top of page

Dit bepaald voor 90% je rendement blijkt uit onderzoek

In het kort:

  • Onderzoek uit 1995 toont aan dat activa spreiding verantwoordelijk is voor meer dan 90% van de variantie in portefeuille prestaties.

  • Beleggings beleid heeft een significant grotere invloed op rendementen dan timing en selectie van individuele effecten.

  • De resultaten benadrukken het belang van strategische asset allocatie voor lange termijn beleggings succes.


Het onderzoek van Brinson, Hood en Beebower, gepubliceerd in het Financial Analysts Journal in 1995, biedt inzicht in de factoren die de prestaties van beleggings portefeuilles beïnvloeden. De studie, die vaak wordt aangehaald in de beleggings wereld, richt zich op de relatieve bijdrage van verschillende factoren aan de totale prestaties van een portefeuille.


Uit de studie blijkt dat strategische asset allocatie de belangrijkste factor is van portefeuille prestaties. Dit verwijst naar de verdeling van beleggingen over verschillende activa klassen zoals aandelen, obligaties en contanten. De onderzoekers concludeerden dat deze verdeling verantwoordelijk is voor meer dan 90% van de variantie in de rendementen van een portefeuille. Dit betekent dat de keuze van hoe het kapitaal wordt verdeeld over verschillende activa klassen een grotere invloed heeft op de prestaties dan welke specifieke effecten binnen die klassen worden gekozen.



Het onderzoek benadrukt hiermee dat vooral het beleggings beleid, dat strategische asset allocatie omvat, een grotere rol speelt in het bepalen van de prestaties dan timing of selectie van individuele effecten. Beleggings beleid omvat de lange termijn strategieën die beleggers gebruiken om hun portefeuilles samen te stellen en te beheren. Volgens Brinson et al. bepaalt dit beleid de meeste rendementen van beleggers, wat aangeeft dat een goed doordacht en consistent beleggings plan cruciaal is voor succes op de lange termijn.


Hoewel timing en effecten keuze vaak veel aandacht krijgen, tonen de bevindingen van het onderzoek aan dat deze factoren relatief weinig bijdragen aan de variabiliteit van de prestaties. Timing, of het proberen te voorspellen wanneer de markt zal stijgen of dalen, en de selectie van specifieke aandelen of obligaties, blijken minder invloedrijk te zijn. Dit is een belangrijke constatering in dit onderzoek, omdat het betekent dat beleggers zich beter kunnen concentreren op een solide asset allocatie in plaats van te proberen de markt te timen of de 'juiste' aandelen te kiezen.


De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dus dat beleggers baat hebben bij een gedisciplineerde en systematische benadering van activa spreiding. Dit betekent dat in plaats van te proberen markt timing toe te passen of specifieke effecten te selecteren, beleggers zich moeten richten op het zorgvuldig plannen van hun strategische asset allocatie. Door een gediversifieerde portefeuille te behouden en vast te houden aan een langetermijnplan, kan je als belegger hun kansen op succes maximaliseren.


Het onderzoek van Brinson, Hood en Beebower analyseerde de prestaties van 91 grote Amerikaanse pensioenfondsen over een periode van tien jaar, van 1974 tot 1983. De resultaten toonden aan dat, gemiddeld, strategische asset allocatie verantwoordelijk was voor 93,6% van de variantie in de totale rendementen van de portefeuilles. Specifiek bleek dat het beleid van asset allocatie 91,5% van de variantie verklaarde in een aparte steekproef van 82 pensioenfondsen over een periode van zeven jaar, van 1977 tot 1983.


Timing en selectie van individuele effecten hadden respectievelijk slechts een invloed van 1,8% en 4,6% op de variantie in rendementen. Deze data onderstrepen de dominante rol van strategische asset allocatie in portefeuille prestaties en de relatieve onbelangrijkheid van timing en effecten keuze. Wel moet ik hierbij zeggen dat de aandelenmarkt uiteraard wel verandert is in de tussentijd, met bedrijven zoals Microsoft, Apple en Nvidia die nu de markt leiden en naar hoogtes zijn gestegen die niemand toen der tijd had kunnen voorspellen. Maar het onderzoek geeft wel het effect aan van hoe een portfolio ingedeeld is, en het effect hiervan op het rendement.



Het onderzoek van Brinson, Hood en Beebower benadrukt het belang van strategische asset allocatie als de primaire factor in portefeuille prestaties. Belegging-allocatie blijkt een grotere invloed te hebben op de rendementen dan timing en selectie van individuele effecten. Voor beleggers is de belangrijkste les om een gedisciplineerde aanpak van activa spreiding te volgen en zich te concentreren op langetermijn strategieën.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page