top of page

Dit adviseren analisten beleggers na wat er vandaag is gebeurd

In het kort:

  • Obligaties, goud en defensieaandelen stijgen als veilige havens nu beleggers reageren op de dreiging van een aanval door Iran op Israël.

  • Technologieaandelen, zoals Apple en Nvidia, daalden meer dan 3%, terwijl de Nasdaq 100 en S&P 500 respectievelijk 1,7% en 1% verloren.

  • Analisten adviseren voor Q4 een gediversifieerde aanpak: focus op korte termijn obligaties, defensieaandelen en veilige havens, terwijl men kansen blijft zoeken in technologie en opkomende markten.


De wereldwijde beurzen zagen dinsdag grote bewegingen door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Beleggers maken zich zorgen over een mogelijke escalatie tussen Iran en Israël, wat leidt tot een verschuiving van kapitaal naar veiliger activa. Obligaties, goud en defensieaandelen behoorden tot de winnaars van de dag.


Goudprijzen stegen naar bijna $2.670 per ounce, terwijl de tweejarige Amerikaanse staatsobligaties zakten naar een rendement van 3,6%. Ondertussen daalden aandelenmarkten wereldwijd, met technologieaandelen die de grootste klappen kregen. De Nasdaq 100 verloor 1,7%, terwijl de bredere S&P 500 1% inleverde.


Lees dit artikel voor meer informatie over deze groeiende posities

Ook defensieaandelen, zoals Lockheed Martin en Northrop Grumman, boekten flinke winsten door de toegenomen geopolitieke onzekerheid. Beleggers beschouwen deze bedrijven als goed gepositioneerd om te profiteren van mogelijke militaire escalaties, vooral gezien de dreiging van een conflict in het Midden-Oosten. Het vooruitzicht van verhoogde overheidsuitgaven aan defensie in reactie op geopolitieke risico’s maakt dit een aantrekkelijke sector.


De aandelenkoers van Lockheed Martin vandaag:

Bron: Yahoo Finance

Deze bewegingen zijn het directe gevolg van de geopolitieke onzekerheid. Een rapport suggereerde dat de VS zich actief voorbereidt om Israël te ondersteunen tegen de aanval van Iran. Dit soort onrust leidt doorgaans tot een vlucht naar veilige havens, waarbij beleggers hun risicovolle posities zoals aandelen afbouwen en overstappen naar minder risicovolle beleggingen zoals obligaties, goud en andere veilige havens, of bijvoorbeeld defensie aandelen.


Gezien de toenemende volatiliteit en onzekerheid, geven veel analisten hun mening op hoe beleggers het beste kunnen navigeren door de markten in het vierde kwartaal van 2024. Kevin Teng, CEO van Wrise Private Singapore, benadrukt dat beleggers hun portefeuilles moeten beschermen door kapitaal te verschuiven naar korte termijn obligaties en geldmarktfondsen. Deze strategie biedt veiligheid en flexibiliteit in afwachting van mogelijke dips in de aandelenmarkten, waardoor beleggers in kunnen stappen op lagere niveaus.


Daarnaast blijft Teng wel optimistisch over technologieaandelen, ondanks hun recente verliezen. Hij wijst op de sterke vraag naar generatieve AI en andere technologische innovaties, met name bij bedrijven zoals Nvidia, die profiteren van de groei in AI-toepassingen en datacenters. Beleggers zouden deze sector niet moeten vermijden, maar eerder kansen grijpen wanneer de markt zwakker is. Dit biedt de mogelijkheid om te profiteren van de sterke fundamentele groeidrijvers op de langere termijn.


Nannette Hechler-Fayd’herbe, hoofd van beleggingsstrategie bij Lombard Odier, deelt deze visie en blijft ook optimistisch over opkomende markten, zoals China en Taiwan, ondanks de recente onrust. Na recente maatregelen van de Chinese centrale bank, waaronder renteverlagingen en liquiditeitsinjecties, hebben veel analisten hun oordeel over Chinese aandelen opgewaardeerd. De verwachting is dat deze maatregelen de binnenlandse kapitaalstromen zullen verbeteren, wat de Chinese aandelenmarkten zou moeten ondersteunen. Taiwan blijft volgens Hechler-Fayd’herbe interessant door de sterke vraag naar halfgeleiders, terwijl Zuid-Korea profiteert van een herstellende halfgeleidersector.


Naast technologie blijven ook vastgoed en consumptiegoederen interessante sectoren voor beleggers in het vierde kwartaal, stelt Kevin Caron, portefeuillemanager bij Washington Crossing Advisors. Nu centrale banken wereldwijd hun monetaire beleid versoepelen, dalen de rentekosten, wat gunstig is voor vastgoedbeleggingen. Lage rentetarieven maken het makkelijker voor vastgoedbedrijven om te herfinancieren en nieuwe projecten te financieren, wat een positief effect heeft op hun winstgevendheid. Vooral in de eurozone, waar de inflatie recent onder de 2% dook, wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) verdere renteverlagingen zal doorvoeren.



Ook consumptiegoederen worden als relatief veilig beschouwd in economisch onzekere tijden. Deze sector heeft de neiging stabiel te blijven door de constante vraag naar basisproducten, ongeacht economische cycli. Nannette Hechler-Fayd’herbe adviseert beleggers te kijken naar bedrijven met sterke balansen en stabiele kasstromen, aangezien deze minder kwetsbaar zijn voor plotselinge marktcorrecties.


De groei in consumenten uitgaven in de VS:

Bron: TradingEconomics

In Europa zien analisten zoals Hechler-Fayd’herbe kansen in Britse aandelen. Door de recente daling van het Britse pond zijn veel Britse bedrijven aantrekkelijk gewaardeerd, vooral die met een sterke exportpositie. Ze merkt op dat Britse bedrijven op basis van hun prijs/winst-verhoudingen momenteel zelfs aantrekkelijker zijn dan veel opkomende markten. Ook andere Europese markten kunnen profiteren van de afnemende inflatie en het stimulerende beleid van de ECB.


De gemiddelde P/E ratio van Britse aandelen:

Bron: Worldperatio

Het advies van analisten voor het vierde kwartaal is duidelijk: beleggers moeten kiezen voor een gediversifieerde portefeuille en voorzichtig zijn met het aangaan van nieuwe risico’s. Veilige havens zoals obligaties, goud en defensieaandelen blijven aantrekkelijk in tijden van geopolitieke onzekerheid, terwijl technologieaandelen, vastgoed en consumptiegoederen op de lange termijn interessante groeikansen bieden. Daarnaast bieden opkomende markten zoals China en Taiwan opwaarts potentieel, vooral door de recente maatregelen van hun centrale banken. Beleggers doen er goed aan om actief te blijven, kansen te grijpen tijdens marktcorrecties, en hun portefeuilles te beschermen met defensieve activa.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page