top of page

Dit AI-aandeel is het Top Investing Idea van analisten

In het kort:

  • Dit bedrijf positioneert zich als een belangrijke speler in cloud- en databases, met een focus op gespecialiseerde oplossingen en samenwerkingen met AWS en Google Cloud.

  • Het bedrijf investeert in AI-innovaties, zoals generatieve AI-analyse, waarmee bedrijven hun processen kunnen verbeteren.

  • Analisten verwachten sterke groei in de cloudomzet en winst, met een koersdoel van $175 per aandeel en een verwachte winstgroei van 13-15% per jaar.


Oracle heeft zichzelf de afgelopen jaren gepositioneerd als een hele belangrijke speler als het gaat om cloud- en databases. Ook analisten van de vermogensbeheerder Bernstein zien dit en zij hebben het bedrijf genoemd als een van de beste investering binnen de tech-sector. Analist Mark Moerdler noemt Oracle een top investment idea voor beleggers die willen profiteren van de aanhoudende groei van de cloudmarkt. Zijn optimisme is gebaseerd op een aantal belangrijke ontwikkelingen binnen het bedrijf, die we in dit artikel uitgebreid zullen bespreken.


Maar wat doet het bedrijf nu eigenlijk precies? Oracle biedt bedrijven wereldwijd oplossingen voor het beheren van hun data en het optimaliseren van processen. Oracle's belangrijkste producten omvatten databasesoftware, cloudinfrastructuur, en applicaties voor enterprise resource planning (ERP), supply chain management (SCM) en human capital management (HCM). Het bedrijf richt zich in feiten op het verbeteren van de operationele efficiëntie en het beheren van de digitale infrastructuur van bedrijven.


Maar nu denk je misschien: dit lijkt veel op de cloud-divisies van die van Google, Amazon en Microsoft. Dit klopt, maar terwijl AWS en Microsoft Azure vaak relatief standaard oplossingen bieden voor een breed scala aan bedrijven, richt Oracle zich meer op klanten met specifieke behoeften. Dit stelt Oracle in staat om klanten te bedienen die vaak over het hoofd worden gezien door de grotere cloudproviders zoals Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. Deze gespecialiseerde aanpak heeft Oracle geholpen om een stevige voet aan de grond te krijgen in de snelgroeiende cloudmarkt.

Oracle's cloudinfrastructuur, Oracle Cloud Infrastructure (OCI), wordt steeds meer gezien als een belangrijke speler in de markt. Het bedrijf heeft recentelijk grote samenwerkingen aangekondigd met zowel AWS als Google Cloud, waardoor klanten Oracle's cloudoplossingen kunnen integreren met de diensten van deze grote spelers. Deze samenwerkingen geven bedrijven meer flexibiliteit en keuzevrijheid, waardoor ze gemakkelijker hun cloudstrategie kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften. Dit kan de aantrekkingskracht van Oracle verder vergroten en de omzet van het bedrijf in de cloudmarkt verder verhogen.


Door deze samenwerkingen kunnen bedrijven die al gebruikmaken van AWS of Google Cloud nu eenvoudig toegang krijgen tot de kracht van Oracle's oplossingen. Dit betekent dat ze niet hoeven te kiezen tussen verschillende providers, maar de voordelen van meerdere platforms kunnen combineren. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld de Oracle Autonomous Database gebruiken binnen de AWS-omgeving of Oracle's krachtige Exadata Database Service gebruiken via Google Cloud. Dit maakt het voor bedrijven veel eenvoudiger om hun databases en andere bedrijfsprocessen naar de cloud te migreren zonder dat ze hun bestaande infrastructuur hoeven aan te passen.


Op het gebied van AI is Oracle ook bezig met belangrijke ontwikkelingen die bedrijven helpen om AI sneller en efficiënter in te zetten in hun bedrijfsprocessen. Oracle Code Assist is bijvoorbeeld een hulpmiddel dat ontwikkelaars helpt om sneller applicaties te bouwen door middel van AI-gestuurde assistentie. Dit versnelt het ontwikkelproces en zorgt ervoor dat bedrijven sneller kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden.


Daarnaast introduceert Oracle Generative AI-Powered Analytics, waarmee bedrijven data kunnen analyseren en gebruiken voor het ontwikkelen van geavanceerde AI-modellen. Deze tool stelt bedrijven in staat om natuurlijke taal te gebruiken om complexe datasets te doorzoeken en om AI-modellen te trainen en aan te passen aan hun specifieke behoeften. Dit maakt het voor bedrijven veel eenvoudiger om AI-oplossingen te ontwikkelen die specifiek zijn afgestemd op hun sector, of het nu gaat om juridische dienstverlening, klantenservice of financiële analyse.


Een van de grootste voordelen van Oracle's AI-aanbod is dat het niet beperkt blijft tot de eigen AI-modellen van Oracle. Bedrijven krijgen de mogelijkheid om hun eigen AI-modellen te gebruiken en te integreren met Oracle's technologie. Dit biedt een enorme flexibiliteit, aangezien bedrijven niet gedwongen worden om een standaardoplossing te gebruiken, maar in plaats daarvan hun AI-strategie volledig kunnen afstemmen op hun eigen behoeften.


Oracle heeft zijn groeipotentieel in de cloudmarkt al bewezen met de recente sterke financiële prestaties. Zo rapporteerde het bedrijf in het afgelopen kwartaal een cloudomzet van $2,1 miljard, wat een aanzienlijke stijging van ruim 45% is ten opzichte van het voorgaande kwartaal. En analisten verwachten dat deze groei zich ook nog de komende jaren zal voortzetten, vooral door de toenemende vraag naar Oracle’s cloudproducten en de strategische samenwerkingen met grote spelers zoals AWS en Google Cloud.

Bernstein heeft zijn koersdoel voor Oracle daarom vastgesteld op $175 per aandeel, wat betekent dat de vermogensbeheerder verwacht dat het aandeel binnen 1 jaar nog zal stijgen met zo'n 11%. Deze positieve vooruitzichten worden gedreven door de verwachting dat Oracle zijn marktaandeel in de cloudmarkt verder zal vergroten en dat de vraag naar zijn cloud- en AI-oplossingen zal blijven toenemen.


En dit zien we ook terug als we gaan kijken naar de verwachtingen van analisten als het gaat om de toekomstige winst van Oracle. Voor het fiscale jaar 2025 wordt een winst per aandeel van $6,31 verwacht, wat een YoY groei van 13,44% betekent. Deze stijgende trend zet door, met een verwachte winst per aandeel van $7,22 in 2026 en $8,28 in 2027, goed voor een groei van bijna 15% per jaar.

Deze voorspellingen geven aan dat Oracle zijn winstgevendheid en marktpositie gestaag blijft verbeteren, wat deels te danken is aan de voortdurende uitbreidingen in hun cloud- en AI-segmenten. Daarnaast blijft ook de waardering van het aandeel relatief aantrekkelijk. De Forward P/E-ratio van ongeveer 25 daalt geleidelijk naar 19 in 2027, wat voor een bedrijf dat deze groei laat zien niet al te duur lijkt.

Комментарии


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page