top of page

Dit bedrijf heeft een onzichtbaar monopolie in de chipsector

In het kort:

  • VAT Group is een Zwitsers bedrijf gespecialiseerd in vacuüm kleppen voor de productie van halfgeleiders.

  • Het aandeel wordt door analisten gezien als een grote winnaar van de groei van kunstmatige intelligentie (AI), met een verwachte koersstijging tot wel 75% door Jefferies.

  • De wereldwijde halfgeleiderindustrie zou tegen 2030 naar verwachting $1 biljoen kunnen bereiken, waarbij AI-gerelateerde chips naar schatting 30-40% van de markt in 2027 zullen uitmaken.


De Zwitserse VAT Group wordt door verschillende analisten gezien als een belangrijke speler binnen de AI-revolutie, met name vanwege hun rol in de productie van halfgeleiderapparatuur. AI wordt gezien als de grootste technologische verschuiving van deze generatie, en bedrijven die betrokken zijn bij de productie van AI-chips staan voor aanzienlijke groei. Analisten van onder andere Vontobel wijzen op VAT's cruciale rol in deze waardeketen, en schatten dat de wereldwijde halfgeleiderindustrie tegen 2030 maar liefst $1 biljoen zou kunnen bereiken.


Michael Foeth, senior equity analyst bij Vontobel, stelt dat AI-gerelateerde halfgeleiders naar schatting 30-40% van de totale chipmarkt zullen uitmaken tegen 2027. Dit is een belangrijk feit voor het aandeel waar we het vandaag over hebben, aangezien deze verschuiving de vraag naar specifieke productiemiddelen aanzienlijk zal verhogen. VAT Group, dat gespecialiseerd is in vacuümkleppen, speelt hierin een sleutelrol. Deze kleppen worden gebruikt in de zogenaamde “ultra-schone kamers” die noodzakelijk zijn voor de productie van halfgeleiders.


De aandelenkoers van VAT Group de afgelopen 5 jaar:

Bron: Google Finance


Vontobel heeft een “buy” rating afgegeven voor VAT Group, met een koersdoel van 540 Zwitserse frank (ongeveer $641), wat een potentieel stijging van 35% inhoudt ten opzichte van de huidige koers. Dit optimisme wordt gedeeld door Jefferies-analist Olivia Honychurch, die zelfs een koersdoel van 700 Zwitserse frank hanteert, wat neerkomt op een mogelijke stijging van 75%.



In de eerste helft van 2024 heeft VAT Group sterke resultaten neergezet, waarbij de nettowinst met 12% steeg ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De omzet bleef nagenoeg gelijk op CHF 449,6 miljoen, maar de winstgevendheid verbeterde aanzienlijk met een stijging van de nettomarge van 19% naar 21%. De winst per aandeel (EPS) kwam uit op CHF 3,14, wat een stijging betekent van 11,7% in vergelijking met CHF 2,81 in de eerste helft van 2023. Deze cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten, vooral op het gebied van EPS, dat 3,3% hoger was dan voorspeld.


De belangrijkste gegevens uit het halfjaar rapport van VAT:

Bron: VAT Group


Ondanks de vlakke omzet in de eerste helft van 2024, blijven de vooruitzichten voor VAT Group positief. De verwachting is dat de omzet van het bedrijf de komende drie jaar met gemiddeld 19% per jaar zal groeien, een aanzienlijk hoger groeipercentage in vergelijking met de verwachte 6,7% jaarlijkse groei voor de Zwitserse machine-industrie. Deze prognoses worden gedreven door de groeiende vraag naar halfgeleiders, vooral in de sectoren die profiteren van de opkomst van kunstmatige intelligentie en de herstellende geheugen chipmarkt.


De positieve trend in orders en verkopen binnen de halfgeleiderindustrie zet zich in Q2 2024 dus ook nog duidelijk voort, gestuwd door de vraag naar geavanceerde apparatuur voor de productie van halfgeleiders. Met name de Chinese markt speelt hierin een cruciale rol. China’s regionale initiatieven om de productie van halfgeleiders te lokaliseren hebben de vraag naar halfgeleideruitrusting in Azië sterk verhoogd.


VAT Group ziet in Q2 2024 een herstel van de orders in de halfgeleiderafdeling, met een indrukwekkende stijging van 140% in vergelijking met dezelfde periode in 2023 en een sequentiële groei van 23% ten opzichte van Q1 2024. Dit benadrukt de sterke vraag, vooral in DRAM-geheugen en logische toepassingen, gedreven door de opkomst van AI. Echter is dit ook meteen een punt van aandacht, aangezien Amerika op dit moment aanzienlijke druk uitoefent op onder andere ASML om de export naar China te beperken. Dit kan ook nog interessant gaan worden voor VAT Group, ook al lijkt dit momenteel nog geen groot probleem bij het bedrijf.


Het Valves-segment, goed voor 80% van de totale netto-omzet van dit bedrijf in het vorige fiscale jaar, zag een afname van de verkopen, maar blijft het kernsegment voor VAT’s toekomstige groei. Het bedrijf heeft zijn sterke positie in de halfgeleidersector behouden, waar het marktaandeel werd uitgebreid van 50% in 2016 tot meer dan 70% in 2023. Dit marktaandeel wordt ondersteund door strategische investeringen in nieuwe technologieën, zoals de ontwikkeling van kleppen voor de volgende generatie halfgeleiders​.


Dit is een belangrijke groeifactor voor VAT, dat verwacht zijn marktaandeel (Valves) in de halfgeleiderindustrie verder uit te breiden naar 85% tegen 2027​. Ook in de eerste helft van 2024 was het Valves segment nog een zeer belangrijk onderdeel van VAT Group:

Bron: VAT Group


De geografische spreiding van de omzet laat een sterke focus op Azië zien, waar 61% van de verkopen in 2023 vandaan kwam. De regio profiteert van de verschuiving naar lokale productie van halfgeleiders, met name in China. Ook het Amerikaanse continent bleef belangrijk met 22% van de verkopen, terwijl de EMEA-regio goed was voor 17%​.


Hoewel de vraag in de consumentenmarkt zwakker is, onder andere door aanhoudende inflatiedruk, blijft de vraag naar geavanceerde geheugenchips zoals High Bandwidth Memory (HBM) naar verwachting de drijvende kracht achter toekomstige groei. Dit sluit aan bij het feit dat de OLED-markt, ondersteund door AI-gerelateerde ontwikkelingen, blijft groeien, terwijl de LCD-markt stagneert. De vraag naar OLED-displays wordt verder gestimuleerd door de verkorting van de vervangingscyclus van elektronische apparaten zoals smartphones en laptops, door AI-gedreven innovaties.


In de Advanced Industrials (ADV) business unit daarentegen waren de marktdynamieken gemengd. Terwijl de orderinstroom met 23% daalde ten opzichte van Q2 2023, steeg de omzet op kwartaalbasis met 7%. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door een zwakke vraag naar ventielen voor zonne-energie toepassingen, een markt die kampt met overcapaciteit. Dit wordt deels gecompenseerd door de groei in nucleaire projecten en wetenschappelijke onderzoeksprojecten. De vraag naar ventielen voor wetenschappelijke instrumenten en medische apparaten blijft echter zwakker dan verwacht.


De vooruitzichten voor de tweede helft van 2024 blijven positief, met verdere sequentiële groei in zowel orders als verkopen. Marktonderzoekers voorspellen dat de uitgaven voor wafer fabrication equipment (WFE) in 2025 zullen pieken, voornamelijk gedreven door de AI-toepassingen. In 2024 wordt verwacht dat de WFE-uitgaven licht zullen toenemen in vergelijking met 2023, en een sterke groei zal volgen in 2025, met schattingen variërend van USD 110–120 miljard. Ik denk dan ook dat dit bedrijf in deze fase nog een paar mooie kwartalen voor zich heeft, maar het niet te verwachten is dat de productie capaciteit (waar dit bedrijf producten voor levert) op hetzelfde tempo zal blijven groeien.


VAT blijft investeren in innovatie, met een jaarlijkse R&D-uitgave van ongeveer 6% van de netto-omzet. Deze investeringen omvatten de bouw van een nieuw Innovatiecentrum in Zwitserland, dat tegen 2025 operationeel zal zijn. Dit centrum zal een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van nieuwe technologieën die inspelen op de veranderende behoeften van de markt​.


RBC Capital Markets, dat eerder een pessimistische kijk had op VAT, heeft het aandeel recentelijk geüpgraded naar “sector perform”, een teken dat het bedrijf vertrouwen heeft in de toekomst van de wafer fab equipment (WFE) markt. Hoewel er zorgen zijn over de afnemende hoge marges uit China en valutadruk, blijft de onderliggende groeiverwachting voor VAT intact, aldus Sebastian Kuenne van RBC.


Hoewel er positieve vooruitzichten zijn, wijst UBS op de risico’s die voortvloeien uit de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. 25% van de omzet in de sector komt uit China, terwijl de Verenigde Staten goed zijn voor 22%, volgens schattingen van FactSet.



De verwachting is dat de vraag naar halfgeleiders, vooral voor AI-toepassingen, de komende jaren nog explosief zal toenemen. Bedrijven zoals VAT Group, die een essentiële rol spelen in de productie van deze technologieën, staan klaar om hiervan te profiteren. VAT blijft de duidelijke favoriet van analisten in dit segment met aanzienlijke opwaartse potentie voor de kortere termijn. Als belegger moet je naar mijn mening wel rekening houden met geopolitieke risico’s die mogelijk roet in het eten kunnen gooien, en het feit dat de groei in productie apparatuur waarschijnlijk niet op ditzelfde tempo door kan groeien. Op 17 oktober kunnen we de volgende kwartaalcijfers van Q3 2024 verwachten, waarbij de verwachting is dat het bedrijf meer groei kan laten zien.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page