Dit Chinese aandeel is met 70% gestegen: dit is waarom
- Jelger Sparreboom
- 22 feb
- 3 minuten om te lezen
In het kort:
Alibaba heeft sterke groeicijfers laten zien, vooral in e-commerce en cloud, met een sterke vrije kasstroom en relatief aantrekkelijke waardering.
Concurrentie en macro-economische risico’s in China kunnen echter de groei beperken en leiden tot volatiliteit.
Het AI-narratief en internationale expansie bieden potentieel, maar hun daadwerkelijke impact blijft onzeker.
Alibaba Group Holding Limited blijft een van de meest besproken aandelen op de Chinese markt, year-to-date is het aandeel al met 70% gestegen. Met een recente kwartaalwinst die de winsterverwachting per aandeel, met $0,29 overtrof en $351 miljoen meer omzet genereerde dan verwacht.

Alibaba profiteerde vooral deels van groei in binnenlandse e-commerceactiviteiten, bekend als Taobao en Tmall Group. Dit platform behaalde een omzet van 136,1 miljard Chinese yuan ($18,6 miljard), een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar.
Aangezien Taobao en Tmall Group in het tweede kwartaal van 2025 slechts 1% groeiden, betekende dit een versnelling van de omzetgroei met 4 procentpunten.
Beleggers zijn ook enthousiast over de uitrol van een nieuw AI-model, waardoor Alibaba een sterke groei ziet in zijn cloudactiviteiten. De cloudtak behaalde een omzet van 31,7 miljard Chinese yuan ($4,3 miljard), een stijging van 13% ten opzichte van vorig jaar. Alibaba heeft aangekondigd dat de clouddivisie geen beursgang zal maken, wat eerder wel werd overwogen. Dit komt door geopolitieke spanningen en strengere Chinese regelgeving, wat de flexibiliteit van het bedrijf beperkt.

Daarnaast heeft Alibaba een strategische herstructurering aangekondigd waarbij het zich meer zal richten op kernactiviteiten en efficiënter kapitaalgebruik. Dit kan de winstgevendheid op lange termijn verder verbeteren, maar brengt op korte termijn onzekerheid met zich mee.
De inkomsten uit AI-gerelateerde producten groeiden voor het zesde kwartaal op rij met drie cijfers.
Ook profiteerde het bedrijf van een sterk stijgende winstgevendheid. Alibaba's nettowinst steeg met 333% op jaarbasis tot 46,4 miljard Chinese yuan ($6,4 miljard), terwijl de vrije kasstroom eveneens veel potentie vertoont.
Alibaba onderscheidt zich hiermee als een van de meest winstgevende grote Chinese bedrijven op basis van vrije kasstroom, mede dankzij de dominante positie in de binnenlandse e-commercesector.
In het derde fiscale kwartaal genereerde Alibaba 39,0 miljard Chinese yuan ($5,3 miljard) aan vrije kasstroom. Hoewel dit een daling van 31% op jaarbasis betekent, voornamelijk door hogere investeringsuitgaven, bleef de vrije kasstroommarge met 14% relatief sterk. Ter vergelijking: in dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de marge 21%. Bij de huidige groeisnelheid ligt Alibaba op koers om dit kalenderjaar ongeveer $20 miljard aan vrije kasstroom te realiseren.

Daarnaast bleef Alibaba in het decemberkwartaal aanzienlijke kasstromen teruggeven aan aandeelhouders. Alibaba gaf 9,1 miljard Chinese yuan ($1,3 miljard) uit aan aandeleninkoop. In de afgelopen twee jaar heeft het bedrijf gemiddeld $3,2 miljard per kwartaal besteed aan inkoop van eigen aandelen, met de verwachting dat dit in de komende kwartalen zal worden voortgezet.
Op dit moment is het aandeel wel relatief hoog gewaardeerd, met een forward PE ratio van 16,2: het hoogste punt van de afgelopen 5 jaar.

Het standaard PE ratio is op dit moment 20. Dat was in september vorig jaar nog 24, toen de Chinese overheid een gigantisch economisch stimuluspakket aankondigde.
Ondanks deze positieve punten zijn er kanttekeningen te plaatsen. De concurrentie in de Chinese e-commerce markt neemt toe, met bedrijven als PDD Holdings en JD.com die agressief marktaandeel proberen te winnen. Alibaba moet aanzienlijke investeringen blijven doen om gebruikers te behouden en nieuwe klanten aan te trekken. Daarnaast is de macro-economische situatie in China nog altijd fragiel. Handelsconflicten en mogelijke nieuwe reguleringen vormen een potentieel risico voor de winstgevendheid van Alibaba.
Ook de internationale expansie van Alibaba kent uitdagingen. Hoewel de internationale e-commerce divisie (AIDC) met 32% groeide, blijft deze tak onrendabel en staat het onder druk van concurrenten zoals Temu en Shein.
Daarnaast speelt de AI-revolutie een belangrijke rol in de toekomstvisie van Alibaba. De samenwerking met Apple op het gebied van AI heeft de aandelenkoers een boost gegeven, maar de daadwerkelijke financiële impact blijft onzeker. Historische samenwerkingen tussen Apple en Chinese technologiebedrijven, zoals Baidu en Autonavi, lieten weliswaar positieve koersreacties zien, maar de structurele impact op de omzet bleek vaak beperkt. Dit roept vragen op over hoe waardevol de AI-strategie van Alibaba op lange termijn zal zijn.
Comments