top of page

Dit cybersecurity-aandeel daalt met 16% na de kwartaalcijfers

In het kort:

  • Zscaler rapporteerde een omzetstijging van 34% voor 2024, maar het aandeel daalde met 16% vanwege teleurstelling over de voorzichtige vooruitzichten voor 2025.

  • Het aantal klanten met een jaarlijkse terugkerende omzet van meer dan $1 miljoen steeg sterk, wat zorgt voor stabiele inkomsten.

  • Beleggers zijn bezorgd over de lagere verwachte omzetgroei van 20%-21% voor 2025 en de toenemende concurrentie in de cybersecurity-sector.


Zscaler heeft gisteravond haar kwartaalcijfers voor het 4e kwartaal (fiscaal) 2024 gepubliceerd en het aandeel daalde met maar liefst 16%. Maar waren de cijfers dan echt zo slecht? In dit artikel nemen we je mee in wat Zscaler precies doet en wat de recente cijfers zeggen over de huidige ontwikkelingen binnen het bedrijf.


Zscaler staat bekend als een van de beste cybersecurity-bedrijven. In plaats van de traditionele beveiliging zoals firewalls en VPN’s, biedt Zscaler een moderne, cloud-based oplossingen aan. Zscaler werkt volgens het Zero Trust-principe, wat betekent dat het niemand automatisch vertrouwt, of die persoon nu binnen of buiten het netwerk is. Elke keer dat iemand probeert in te loggen of toegang te krijgen tot gegevens, controleert Zscaler of die persoon de juiste rechten heeft. Pas dan krijgt hij of zij toegang tot specifieke applicaties of informatie.


De oplossingen van Zscaler zijn volledig in de cloud, waardoor bedrijven geen dure hardware zoals fysieke firewalls meer nodig hebben. Hierdoor kunnen werknemers overal ter wereld veilig werken, zonder dat ze in het bedrijfsnetwerk hoeven in te loggen via verouderde methoden zoals VPN’s. Dit is vooral handig voor bedrijven die steeds vaker op afstand werken en hun medewerkers toegang moeten geven tot kritieke gegevens, ongeacht waar ze zich bevinden.


En met de toenemende adoptie van Generatieve AI (GenAI) ontstaan er nieuwe kwetsbaarheden in de beveiliging van organisaties. GenAI kan enerzijds helpen bij de verdediging, maar kan ook door hackers worden gebruikt om kwetsbaarheden in beveiligingssystemen sneller te vinden en te misbruiken. Zo ontstaat er ineens een explosief groeiende markt voor Zscaler.

En dit is terug te zien in de enorme markt die het bedrijf heeft. Zscaler heeft in het recente kwartaal aangegeven dat de geschatte totale markt die Zscaler kan bedienen (Total Adressable Market), wordt gewaardeerd op maar liefst $96 miljard. Een groot deel van deze markt komt voort uit de groeiende behoefte aan Zero Trust-beveiliging, met een markt van $39 miljard gericht op gebruikers en $35 miljard voor cloud. De overstap van bedrijven naar cloud-gebaseerde infrastructuren en de toename van thuiswerken (andere netwerk dan op het kantoor) zorgen ervoor dat de traditionele firewall- en VPN-systemen niet langer voldoen.

Daarnaast is er een groeiende behoefte aan databescherming, wat goed is voor een potentiële markt van $20 miljard. Met steeds strengere regelgeving en grotere hoeveelheden gevoelige gegevens die digitaal worden opgeslagen, is het beschermen van data tegen hacks en datalekken van cruciaal belang voor vrijwel ALLE bedrijven wereldwijd.


Tot slot biedt de opkomst van AI een extra kans voor Zscaler, met een geschatte markt van $2 miljard voor AI-analytics. Met het gebruik van AI kunnen bedrijven bedreigingen sneller detecteren en voorkomen. Zscaler kan AI benutten om proactief nieuwe kwetsbaarheden te identificeren en zo altijd een stap voor te blijven.

Maar laten we nu dan eens naar de cijfers gaan kijken van het afgelopen kwartaal. Op het eerste oog behaalde Zscaler indrukwekkende resultaten. De kwartaalomzet steeg met 22% tot $606 miljoen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor het volledige fiscale jaar 2024 bedroeg de omzet $2,17 miljard, een groei van 34% op jaarbasis, waarmee het bedrijf zijn eerdere verwachtingen overtrof.


De winst per aandeel voor 2024 bedroeg $3,19, ruim boven de eerder geschatte $2,20-$2,25. Dit bevestigt dat Zscaler niet alleen zijn omzet maar ook zijn winstgevendheid sterk heeft weten te verbeteren, en klaar lijk te zijn voor verdere groei in 2025.

Daarnaast realiseerde Zscaler een operationele winst van $442 miljoen, wat neerkomt op een marge van 20,4%. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere jaren en lag boven de voorspelde marges van 15,9%-16,4%. De free cash flow marge kwam uit op 27%, ook ruim boven de verwachtingen van 20%.

Verder blijft Zscaler een fraaie groei zien in het totaal aantal klanten en contracten dat ze afsluiten, vooral dankzij de toenemende vraag naar Zeru Trust-oplossingen. Een belangrijke reden voor deze groei is de populariteit van nieuwe producten zoals Zero Trust voor Workloads en SD-WAN. Deze producten helpen bedrijven om hun beveiliging te verbeteren en beter beschermd te zijn tegen cyberdreigingen. Hierdoor wordt Zscaler steeds vaker gekozen als partner door grote bedrijven.


De focus op grotere bedrijven, met contracten van meer dan $1 miljoen jaarlijkse terugkerende omzet (ARR), heeft een centrale rol gespeeld in de groei van Zscaler. In het vierde kwartaal van 2024 steeg het aantal klanten met een ARR van $1 miljoen of meer naar 567, vergeleken met 348 aan het begin van het jaar.

De groei in dit soort grote klanten is enorm belangrijk, omdat juist zij zorgen voor tabiele en voorspelbare inkomsten. Deze klanten zijn vaak bedrijven die langdurige contracten afsluiten en waarschijnlijk blijven investeren in Zscaler's producten. Bovendien laat het zien dat steeds meer bedrijven de waarde begrijpen en ook waarderen die Zscaler levert.


Waarschijnlijk denk je nu: oké, goede cijfers, maar waarom daalt het aandeel dan ruim 16% in de voorbeurs? Terechte vraag, en dit lijk te maken te hebben met de guidance die het bedrijf heeft afgegeven. Ondanks de uitstekende prestaties in 2024 waren beleggers waarschijnlijk toch teleurgesteld over de meer voorzichtige groeiverwachtingen voor het komende jaar, wat leidde tot een negatieve reactie.


Een van de belangrijkste factoren achter de daling was de aangekondigde vertraging in omzetgroei. Zscaler verwacht voor 2025 een omzetgroei van 20% tot 21%, wat nog steeds een mooie groei is, maar aanzienlijk lager dan de 34% groei die in 2024 werd gerealiseerd. Beleggers hadden gehoopt dat Zscaler zijn hogere groeipercentages zou kunnen handhaven, vooral gezien de sterke positie die het bedrijf nu heeft opgebouwd.

Daarnaast wordt Zscaler geconfronteerd met toenemende concurrentie in de cybersecurity-sector. Hoewel het bedrijf marktleider is op het gebied van Zero Trust-beveiliging, investeren andere grote spelers nu ook in vergelijkbare technologieën. Deze concurrentiedruk kan de marges en groei van Zscaler onder druk zetten, wat mogelijk ook een factor is geweest in de meer conservatieve vooruitzichten voor 2025.


Wat betreft de operationele winst en marges, is er nog een andere mogelijke reden voor de teleurstelling van beleggers. Zscaler verwacht in 2025 een operationele winst tussen de $530 miljoen en $540 miljoen, met een marge van 20,2% tot 20,8%. Hoewel dit in lijn is met de marge van 20,4% die in 2024 werd gerealiseerd, zien we hier geen verbetering. Beleggers hadden mogelijk gehoopt op een verdere stijging van de marges, vooral gezien de efficiëntieslagen die Zscaler in de afgelopen jaren heeft gemaakt.


Kortom, hoewel de koers van Zscaler na de kwartaalcijfers fors daalde, laten de cijfers zelf zien dat het bedrijf uitstekende prestaties heeft geleverd in 2024. Met een sterke omzetgroei, verbeterde winstgevendheid en toenemende vraag naar hun innovatieve producten, blijft Zscaler zo te zien goed gepositioneerd voor de toekomst. De voorzichtige verwachtingen voor 2025 en de toenemende concurrentie hebben mogelijk voor enige teleurstelling gezorgd onder beleggers, maar de solide fundamenten van het bedrijf blijven tot nu toe erg sterk.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page