top of page

Dit bedrijf groeit hard en lijkt ondergewaardeerd

In het kort:

  • AppLovin heeft uitdagingen ondervonden door de tracking-wijzigingen van Apple en een vertraging in de advertentiemarkt, maar is sindsdien hersteld en groeit nu hard.

  • Het AXON-platform van het bedrijf stimuleert groei en hogere marges, wat een belangrijke reden is om in AppLovin te investeren.

  • De huidige waardering met het vertrouwen dat het bedrijf snel zal blijven groeien maken het een interessant aandeel om verder te onderzoeken.


AppLovin (NASDAQ:APP) had twee jaar geleden moeilijkheden in hun kernactiviteiten, maar nu draait het bedrijf op volle toeren. Het bedrijf lijkt veel te hebben geleerd van de tracking-wijzigingen van Apple (AAPL) en de vertraging in de advertentiemarkt. Ze groeien nu in een snel tempo en doen dit winstgevend. In dit artikel ga ik verder in op het bedrijf en de waardering ervan.


AppLovin heeft dit jaar een indrukwekkende stijging laten zien, met bijna 100% koersstijging. Dat gezegd hebbende, verwachten ik niet dat dergelijke snelle winsten zoals deze zich zullen voortzetten, aangezien de markt nu beter lijkt in te zien wat voor soort bedrijf AppLovin geworden is, en het proces van herwaardering van de aandelen heeft doorlopen.


De aandelenkoers van AppLovin sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


AppLovin was een van de bedrijven die negatief werden beïnvloed door de tracking-wijzigingen van Apple, waardoor het moeilijker werd voor AppLovin om goede resultaten te behalen voor degenen die advertentiedollars op hun platform uitgaven. Voor investeerders die bekend zijn met de industrie, is dit vergelijkbaar met hoe Meta (META) werd beïnvloed door de wijzigingen, maar niet exact hetzelfde.


Rond die tijd bevond de advertentiemarkt zich sowieso al in een trage periode door een grote terugval in advertentie uitgaven. Deze dubbele klap veroorzaakte problemen in de kernactiviteiten van AppLovin, wat waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak was van de daling van hun aandeelprijs van $95 aan het begin van 2022 tot $10 aan het begin van 2023. Deze enorme terugval werd gevolgd door kracht in zowel de kernactiviteiten als het aandeel, waardoor de aandelen nu worden verhandeld op $77.



Wanneer een aandeel zo sterk daalt, is het natuurlijk om terughoudend te zijn met investeren, zelfs nadat het is hersteld. Sommige investeerders vragen zich misschien af of een dergelijke terugval in de toekomst opnieuw zal plaatsvinden. Op de lange termijn hebben aandelenkoersen de neiging om de bedrijf fundamenten te volgen, en de bedrijfsfundamentals van AppLovin lijken nu veel sterker zijn dan in het verleden.


Het bedrijf presteert momenteel op een hoog niveau, een enorme verbetering met zo´n twee jaar terug. AppLovin heeft geweldige vooruitgang geboekt op het gebied van GAAP-winstgevendheid (hun niet-winstgevendheid, samen met de schuldenlast, hield veel beleggers in het verleden weg). In hun meest recente kwartaal rapporteerden ze een indrukwekkende jaar-op-jaar omzetgroei van 48%.


De netto inkomsten van Applovin sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De sterke ommekeer die AppLovin heeft laten zien, is voornamelijk te danken aan de kracht van hun softwarebedrijf en verbeteringen aan hun AXON-technologie.


De belangrijkste reden voor beleggers om juist nu in AppLovin te investeren, is hun Software Platform-segment. Dit segment omvat AXON, AppLovin's technologie die hen helpt betere resultaten voor adverteerders te behalen. Dit segment groeit veel sneller dan de totale business (91% vs. 48%) en heeft hogere aangepaste EBITDA-marges (73% vs. 52%). Het bedrijf introduceerde hun AXON-technologie ongeveer een jaar geleden, en het management heeft optimisme geuit dat de technologie zal blijven verbeteren en betere resultaten voor adverteerders zal opleveren.


 In de toekomst zou de uitbreiding naar extra sectoren en nieuwe kanalen, zoals CTV, on-device en web-advertenties, de groei moeten ondersteunen. De combinatie van sterke groei, hoge marges en een redelijke waardering zou ervoor moeten zorgen dat het aandeel van AppLovin in de toekomst goed blijft presteren.


De brutomarge van Applovin sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Hoewel de macro-economische omgeving uitdagend blijft, lijkt de digitale advertentiemarkt de afgelopen kwartalen te zijn hersteld naarmate het ecosysteem zich aanpast aan de huidige omstandigheden. Vooral onder beursgenoteerde bedrijven die de afgelopen jaren moeite hebben gehad, is de groei de afgelopen kwartalen aanzienlijk versneld.

Gaming is een gebied waar veel bedrijven nog steeds moeite hebben, wat grotendeels te wijten kan zijn aan het succes van AppLovin. De installatievolumes van AppLovin suggereren dat de markt aan kracht wint, wat de toekomstige groei zou moeten ondersteunen.



Verbeteringen in de prestaties aangedreven door AXON leiden tot verhoogde advertentie-uitgaven en versnelde groei voor AppLovin. Het bedrijf gelooft dat deze trend de komende kwartalen zal aanhouden en verdere groei zal ondersteunen. Er is ook het potentieel voor AppLovin om zijn klantenbestand uit te breiden en te diversifiëren, waarbij e-commerce een waarschijnlijke eerste doelmarkt is.


AppLovin werkt momenteel ook aan web-advertenties voor zijn platform en verwacht een product hierin te lanceren in het tweede kwartaal. Dit is belangrijk voor de uitbreiding van het bedrijf, aangezien gebieden zoals e-commerce nog steeds veel web-activiteiten hebben. De niet-gamingomzet van AppLovin groeit al sneller dan de gamingactiviteiten, zij het vanaf een kleine basis.


In hun eerste kwartaal-aandeelhoudersbrief verklaarde het bedrijf zelf:


"Ons Software Platform-segment groeide significant in het eerste kwartaal met Software Platform-inkomsten van $678 miljoen, een stijging van 91% jaar-op-jaar, gedreven door verdere verbeteringen van onze AXON-technologie, die blijft profiteren van voortdurende zelflerende processen, extra data en technische verbeteringen. Onze technologische verbeteringen droegen bij aan een hoger rendement op advertentie-uitgaven (ROAS) voor onze adverteerders, wat leidde tot verhoogde investeringen. Voortdurende discipline en een relatief vaste kostenbasis leidden tot uitzonderlijke doorloop van inkomsten naar Software Platform Aangepaste EBITDA tijdens het kwartaal, met een jaar-op-jaar groei van 125% tot $492 miljoen bij een Aangepaste EBITDA-marge van 73%."


AppLovin genereerde in Q1 $1,06 miljard aan omzet, een stijging van ongeveer 48% op jaarbasis. De grote meevaller was te danken aan verbeterde AXON-prestaties. De omzet uit het softwareplatform groeide met ongeveer 90% tot $678 miljoen. De app-omzet bedroeg $380 miljoen, een stijging van 5% op jaarbasis.


De omzet van Applovin sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


AppLovin heeft een omzet van $1,06-1,08 miljard voorspeld voor het tweede kwartaal, wat een groeipercentage van ongeveer 43% op jaarbasis vertegenwoordigt.


De marges van AppLovin blijven verbeteren, gedreven door een combinatie van omzet-mix en operationele hefboomwerking. Er was echter een toename van de kosten voor datacenters in het kwartaal, waarbij AppLovin GPU-capaciteit reserveerde om toekomstige groei te ondersteunen. De aangepaste EBITDA-marge van het softwareplatform in Q1 was ongeveer 73%, terwijl de app-business een aangepaste EBITDA-marge van ongeveer 15% had.


De nettomarge van Applovin sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De aangepaste EBITDA-marge wordt in het tweede kwartaal verwacht tussen de 52% en 53% te liggen. Het vermogen van AppLovin om omzet om te zetten in vrije kasstroom is een belangrijk onderdeel van waarom ik nog steeds geloof dat AppLovin potentie heeft om ook hier in verder te groeien. Er is waarschijnlijk nog verdere ruimte voor verbetering in dit opzicht, aangezien de hoogmarge softwarebusiness blijft groeien en AppLovin verdere operationele hefboomwerking realiseert.


Vrije kasstroom van Applovin de afgelopen jaren (per jaar):

Bron: Macrotrends


AppLovin wordt momenteel verhandeld tegen een forward PE van 14. een logische schatting is voor ongeveer $3,2 aan winst over de komende twaalf maanden, wat zou neerkomen op een forward PE van 24. Een bedrijf dat groeit met een snelheid van 48% jaar-op-jaar zou verwacht worden te worden verhandeld tegen een veelvoud dichter bij 30-35 (forward P/E).


De EPS van Applovin sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Er zijn drie belangrijke risicofactoren om rekening mee te houden bij een bedrijf zoals AppLovin:


  • AppLovin is afhankelijk van het beleid dat anderen (zoals Apple en Google creëren, en wijzigingen in dit beleid kunnen AppLovin's bedrijf schaden.

  • AppLovin haalt zijn inkomsten uit advertentie-uitgaven. Dit segment van de economie is gevoelig voor bezuinigingen tijdens economische tegenspoed.

  • Concurrentiedruk kan resulteren in langzamere groei en krimpende marges. Apple en Google kunnen ervoor kiezen om directer te concurreren met AppLovin, en bedrijven zoals Unity (U) kunnen hun waardepropositie verbeteren.


Gezien de sterke prestaties van het bedrijf, zijn veel beleggers echter bereid deze risico's en de mogelijke nadelen die ermee gepaard gaan, te accepteren. Het sentiment ten opzichte van AppLovin leek eerder wat te verschuiven, grotendeels vanwege de angst dat verdere privacyverbeteringen door bedrijven zoals Apple het bedrijf zouden kunnen verstoren. Ik vind het lastig te zeggen of dit een overdreven reactie is, aangezien het niet duidelijk is of de veranderingen van betekenis zullen zijn. AppLovin hanteert echter een meer contextueel gedragsmodel dan veel andere ad-techbedrijven, wat zou moeten helpen om het te beschermen tegen deze privacy regelgeving.



AppLovin's CPM's zijn historisch gezien laag in vergelijking met sociale medianetwerken, zoekmachines en video-apps. Het bedrijf gelooft echter dat zijn technologie het nu in staat stelt gebruikers effectiever te gelde te maken, wat een lange groeirunway biedt vanaf een laag startpunt. Het bedrijf lijkt vanaf hier dan ook nog veel kanten op te kunnen om nieuwe groeimarkten aan te boren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page