top of page

Dit betekent een aandelensplitsing

Bijgewerkt op: 10 jun.

In het kort:

  • Een aandelensplitsing verhoogt het aantal uitstaande aandelen om de liquiditeit en toegankelijkheid van het aandeel te verbeteren.

  • De totale marktwaarde van het bedrijf blijft hetzelfde, ondanks de toename van het aantal aandelen.

  • Voorbeelden van aandelensplitsingen zijn Nvidia's 10-voor-1 splitsing en Apple's 4-voor-1 splitsing in 2020.


Een aandelensplitsing vindt plaats wanneer een bedrijf het aantal uitstaande aandelen verhoogt om de liquiditeit van het aandeel te verbeteren. Hoewel het aantal uitstaande aandelen toeneemt met een specifieke verhouding, blijft de totale waarde van alle uitstaande aandelen hetzelfde, omdat een splitsing de waarde van het bedrijf niet fundamenteel verandert. Dezelfde taart wordt dus in meerdere kleinere stukjes gedeeld.


Bij een aandelensplitsing geeft een bedrijf extra aandelen uit aan de aandeelhouders, waardoor het totale aantal aandelen toeneemt volgens de vooraf bepaalde verhouding. Bijvoorbeeld, een 2-voor-1 splitsing betekent dat elke aandeelhouder na de splitsing twee aandelen heeft voor elk aandeel dat hij voor de splitsing bezat. Het gevolg hiervan is dat de prijs per aandeel wordt gehalveerd, maar de totale waarde van het bedrijf blijft hetzelfde.


Een voorbeeld hiervan is Nvidia, dat op 22 mei 2024 een 10-voor-1 aandelensplitsing aankondigde. Voor elke aandeel die aandeelhouders bezitten, ontvangen ze negen extra aandelen. Hierdoor stijgt het totale aantal uitstaande aandelen, maar de prijs per aandeel daalt evenredig.


Dit is de zesde splitsing in de geschiedenis van Nvidia, waarbij de meest recente splitsing plaatsvond in 2021. Nvidia heeft in het verleden dus vijf aandelensplitsingen uitgevoerd, maar laten we ons concentreren op de laatste drie: juli 2021, september 2007 en april 2006. Na de splitsingen in 2006 en 2007 zagen we dat de aandelen aanvankelijk daalden, maar daarna weer stegen in de daaropvolgende maanden. Na de splitsing in 2007 daalden de aandelen echter na hun post-splitsing hoogtepunt en vertoonden ze enige tijd een neerwaartse trend.

Bij de splitsing in 2021 volgden de aandelen een vergelijkbaar patroon: een initiële daling, gevolgd door een hernieuwde opwaartse trend ongeveer een jaar later. Tegen 2023 begonnen de aandelen sterk te stijgen, ondersteund door optimisme over AI-gerelateerde inkomsten. De koersbewegingen hebben dus weinig te maken met de aandelensplitsing zelf.


Vandaag de dag is Nvidia echter een aanzienlijk ander bedrijf dan enkele jaren geleden. De verkoop van grafische verwerkingseenheden (GPU's) aan klanten in de AI-ruimte heeft een enorme vlucht genomen en overtreft nu de inkomsten uit de gamingsector ruimschoots. In het meest recente kwartaal bedroegen de inkomsten uit gaming $2,6 miljard, terwijl de inkomsten uit datacenters meer dan $22 miljard waren.


Door deze veranderingen is het moeilijk om de prestaties van Nvidia-aandelen in de pre-AI periode te vergelijken met de prestaties van vandaag. Toch is de splitsing van 2021 de meest relevante vergelijking, omdat Nvidia rond deze tijd al stijgende inkomsten zag in zijn datacenteractiviteiten. In het eerste kwartaal van 2021 stegen de datacenterinkomsten bijvoorbeeld al met dubbele groeicijfers.


De vooruitgang die we zagen in de jaren na de splitsing van 2021 was echter niet te danken aan de splitsing zelf. Het waren de indrukwekkende omzetgroei van Nvidia en het optimisme van beleggers over de toekomst in AI die de prestaties stimuleerden.


Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven een aandelensplitsing doorvoeren, is om de aandelenprijs toegankelijker te maken voor investeerders. Hoge aandelenprijzen kunnen het moeilijk maken voor particuliere investeerders om het aandeel te kopen. Door de prijs per aandeel te verlagen, wordt het aantrekkelijker voor kleinere investeerders om aandelen te kopen, wat de handel in het aandeel kan bevorderen en de liquiditeit kan verhogen.


Daarnaast kan een hogere liquiditeit de handel in het aandeel vergemakkelijken voor zowel kopers als verkopers. Dit kan ook helpen bij het verkleinen van de bid-ask spread, waardoor de transactiekosten voor investeerders afnemen. Bovendien kan een aandelensplitsing leiden tot hernieuwde interesse van investeerders, wat een positieve invloed kan hebben op de aandelenprijs. Een aandelensplitsing creëert op zichzelf dus geen extra waarde voor het bedrijf; het verandert alleen de verdeling van de bestaande aandelen!


Een ander potentieel nadeel voor sommige kleinere bedrijf, dus niet in het geval van Nvidia, is dat het verlagen van de aandelenprijs het risico kan vergroten dat het aandeel onder de minimumvereisten van een beurs komt, wat kan leiden tot een delisting. Openbare beurzen zoals de NASDAQ vereisen dat aandelen boven een bepaalde prijs blijven handelen om genoteerd te blijven.


Een bekend voorbeeld van een aandelensplitsing is Apple, dat in augustus 2020 zijn aandelen 4-voor-1 splitste. Voorafgaand aan de splitsing handelden de aandelen rond $540 per stuk. Na de splitsing daalde de prijs per aandeel tot ongeveer $135, terwijl het totale aantal uitstaande aandelen toenam van 3,4 miljard tot ongeveer 13,6 miljard. Ondanks de toename van het aantal aandelen, bleef de marktwaarde van Apple dus vrijwel ongewijzigd op $2 biljoen.


Voor de splitsing van Nvidia handelen de aandelen waarschijnlijk rond $1.208 per stuk. Na de splitsing daald de prijs per aandeel dus tot ongeveer $120,80, terwijl het aantal uitstaande aandelen tien keer zo groot werd.



Een aandelensplitsing kan de toegankelijkheid en liquiditeit van een aandeel dus verbeteren zonder de fundamentele waarde van een bedrijf te veranderen. Het is een strategische zet die vaak wordt gezien als een positief signaal voor toekomstige groei.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page