top of page
Rens Boukema

Dit gaat de richting van de beurs bepalen komende tijd

In het kort:

  • Het banenrapport in de VS van november verwacht een stijging van 215.000 banen, een forse verbetering ten opzichte van de 12.000 in oktober.

  • Werkloosheid blijft naar verwachting stabiel op 4,1%, terwijl gemiddelde loonstijgingen iets afnemen.

  • De markt verwacht weinig impact van het rapport op het rentebeleid van de Federal Reserve, met kans op een renteverlaging in december.


Het banenrapport van november staat centraal deze week en zal naar verwachting belangrijke signalen geven over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Na een tegenvallend oktober waarin slechts 12.000 banen werden toegevoegd, onder meer door de impact van orkanen en stakingen bij Boeing, verwachten analisten een herstel met 215.000 nieuwe banen in november. Dit blijkt uit consensusramingen van Bloomberg.


De werkloosheid blijft naar verwachting stabiel op 4,1%, terwijl de maandelijkse loonstijging licht afzwakt naar 0,3% (tegenover 0,4% in oktober). Ook de jaarlijkse loonstijging laat een kleine daling zien naar 3,9% ten opzichte van 4,0% in de maand ervoor.


Waarom oktober tegenviel

Het rapport van oktober weerspiegelde verstoringen door orkanen Helene en Milton, die naar schatting 70.000 banenverlies veroorzaakten in getroffen staten. Daarnaast drukte de staking van Boeing, die inmiddels is beëindigd, de cijfers. Goldman Sachs verwacht een "post-hurricane rebound" en rekent op een correctie van 50.000 banen door herstel in de getroffen regio’s, naast 37.500 banen door het einde van stakingen.


Belangrijkste cijfers die vrijdag worden verwacht:

  • Nonfarm payrolls: +215.000 (vs. +12.000 in oktober)

  • Werkloosheid: 4,1% (onveranderd)

  • Gemiddelde maandelijkse loonstijging: +0,3% (vs. +0,4%)

  • Gemiddelde jaarlijkse loonstijging: +3,9% (vs. +4%)

  • Gemiddeld aantal gewerkte uren per week: 34,3 (onveranderd)


De grafieken hieronder laten duidelijk de afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt zien. Het aantal nieuwe banen per maand (nonfarm payrolls) is sterk gedaald sinds de pieken in 2022, terwijl de werkloosheid sinds 2023 langzaam stijgt naar 4,1%. Hoewel de werkloosheid nog steeds laag is in historisch perspectief, wijst de dalende banengroei op een vertragende economie. Dit bevestigt dat de arbeidsmarkt minder krap wordt, een belangrijke factor voor de Federal Reserve bij het bepalen van het aankomende rentebeleid:

Bron: Yahoo Finance

Arbeidsmarkt blijft veerkrachtig

Ondanks signalen van een afkoelende arbeidsmarkt blijven de cijfers redelijk stabiel. Het aantal openstaande vacatures steeg in oktober naar 7,74 miljoen, een toename ten opzichte van 7,37 miljoen in september. Dit is een teken dat bedrijven nog steeds moeite hebben om posities te vervullen, ondanks een lagere wervingsgraad dan eerder dit jaar.


Een ander opvallend cijfer is de stijging van de zogenoemde ‘quits rate’, het percentage mensen dat vrijwillig hun baan verlaat, vaak omdat ze betere opties hebben. Deze steeg van 1,9% naar 2,1%, wat duidt op vertrouwen onder werknemers.


ADP-data en loonontwikkeling

Het ADP-rapport liet eerder deze week zien dat 146.000 banen werden toegevoegd in de private sector, een daling ten opzichte van 184.000 in oktober. Toch is er een opvallend signaal: de loongroei voor mensen die van baan wisselen steeg van 6,7% in oktober naar 7,2% in november. Dit wijst erop dat sommige delen van de arbeidsmarkt nog steeds krap blijven.


“Job changers zijn bijzonder gevoelig voor realtime arbeidsmarktcondities,” aldus ADP-hoofdeconoom Nela Richardson. “De toegenomen loonstijging in november toont dat de arbeidsmarkt nog strak is.”


De grafiek hieronder laat je een duidelijke daling in de loongroei zien sinds de piek in 2022, met name voor mensen die van baan wisselen (job changers). Terwijl zij tijdens de krappe arbeidsmarkt na de pandemie een loongroei boven de 15% zagen, is dit inmiddels aanzienlijk gedaald. Ook de loongroei voor werknemers die bij hun huidige baan blijven (job stayers) laat een vergelijkbare dalende trend zien, zij het op een lager niveau. Dit wijst op een afnemende spanning in de arbeidsmarkt, wat mogelijk de inflatiedruk verlaagt en de Federal Reserve meer ruimte geeft om het rentebeleid te versoepelen:

Bron: Yahoo Finance

Fed-voorzitter Jerome Powell verklaarde kortgeleden nog dat de "Amerikaanse economie in zeer goede staat verkeert". Hij benadrukte dat de risico’s in de arbeidsmarkt zijn afgenomen en dat de economische groei sterker is dan verwacht, ondanks een lichte stijging van de inflatie. Powell’s opmerkingen ondersteunen de verwachting van beleggers dat de Fed op 18 december de rente opnieuw met een kwart procentpunt zal verlagen.



De financiële markten hebben momenteel een kans van 70% ingeprijsd op deze renteverlaging, volgens de CME FedWatch Tool. Het banenrapport van vrijdag zal waarschijnlijk weinig aan deze verwachting veranderen, tenzij de cijfers sterk afwijken van de prognoses.


De FED rente in de afgelopen 5 jaar:

Bron: TradingEconomics

Wij als beleggers zullen vooral letten op de loonontwikkeling en het aantal nieuwe banen. Beide indicatoren zijn cruciaal om te beoordelen of de arbeidsmarkt nog steeds veerkrachtig genoeg is om verdere renteverlagingen in 2025 te ondersteunen. Mocht het rapport in lijn zijn met de verwachtingen, dan is een grote marktreactie naar mijn mening behoorlijk onwaarschijnlijk, echter is een verrassing iets wat zeker zou kunnen (beide kanten op) gezien de recente grote bewegingen in deze cijfers.


Echter, een forse afwijking, positief of negatief, kan de marktdynamiek op korte termijn flink beïnvloeden. De komende banenrapporten blijven daarmee een belangrijke graadmeter voor zowel de economie als het monetaire beleid van de Federal Reserve.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page