top of page

Dit bedrijf blijft sterke omzet- en winstgroei neerzetten

In het kort:

  • Zscaler biedt beveiligingsdiensten tussen gebruikers en cloudservices van grote tech giganten zoals Microsoft, Amazon en Google.

  • Zscaler heeft een aanzienlijke omzetgroei van 32% YoY en is recent rendabel geworden.

  • Het bedrijf heeft potentieel voor verdere groei, iets wat het tijdens de volgende kwartaalcijfers begin september moet gaan bewijzen.


Zscaler, een cybersecuritybedrijf gevestigd in Silicon Valley, werd in 2007 opgericht en maakte zijn beursdebuut in 2018. Sindsdien heeft het bedrijf een indrukwekkende groei doorgemaakt en heeft het de S&P 500 overtroffen, ondanks aanzienlijke volatiliteit. Met een huidige waardering van meer dan $26 miljard is Zscaler een belangrijke speler geworden in de snelgroeiende cybersecuritymarkt. In dit artikel wil ik dieper ingaan op de operationele en financiële prestaties van Zscaler, de concurrentiedynamiek, en de vooruitzichten voor beleggers rond dit aandeel. Op 3 september rapporteert Zscaler zijn kwartaalcijfers, over een kleine maand dus.


De aandelenkoers van Zscaler sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Zscaler biedt geavanceerde beveiligingsdiensten aan bedrijven die gebruikmaken van cloudservices van grote technologiebedrijven zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud Platform (GCP). Het unieke verkoopargument van Zscaler is het "zero-trust exchange" proces, dat fungeert als een geavanceerd huisbeveiligingssysteem binnen de cybersecurity-industrie. Dit proces vervangt traditionele beveiligingstools zoals VPN's, en zorgt voor een veiliger en efficiënter beheer van toegang en data tussen gebruikers, bedrijfsnetwerken en derde partij cloudplatforms.


In het meest recente kwartaal noteerde Zscaler een omzetgroei van 32% op jaarbasis, met een totaal van $553 miljoen. Dit overtrof de verwachtingen, die tot $536 miljoen gingen. De groei komt ondanks uitdagingen zoals de hogere rentestanden en de economische nasleep van de pandemie. Zscaler's dollar-based net expansion rate van 116% toont aan dat het bedrijf erin slaagt om bestaande klanten te behouden en uit te breiden, zelfs in een uitdagende markt. Over deze cijfers en de resultaten van Zscaler later in dit artikel meer.


Volgens onderzoeksbureau Gartner presteert Zscaler bijzonder goed in vergelijking met concurrenten zoals Cisco en Microsoft, vooral op het gebied van SaaS-gebaseerde internetbeveiliging. Met een gemiddelde beoordeling van 4,5 uit 5 sterren, gebaseerd op 915 beoordelingen, laat Zscaler een sterke klanttevredenheid zien.


Klanten waarderen vooral de API-integratie en het gemak waarmee Zscaler kan worden aangepast aan verschillende behoeften, zoals integratie met SD-WAN-oplossingen. De recensies suggereren dat Zscaler goed omgaat met de uitdagingen van het beheren van beveiliging op meerdere cloud platforms, wat een belangrijk voordeel is in de huidige versnipperde IT-omgeving waar bedrijven vaak gebruik maken van meerdere cloud services.



Het zero-trust model van Zscaler verschilt significant van traditionele firewall oplossingen. In plaats van een lijst van goedgekeurde gebruikers te beheren, valideert het systeem elke gebruikersaanvraag op basis van noodzakelijke kenmerken. Dit verhoogt de beveiliging doordat gevoelige informatie aan zo min mogelijk gebruikers wordt blootgesteld. Het zero-trust concept is vooral populair geworden in recente jaren, mede door de opkomst van Web3 en andere zero-trust ecosystemen.


Bron: Zscaler


Zscaler heeft vooral in de afgelopen drie jaar zowel zijn uitgaven als zijn omzet aanzienlijk verhoogd, hoewel op verschillende snelheden. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke verkleining van de operationele verliezen:


  • Omzetgroei: In het derde kwartaal van dit jaar rapporteerde Zscaler een omzetgroei van 32% jaar-op-jaar, waarmee de guidance van 28% werd overtroffen. Dit is een significante prestatie gezien de uitdagende macro-economische omstandigheden.


De omzet(groei) van Zscaler sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


  • EPS groei: De winst per aandeel (EPS) groeide met 83% jaar-op-jaar, wat aantoont dat het bedrijf stappen zet richting aanhoudende winstgevendheid.


De EPS van Zscaler sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


  • Operationele winst: Zscaler rapporteerde een stijging van de operationele winst met 91% jaar-op-jaar, een indrukwekkende prestatie voor een bedrijf van deze omvang. Dit zien we ook terug in de stijgende operationele marge:

Bron: Macrotrends


  • Vrije kasstroom: De vrije kasstroom van het bedrijf vertoont een stijgende trend, wat wijst op een verbeterde efficiëntie in het gebruik van middelen.


Ondanks deze verbeteringen blijft Zscaler echter onrendabel:


  • Netto-inkomen: Het netto-inkomen is sterk verbeterd, en is recent positief geworden. Dit betekent dat het bedrijf nu eindelijk operationele winst boekt.


  • EBITDA en EPS: De winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) en de winst per aandeel (EPS) moeten nog significant verder verbeteren om het bedrijf aanhoudend winstgevend te maken, maar het bedrijf lijkt een goede poging te doen dit te gaan bewerkstelligen.


De EPS van Zscaler sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Zscaler heeft een sterke positie in de markt dankzij zijn innovatieve zero-trust model. Dit heeft hen in staat gesteld om marktaandeel te veroveren in een concurrerende markt, vooral gezien de opkomst van andere zero-trust ecosystemen zoals Web3. Het bedrijf concurreert met andere grote spelers in de cybersecuritymarkt, zoals Palo Alto Networks, CrowdStrike en Cloudflare.


In de huidige markt waar cybersecurity-diensten vaak als commodities worden gezien, is de concurrentie hevig. Veel bedrijven proberen te concurreren op prijs en klantbeoordelingen, wat heeft geleid tot een race naar de bodem als het gaan om prijsstelling. Desondanks blijft Zscaler zich onderscheiden door zijn technische superioriteit en innovatieve benadering van beveiliging.


De huidige waardering van 12 keer de omzet is aantrekkelijk in vergelijking met andere cybersecurity bedrijven zoals CrowdStrike (CRWD), dat handelt op meer dan 13 keer de omzet. Deze waardering biedt potentieel voor aanzienlijke rendementen, zelfs bij een conservatieve schatting van 35% lange termijn nettomarges.


Er zijn echter ook risico's. De mogelijkheid van snellere omzetvertraging en de impact van generatieve AI op de cybersecurity sector kunnen toekomstige groei beïnvloeden. Bovendien kunnen waarderingspremies voor cybersecurity aandelen afnemen bij een mogelijke beurscorrectie, wat zeker volatiliteit kan gaan veroorzaken. Zscaler heeft momenteel hoge waarderingsratio's, wat te danken is aan de snelle groeicijfers die van het bedrijf worden verwacht:


P/S ratio van Zscaler:

Bron: Macrotrends


Vooruit kijkend naar het volgende kwartaal verwacht het management een omzetgroei van 25% op jaarbasis, wat neerkomt op $567 miljoen. Deze verwachte vertraging in de groei wordt toegeschreven aan een verhoogd personeelsverloop, mogelijk veroorzaakt door het vertrek van de COO. Desondanks blijft het management vertrouwen hebben in het vermogen om deze problemen op te lossen en blijft de focus liggen op groei.


Hoewel Zscaler momenteel onrendabel blijft, tonen de financiële prestaties aan dat het bedrijf op weg is naar winstgevendheid. Het bedrijf heeft al stappen gezet om zijn hoge waardering te rechtvaardigen door middel van sterke omzetgroei en verbeterde operationele efficiëntie. Voor agressieve beleggers kan een beperkte blootstelling aan Zscaler aantrekkelijk zijn, terwijl conservatieve beleggers nu wellicht nog beter kunnen afzien van een investering in dit aandeel.



Zscaler is een belangrijke speler in de SaaS-cybersecuritysector, maar blijft momenteel nog hoog gewaardeerd. Het bedrijf toont groot groeipotentieel en heeft al stappen gezet om zijn hoge waardering te rechtvaardigen. Voor beleggers is het belangrijk om de financiële prestaties en de marktdynamiek van Zscaler nauwlettend in de gaten te houden. Met een sterke positie in de markt en een innovatief zero-trust model, heeft Zscaler het potentieel om in de toekomst een winstgevend bedrijf te worden en verdere groei te realiseren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page