominante positie van MercadoLibre in Latijns-Amerika bevestigt.


MercadoLibre heeft recent zijn resultaten voor het tweede kwartaal bekendgemaakt, waarbij het bedrijf de verwachtingen van analisten ruimschoots overtrof. De winst per aandeel kwam uit op $10,48, wat aanzienlijk hoger was dan de verwachte $8,72 per aandeel door analisten. Dit betekent dat de winst per aandeel maar liefst 20,18% hoger uitviel dan dat eerder voorspeld was. Ter vergelijking: een jaar geleden bedroeg de winst per aandeel nog $5,16.


Daarnaast rapporteerde MercadoLibre een omzet van $5,07 miljard. Dit bedrag overtrof ook de verwachtingen van analisten, die een omzet van $4,76 miljard hadden voorspeld. Dit betekent dat MercadoLibre met ongeveer 6,5% beter presteerde dan verwacht. YoY is dit zelfs een groei van maar liefst 113%.

Maar misschien zegt de naam MercadoLibre je helemaal niets, ondanks de indrukwekkende cijfers die het bedrijf al jaren weet neer te zetten. MercadoLibre is een van de grootse ecommerce-platforms in Zuid-Amerika. Ze bieden een platform waar mensen producten kunnen kopen en verkopen, vergelijkbaar met eBay of Amazon. Daarnaast bieden ze ook nog betalingsdiensten aan, vergelijkbaar met PayPal. Dit maakt MercadoLibre tot een groot bedrijf dat zowel e-commerce als financiële diensten aanbiedt.


Op het gebied van omzet en winst per aandeel presteert het bedrijf dus ontzettend goed, maar het is belangrijk om ook een goed beeld te krijgen van de belangrijkste details. Een van deze details is het bruto handelsvolume, oftewel Gross Merchandise Volume (GMV). Dit geeft de totale transactiewaarde aan van wat er is verhandeld via hun platform. Voor het laatste kwartaal was de GMV $12,65 miljard. Dit is meer dan de $12,09 miljard die analisten hadden verwacht. Dit betekent dat er meer producten zijn gekocht en verkocht op MercadoLibre dan men had voorspeld, wat een positief teken is voor het bedrijf.


Een ander belangrijk cijfer is het totale betalingsvolume, of Total Payment Volume (TPV). Dit geeft aan hoeveel geld er in totaal is verwerkt via de betaaloplossingen van MercadoLibre. Voor het laatste kwartaal was dit $46,33 miljard, iets lager dan de verwachting van $48,84 miljard. Hoewel dit een kleine tegenvaller is, blijft de TPV enorm hard groeien met een stijging van 36% YoY.

Ook het fintech-segment van MercadoLibre, Mercado Pago, laat ook hele goede cijfers zien. Een belangrijke maatstaf voor het succes van Mercado Pago is het aantal maandelijks actieve gebruikers. In het tweede kwartaal van 2023 had Mercado Pago 37,9 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Dit aantal is gestegen naar 52,0 miljoen in het tweede kwartaal van 2024. Deze groei van 37% over een jaar toont aan dat steeds meer mensen de diensten van Mercado Pago gebruiken voor hun dagelijkse transacties.


Een andere belangrijke indicator voor de groei van het fintech segment is het totale beheerde vermogen (Assets Under Management, AUM). In het tweede kwartaal van 2023 beheerde Mercado Pago $3,555 miljoen aan activa. Dit bedrag steeg naar $6,615 miljoen in het tweede kwartaal van 2024, wat neerkomt op een groei van 86%.


Deze significante stijging in beheerd vermogen weerspiegelt de toenemende acceptatie van Mercado Pago’s financiële diensten, waaronder investeringsproducten en spaarrekeningen. Het toont aan dat klanten niet alleen vertrouwen hebben in Mercado Pago voor dagelijkse betalingen, maar ook voor het beheren van hun vermogen op de lange termijn.

Daarnaast is het bedrijf in meerdere landen actief, waardoor het interessant is om eens te gaan kijken naar de cijfers in de belangrijkste gebieden. Brazilië is de grootste markt voor MercadoLibre, en de cijfers bevestigen dit. In het tweede kwartaal van 2024 was de totale omzet in Brazilië $2,786 miljard, een stijging vergeleken met $1,842 miljard in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar.


Argentinië is ook een van de belangrijkste markten voor MercadoLibre. In het tweede kwartaal van 2024 bedroeg de totale omzet in Argentinië $863 miljoen. Dit is een stijging van 11,9% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, toen de omzet $855 miljoen was. Deze groei geeft aan dat MercadoLibre zijn positie in de Argentijnse markt versterkt en steeds meer omzet genereert.


Mexico is tevens een belangrijke en snelgroeiende markt voor MercadoLibre. In het tweede kwartaal van 2024 bedroeg de totale omzet in Mexico $1,201 miljard, een significante stijging ten opzichte van $724 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Vooral interessant is dat de omzet uit het e-commerce-segment in Mexico met 75% steeg in dit kwartaal.


Naast de drie grootste markten (Brazilië, Argentinië en Mexico), bedient MercadoLibre ook andere Latijns-Amerikaanse landen. De totale omzet uit deze overige markten bedroeg $223 miljoen in het tweede kwartaal van 2024, een stijging van ruim 36% vergeleken met $164 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.


Analisten zijn positief over deze cijfers en dat is terug te zien in de price targets die ze hanteren. Het gemiddelde price target voor MercadoLibre is momenteel $2.005,44, wat een opwaarts potentieel van ongeveer 13% betekent vanaf de huidige koers.

MercadoLibre heeft kortom zich zelf weer bewezen door indrukwekkende kwartaalresultaten te laten zien, waarbij het de verwachtingen van analisten ruimschoots overtrof in zowel de winst per aandeel als de omzet. Met een verdubbeling van de winst per aandeel ten opzichte van vorig jaar en een sterke omzetgroei van 48,6%, blijft het bedrijf een dominante speler in de Latijns-Amerikaanse e-commerce en fintech markten.

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page