top of page

Dit defensie-bedrijf groeit enorm de afgelopen jaren

Het Automotive-segment van Rheinmetall is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van componenten voor de auto-industrie. Dit segment omvat producten zoals motorblokken en kleppensystemen die bedoeld zijn om de prestaties, efficiëntie en emissies van voertuigen te verbeteren. Rheinmetall Automotive is ook betrokken bij de ontwikkeling van oplossingen voor emissiereductie en nieuwe aandrijftechnologieën zoals elektrische en hybride systemen. Hun klantenbestand bestaat uit grote automobielproducenten over de hele wereld.


Rheinmetall Defence is op het moment echter het meest interessante segment vandaag de dag en het bedrijf is een van de belangrijkste leveranciers van militaire technologie en veiligheidsoplossingen. Dit segment biedt een breed scala aan producten en diensten aan, van voertuigen, wapens en munitie tot elektronische oorlogsvoering, simulaties en trainingssystemen. De producten van Rheinmetall Defence zijn ontworpen om te voldoen aan de hedendaagse militaire vereisten en bieden geavanceerde technologische oplossingen voor land-, lucht- en zeemachtoperaties. Dit segment speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van gevechtssystemen, waaronder pantserwagens, tanks zoals de Leopard 2, en luchtverdedigingssystemen.


Een significant voordeel is de strategische aanwezigheid van Rheinmetall in meer dan 50 landen, inclusief cruciale markten in Europa, Noord-Amerika en Azië. Deze wereldwijde voetafdruk wordt versterkt door partnerschappen en joint ventures met lokale en internationale bedrijven, waardoor Rheinmetall niet alleen dicht bij hun klanten staat maar ook snel kan inspelen op de veranderende geopolitieke dynamieken en regelgeving. Bijvoorbeeld, de joint venture met 4iG in IT-services versterkt hun positie door integratie van geavanceerde technologieën die de operationele efficiëntie verhogen en kosten besparen, wat essentieel is in de competitieve defensiemarkt.

Een joint venture is een soort samenwerking opgericht door twee of meer bedrijven om een bepaald doel te bereiken terwijl ze hun onafhankelijkheid behouden. Deze constructies zijn vooral waardevol voor bedrijven zoals Rheinmetall, die kunnen samenwerken met lokale of internationale partners om hun technologische, operationele en marktgerelateerde doelen te bereiken. Bijvoorbeeld, Rheinmetall’s joint venture met het Hongaarse IT-bedrijf 4iG stelt hen in staat om geavanceerde IT-diensten en -oplossingen te integreren, wat leidt tot verbeterde operationele efficiëntie en kostenreductie. Deze samenwerkingen helpen Rheinmetall niet alleen om hun marktaanwezigheid te versterken, maar ook om te voldoen aan specifieke lokale eisen en regelgevingen.


De integratie van geavanceerde technologieën is een ander cruciaal element. Deze technologieën kunnen variëren van geavanceerde software voor logistiek en beheer tot de nieuwste hardware voor defensiesystemen. Door deze technologieën te integreren, kan Rheinmetall hun operaties stroomlijnen en de efficiëntie verhogen, wat essentieel is in een industrie die gekenmerkt wordt door hoge kosten en complexiteit. Het vermogen om deze technologische oplossingen te integreren en aan te passen aan de specifieke behoeften van elk land of regio waar ze actief zijn, verstevigt hun positie als een flexibele en responsieve leverancier in de wereldwijde defensiemarkt.

De resultaten van Rheinmetall en waarom het bedrijf het zo goed doet

Als we gaan kijken naar de meest recente kwartaalcijfers van het bedrijf, dan zien we dat de groei ook vooral wordt gedreven vanuit het defensie-segment. De omzet steeg met 16% naar €1,58 miljard, terwijl de winst met maar liefst 60% toenam tot €134 miljoen, wat duidt op een aanzienlijke uitbreiding van de marges van 6,1% naar 8,5%. Het bedrijf wordt steeds effectiever met betrekking tot het gebruiken van schaalvoordelen en het beheersen van de kosten.

De verkoop in het segment Voertuigsystemen steeg met 6,7%, maar dit resulteerde echter niet in een hoger operationeel resultaat; de winst daalde zelfs met 11,2% naar €38 miljoen, grotendeels door een minder gunstige productmix. Het segment van voertuigsystemen omvat de ontwikkeling en productie van gemotoriseerde militaire voertuigen. Dit kunnen tanks zijn, pantserwagens en andere voertuigen die worden gebruikt voor transport, gevecht, en ondersteuning op het slagveld. De daling in winst ondanks een omzetstijging is te wijten aan een verschuiving in de productmix naar minder winstgevende producten en hogere kosten in de productie of ontwikkeling die nog niet direct kunnen worden doorberekend in de prijzen.


In tegenstelling hiermee zag het segment Wapens en Munitie een omzetstijging van maar liefst 70% tot €362 miljoen, waarbij de operationele winst bijna verdubbelde tot €53 miljoen. Dit segment is cruciaal voor Rheinmetall en omvat de productie van allerlei wapensystemen en munitie. De significante groei in dit segment is grotendeels te danken aan verhoogde bestellingen en de acquisitie van Expal. De vraag uit landen zoals Duitsland en Oekraïne, maar ook van andere NAVO-leden, benadrukt de strategische positie van Rheinmetall als leverancier van militaire hardware in tijden van verhoogde geopolitieke spanningen.


De Electronic Solutions afdeling zag tot slot een fraaie omzetgroei van 26,1% naar €287 miljoen, met een winststijging van maar liefst 40,3%. Dit segment houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van elektronische systemen voor defensietoepassingen, zoals luchtafweergeschut en infanterievoertuigen zoals de Skyranger en de Puma. De toename in omzet en winst in dit segment wordt gedreven door nieuwe contracten en de uitbreiding van bestaande programma’s, wat wijst op een groeiende behoefte aan geavanceerde elektronische defensieoplossingen.


Wat betreft de verwachting voor het gehele jaar 2024 bevestigt Rheinmetall haar vooruitzichten met een verwachte omzet van €10 miljard en een operationele marge van 14 tot 15%, wat neerkomt op een operationeel resultaat van tussen de €1,4 en €1,5 miljard en een vrije kasstroom van €560 tot €600 miljoen. De orderportefeuille is bovendien indrukwekkend gegroeid tot €40,1 miljard, meer dan 40% groei, wat de noodzaak van capaciteitsuitbreidingen onderstreept. Voorbeelden hiervan zijn de nieuwe F-35 fabriek in Weeze, uitbreidingen van munitiefabrieken en de overname van een controlerend belang in Automecanica in Roemenië. Deze uitbreidingen wijzen op een aanhoudend hoge vraag die Rheinmetall verwacht de komende jaren te blijven bedienen, mede door aanhoudende conflicten in gebieden zoals Oekraïne, het Midden-Oosten en de Zuid-Chinese Zee, die leiden tot verhoogde defensiebudgetten.


Het aandeel van Rheinmetall is de afgelopen jaren enorm hard gestegen, waardoor er steeds meer analisten stellen dat het aandeel op het moment overgewaardeerd is. Maar de huidige geopolitieke dreigingen in Europa hebben de defensie-uitgaven tot ongekend hoge niveaus gedreven, iets wat in voorgaande decennia niet is waargenomen. Hierdoor kan een hogere waardering gerechtvaardigd zijn gezien de verhoogde vraag naar defensieproducten en -diensten.


De vrede waarvan Europa lange tijd heeft genoten, lijkt verleden tijd en dit heeft de Europese defensie-industrie, die lang als een minder aantrekkelijke investering werd gezien, weer relevant gemaakt. De toekomst van Rheinmetall ziet er daarom zeer waarschijnlijk veelbelovend uit gezien er geen indicaties zijn dat de verhoogde defensiebudgetten zullen afnemen. Integendeel, de vraag overtreft nog steeds het aanbod, waardoor Rheinmetall zich in een sterke positie bevindt om verder te groeien.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page