top of page
Rens Boukema

Dit cloud-aandeel verraste met sterke cijfers en interessante waardering

In het kort:

  • Google Cloud boekte een groei van 35% in Q3 2024, waarmee het sneller groeit dan de cloud-activiteiten van Amazon en Microsoft.

  • Amazon Web Services (AWS) blijft de grootste speler, met een omzetgroei van 19% en een operationele marge van 38%.

  • De vraag naar AI-diensten overstijgt bij zowel Amazon als Microsoft de capaciteit, wat een rem zet op hun groei.


De cloudtak van Google, die zowel infrastructuur als softwareabonnementen omvat, groeide in het derde kwartaal van 2024 met 35% tot $11,35 miljard. Deze groei, die hoger is dan de 29% groei in het voorgaande kwartaal, geeft aan dat Google Cloud marktaandeel wint in de concurrerende cloudmarkt.


De groei in omzet van de kernactiviteiten van Alphabet:

Bron: Alphabet

De groei van Google Cloud wordt voor een groot deel aangedreven door de toenemende vraag naar AI-oplossingen. Bedrijven over de hele wereld investeren zwaar in AI-ondersteunde clouddiensten, waarbij het wereldwijde AI-budget dit jaar naar schatting $235 miljard bedraagt en verwacht wordt te stijgen naar $631 miljard in 2028. Alphabet speelt hierop in door forse investeringen in AI-infrastructuur en -innovaties, zoals zijn eigen Tensor Processing Units (TPU's), die speciaal zijn ontworpen om zware AI-belastingen efficiënt te verwerken.



Voor Alphabet is dit een belangrijke ontwikkeling, aangezien de clouddivisie steeds meer bijdraagt aan de inkomstenstromen en daarmee de afhankelijkheid van digitale advertenties vermindert. Analisten van Argus Research benadrukten dat deze snelle groei de diversificatie van Alphabet’s inkomsten bevordert. De sterke groei van Google Cloud wordt gezien als een bewijs van de toenemende vraag naar AI-gebaseerde diensten, waarin Google een concurrentievoordeel probeert op te bouwen.


De groei in Google Cloud omzet en winst:

Bron: FinChat

De cloud-divisie van Alphabet profiteert van de groeiende vraag naar op AI-gebaseerde oplossingen en staat klaar om nog meer marktwaarde te winnen door zijn miljarden aan dollars aan backlog, die is gestegen tot $86,8 miljard (+33,7% op jaarbasis). Dit laat zien dat grote klanten steeds vaker kiezen voor lange termijn contracten bij Google Cloud. Dit volume aan toekomstige contracten geeft niet alleen vertrouwen in de aanhoudende groei, maar biedt ook financiële stabiliteit en voorspelbaarheid voor Alphabet, dat steeds meer verschuift naar abonnementsmodellen.


De ontwikkeling van de winstmarge van de Cloud divisie van Alphabet:

Bron: Seeking Alpha

Amazon Web Services (AWS) groeide in het derde kwartaal met 19% tot $27,45 miljard, waarmee het nog steeds de grootste cloudspeler is. Hoewel de groei van AWS minder snel verloopt dan die van Google Cloud, is het bedrijf extreem winstgevend met een operationele marge van 38%. Dit is een aanzienlijk verschil met Google Cloud’s operationele marge van 17%, die weliswaar winstgevend is, maar nog niet kan tippen aan AWS.


AWS blijft bovendien haar kostenstructuur optimaliseren. Door minder populaire diensten af te bouwen en de gebruiksduur van servers te verlengen, wist AWS de operationele marge met 2% te verhogen. Analisten van Bernstein bestempelden deze marge als “enorm,” en benadrukken de aanhoudende sterke winstbijdrage van AWS aan de totale resultaten van Amazon.


Microsoft zag de omzet uit Azure en andere clouddiensten met 33% toenemen. Het bedrijf heeft recent meer transparantie gebracht in de Azure-cijfers, door deze niet langer te combineren met andere software-inkomsten zoals Power BI en beveiligingsproducten. Door deze wijzigingen kunnen we nu beter beoordelen hoe Azure presteert binnen de cloudmarkt.


Microsoft blijft zwaar investeren in AI-infrastructuur om de groeiende vraag te kunnen opvangen. Amy Hood, CFO van Microsoft, gaf aan dat de vraag hoger ligt dan de beschikbare capaciteit, wat duidt op een potentiële rem op toekomstige groei. Volgens Hood zou de groei echter weer kunnen versnellen in de eerste helft van 2025, zodra nieuwe investeringen in AI-capaciteit zijn gerealiseerd.


Zowel Amazon als Microsoft hebben te maken met capaciteitsbeperkingen in hun AI-diensten, vooral door een tekort aan gespecialiseerde chips. Andy Jassy, CEO van Amazon, gaf aan dat de vraag naar chips zo groot is dat het bedrijf vaak teruggaat naar de productiepartners om meer chips te bestellen dan oorspronkelijk gepland. Om minder afhankelijk te zijn van derden, ontwikkelde Amazon zijn eigen Trainium 2-chip voor AI-training.


Ook Google en Microsoft zetten in op eigen hardware. Google bevindt zich inmiddels bij de zesde generatie van zijn Tensor Processing Units (TPU's), die speciaal ontworpen zijn voor AI-toepassingen. Microsoft lanceerde vorig jaar zijn Maia-chip, die nu wordt ingezet voor interne diensten. Dit maakt de cloudmarkt niet alleen een strijd om marktaandeel, maar ook om technologische superioriteit in AI-infrastructuur.


Hoewel Oracle doorgaans op de vierde plaats komt in de Amerikaanse cloudmarkt, wist het bedrijf in het vorige kwartaal een groei van 45% in cloudomzet te rapporteren. Met een omzet van $2,2 miljard in cloudinfrastructuur biedt Oracle op zichzelf geen bedreiging voor de top drie, maar de recente samenwerking met Amazon, Microsoft en Google om zijn databases beschikbaar te maken op hun platforms, wordt gezien als een slimme zet. Oracle’s voorzitter Larry Ellison voorspelt dat deze samenwerking de groei van hun databasedivisie een stevige impuls zal geven.


Op dit moment wordt Google verhandeld tegen een forward P/E-ratio van 21,59, wat ruim onder het gemiddelde van zijn 'Magnificent 7'-concurrenten ligt, die gemiddeld op 44x zitten. Daarnaast heeft Google een PEG-ratio van 1,25, wat aantrekkelijk is vergeleken met de 1,89 van Amazon, de 2,45 van Microsoft en de 3,73 van Apple. Dit betekent dat het aandeel een aantrekkelijke waardering heeft in verhouding tot zijn groeipotentieel, wat investeerders een marge van veiligheid biedt.


De P/E consensus voor de komende jaren van Alphabet:

Bron: Seeking Alpha

De clouddivisies van Google, Amazon en Microsoft blijven het speelveld domineren en groeien door toenemende vraag naar AI-diensten. Google’s snelle groei en verbeterde winstmarges laten zien dat het bedrijf goed gepositioneerd is om marktaandeel te winnen, terwijl AWS ondanks een lagere groei de winstgevendheid hoog houdt.



Microsoft investeert sterk in AI-capaciteit om de vraag bij te benen, maar loopt tegen capaciteitslimieten aan. De cloudmarkt ontwikkelt zich steeds meer tot een strijd om AI-macht en technische superioriteit. Elk van deze bedrijven investeert in eigen chips en AI-infrastructuur om zo beter in te kunnen spelen op de marktvraag. Dit maakt de sector competitief, met een toenemende focus op innovatie en efficiëntie als onderscheidende factoren, waar Alphabet wel eens een goede positie in kan hebben.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page