top of page

Dit boek over beleggen moet je gelezen hebben volgens Warren Buffett

In het kort:

  • The Intelligent Investor van Benjamin Graham wordt beschouwd als een van de belangrijkste boeken over waarde beleggen.

  • Graham's methoden richten zich op het analyseren van de werkelijke prestaties van bedrijven en het vinden van de meest interessante prijs-waarde verschillen.

  • Zijn ideeën hebben een blijvende invloed gehad op investeerders zoals Warren Buffett, die Graham als zijn mentor beschouwt.

Waar Fysicus Sir Isaac Newton over het algemeen beschouwd wordt als de belangrijkste en leidende autoriteit op het gebied van zwaartekracht en beweging, zo wordt econoom Benjamin Graham, het best bekend om zijn boek The Intelligent Investor, geprezen als een toonaangevende goeroe op het gebied van financiën en investeringen. ´The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing´ wordt dan ook gezien als een van de belangrijkste boeken over dit onderwerp.


Door bedrijven met chirurgische precisie te evalueren, slaagde Graham erin om geld te verdienen op de aandelenmarkt zonder grote risico's te nemen. Dit klinkt als onmogelijk, maar het is juist de reden dat ik dit boek graag met jullie wil delen, aangezien het op een mooie manier uitlegt hoe deze manier van beleggen in elkaar steekt.


´The Intelligent Investor´

-Benjamin Graham-


Een van Graham's belangrijkste bijdragen was het aanwijzen van de irrationaliteit en het groepsdenken dat vaak de aandelenmarkt domineert. Volgens Graham zouden beleggers altijd moeten proberen te profiteren van de grillen van de markt in plaats van eraan deel te nemen. Zijn principes voor veilig en succesvol beleggen blijven investeerders tot op de dag van vandaag beïnvloeden.


Na zijn afstuderen aan de Columbia University in 1914 ging Graham werken op Wall Street. Tijdens zijn 15-jarige carrière wist hij een aanzienlijk persoonlijk kapitaal op te bouwen. Helaas verloor Graham, net als velen anderen, het grootste deel van zijn geld tijdens de beurscrash van 1929 en de daaropvolgende Grote Depressie. Deze ervaringen leerden Graham lessen over het minimaliseren van neerwaartse risico's door te beleggen in bedrijven waarvan de aandelen ver onder de liquidatiewaarde van de bedrijven werden verhandeld. Zijn doel was simpel: koop een dollar aan activa voor 50 cent.


Deze idealen inspireerden hem om ´Security Analysis´ te schrijven, gepubliceerd in 1934 samen met co-auteur David Dodd. Het boek was bedoeld om marktdeelnemers te helpen onderscheid te maken tussen een investering en speculatie. Volgens Graham zou een gedegen analyse moeten aantonen dat een investering het kapitaal beschermt en een adequaat rendement oplevert. Alles wat hier niet aan voldoet, is speculatie.


Graham's favoriete metafoor was die van Mr. Market, een denkbeeldige persoon die elke dag aanbiedt om aandelen te kopen of te verkopen tegen verschillende prijzen. Soms zijn de voorgestelde prijzen redelijk, maar vaak zijn ze ver verwijderd van de economische realiteit. Beleggers kunnen ervoor kiezen om deze aanbiedingen te accepteren of te weigeren, waardoor ze een voordeel hebben ten opzichte van degenen die zich altijd gedwongen voelen om belegd te zijn.


Waarde beleggen draait allereerst om het bepalen van de intrinsieke waarde van een aandeel onafhankelijk van de marktprijs. Door de activa, winst en dividenduitkeringen van een bedrijf te analyseren, kan de intrinsieke waarde van een aandeel worden geïdentificeerd. Als de intrinsieke waarde hoger is dan de marktwaarde, is het idee dat je als belegger koopt en vasthoud, totdat de marktprijs en de intrinsieke waarde samenkomen.


Graham pleitte ook voor een beleggingsaanpak die een veiligheidsmarge biedt, of ruimte voor menselijke fouten. Dit kan worden bereikt door ondergewaardeerde of uit de gratie geraakte aandelen te kopen. De irrationele aard van beleggers, de onvoorspelbaarheid van de toekomst en de fluctuaties van de aandelenmarkt kunnen beleggers een veiligheidsmarge bieden.


De Benjamin Graham formule

Graham kocht doorgaans alleen aandelen die werden verhandeld tegen tweederde van hun netto actuele waarde, als een manier om zijn veiligheidsmarge te waarborgen. De originele formule van Graham voor het vinden van de intrinsieke waarde van een aandeel was:


V = EPS * (8.5 + 2g)


waarbij:


  • `EPS` = Winst per aandeel over de afgelopen 12 maanden

  • `g` = Lange termijn groeipercentage


Later reviseerde Graham zijn formule om een risicovrije rente van 4.4% en het huidige rendement op AAA-bedrijfsobligaties op te nemen:


V = (EPS * (8.5 + 2g) * 4.4) / Y


waarbij:

  • `Y` = AAA-bedrijfsobligatierendement (in 1962)

De legendarische belegger Warren Buffett beschreef ´The Intelligent Investor´ als "verreweg het beste boek over beleggen dat ooit is geschreven." Na het lezen van het boek op 19-jarige leeftijd schreef Buffett zich in aan de Columbia Business School om bij Graham te studeren. Hij werkte later voor Graham bij zijn investeringsbedrijf, de Graham-Newman Corporation, totdat Graham met pensioen ging. Buffett volgt de principes van waarde beleggen en richt zich op de prestaties van bedrijven, schuldenlast, winstmarges en de kwaliteit van bedrijven.



Hoewel details over de specifieke investeringen van Graham niet algemeen beschikbaar zijn, rapporteerde hij een gemiddeld jaarlijks rendement van ongeveer 20% tijdens zijn jaren als fondsbeheerder. Zijn methode van het kopen van laag-risico aandelen met een hoog rendementspotentieel heeft hem een ware pionier in de financiële analyse gemaakt, en veel succesvolle waarde beleggers hebben zijn methodologie te danken. Ik zou dit boek zeker aanraden om eens te lezen als deze manier van beleggen je aanspreekt of als je deze graag beter zou begrijpen!


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page