top of page

Dit aandeel kan flink gaan profiteren van AI

In dit artikel bespreken we het bedrijf Micron Technology. Micron Technology is een van de belangrijkste producenten van geheugenchips en opslagoplossingen die essentieel zijn voor een groot aantal elektronische apparaten die we vandaag de dag gebruiken. Deze apparaten variëren bijvoorbeeld van alledaagse consumentenelektronica zoals smartphones en digitale camera's tot complexere systemen zoals computerservers en netwerkapparatuur.


Maar waar moeten we dan ongeveer aan denken? Micron is gespecialiseerd in het maken van twee belangrijke soorten geheugenchips:


  • DRAM (Dynamic Random Access Memory): Dit is een type geheugen dat bekend staat om zijn snelheid. DRAM wordt veel gebruikt in apparaten die we dagelijks gebruiken, zoals computers en smartphones. Het helpt deze apparaten snel en efficiënt gegevens te verwerken. Een interessant kenmerk van DRAM is dat het de informatie verliest zodra het apparaat wordt uitgeschakeld. Dit maakt het uitstekend voor taken waar snelheid cruciaal is, maar niet voor langdurige opslag van gegevens.

  • NAND-flashgeheugen: In tegenstelling tot DRAM behoudt NAND-flashgeheugen de opgeslagen informatie zelfs wanneer het apparaat is uitgeschakeld. Dit maakt het ideaal voor gebruik in USB-flashdrives en solid-state drives (SSD's), waar permanente opslag nodig is. NAND-flash is dus perfect voor het bewaren van bestanden zoals documenten, foto's en software.


Micron Technology zet daarnaast ook sterk in op de ontwikkeling van NOR-flashgeheugen, een essentiële technologie die vaak over het hoofd wordt gezien naast de meer bekende DRAM en NAND-geheugentypes. NOR-flash is bijzonder waardevol voor toepassingen waar snelle leestoegang tot kleine hoeveelheden data vereist is, wat het onmisbaar maakt in de wereld van embedded systemen.


NOR-flashgeheugen speelt een cruciale rol in het functioneren van een breed scala aan apparaten. Het wordt gebruikt voor het opslaan van de firmware—de fundamentele software die hardware aanstuurt—en voor het uitvoeren van de bootcodes die nodig zijn wanneer apparaten opstarten. Dit type geheugen is uitermate geschikt voor toepassingen waar betrouwbaarheid en integriteit van de gegevens van het grootste belang zijn.


In de auto-sector, waar veiligheid en betrouwbaarheid voorop staan, is NOR-flashgeheugen bijvoorbeeld van groot belang voor het functioneren van systemen zoals motormanagement en infotainmentsystemen in voertuigen. Deze systemen vertrouwen op de snelle leessnelheid van NOR-flash om efficiënt en effectief te functioneren. Ook in industriële toepassingen, zoals bij de productie van machines en apparaten die continu moeten presteren onder zware omstandigheden, biedt NOR-flash een betrouwbare oplossing voor het opslaan van noodzakelijke operationele instructies en systeemconfiguraties.


Een van de grootste voordelen van NOR-flashgeheugen is zijn vermogen om gegevens betrouwbaar te bewaren en beschikbaar te stellen zonder dat er voortdurend stroom moet worden toegevoerd. Dit maakt het ideaal voor apparaten die langdurig moeten kunnen functioneren zonder onderhoud, zoals satellieten of afgelegen sensoren in telemetrische toepassingen. Daarnaast is NOR-flash uitermate geschikt voor de opslag van kritieke code en gegevens waarbij de integriteit op elk moment gewaarborgd moet blijven, zoals in medische apparatuur en veiligheidssystemen.


Micron Technology & Artificial Intelligence

Micron Technology is dus een vrij complex bedrijf, maar we weten nu in grote lijnen waar het bedrijf zich mee bezighoudt. Maar hoe kan het bedrijf gaan profiteren van de opkomst van kunstmatige intelligentie? Volgens veel analisten zal de vraag naar geheugencapaciteit binnen AI enorm gaan toenemen. Micron behoort zelfs tot het lijstje van 'AI Big Ten', volgens Michael Harnett, de hoofdstrateeg bij Bank of America.


Kunstmatige intelligentie (AI) omvat het gebruik van computers om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals het herkennen van spraak, het vertalen van talen of het besturen van een auto zonder menselijke bestuurder. Deze taken zijn bijzonder veeleisend voor computers omdat ze razendsnel enorme hoeveelheden gegevens moeten verwerken om beslissingen te nemen. Hierdoor is er een groeiende behoefte aan geavanceerdere soorten computergeheugen.


Micron Technology, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van computergeheugen, speelt een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Ze hebben een type geheugen ontwikkeld dat bekend staat als high-bandwidth memory, of HBM, wat speciaal is ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen van AI-toepassingen. De nieuwste versie hiervan, HBM3E, biedt zelfs nog snellere gegevensoverdracht en grotere bandbreedte. Dit betekent dat computers met HBM3E sneller en efficiënter kunnen werken, wat essentieel is voor het ondersteunen van de complexe algoritmes die AI-systemen aandrijven.


Dit geavanceerde geheugen van Micron helpt AI-systemen om zonder vertraging toegang te krijgen tot de gegevens die ze nodig hebben, waardoor de algehele prestaties van deze systemen verbeteren. Of het nu gaat om het analyseren van medische beelden of het navigeren van een zelfrijdende auto door stadsverkeer, de snelheid en efficiëntie van HBM3E maken een groot verschil in hoe goed deze taken worden uitgevoerd. De introductie van dit geheugen is een gamechanger in de tech-wereld, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie, waar snelle en efficiënte gegevensverwerking cruciaal is.


Volgens recente analyses van financiële instellingen zoals Mizuho is de vraag naar HBM3E-producten zo groot dat de voorraad voor de jaren 2024 en 2025 al volledig is uitverkocht. Dit onderstreept niet alleen de enorme marktvraag, maar ook het technologische leiderschap en de marktpositie die Micron heeft verworven in het hart van de AI-revolutie.


Daarnaast merkte Tom O'Malley van Barclays onlangs op dat de uitgaven aan geheugen als percentage van de totale uitgaven aan chips naar verwachting zullen stijgen, wat een gunstig vooruitzicht is voor bedrijven zoals Micron. Hij stelt dat geheugen kritischer is dan ooit voor de vooruitgang van halfgeleiders en dat het naar verwachting zal stijgen naar 25-30% van de industrie-uitgaven, van de huidige 10-15%.


De groei van Micron

Micron Technology heeft recentelijk indrukwekkende groeicijfers laten zien, zoals blijkt uit hun meest recente kwartaalresultaten. De groei van de winst per aandeel was aanzienlijk, met een groei van 58% in het afgelopen kwartaal. Deze explosieve groei is een sterke indicator van Microns capaciteit om zijn technologieën te schalen en te innoveren in een steeds competitievere markt.


Kijkend naar de vooruitzichten, voorspellen analisten voor het derde kwartaal 2024 een EPS van $1.21, met een forward PE van 108.74, wat duidt op een zeer optimistische waardering door de markt. Maar als we naar de groei van 2025 kijken, begrijpen we deze waardering misschien wat beter. Voor 2025 is een aanzienlijke verhoging van de EPS naar $9.41 verwacht, met een forward PE van slechts 13.98.

Op het gebied van omzet verwachten analisten ook een flinke groei, met een geschatte stijging van $25.04 miljard in 2024 naar $37.74 miljard in 2025. Deze verhoging illustreert een potentiële groei in marktaandeel en een versterking van Microns positie in kernsegmenten zoals AI en high-bandwidth memory (HBM), die essentieel zijn voor geavanceerde rekenprocessen in datacenters en gespecialiseerde technologische toepassingen.


Deze cijfers en voorspellingen tonen aan dat Micron goed gepositioneerd is om te profiteren van de toenemende vraag naar geavanceerdere geheugenoplossingen, vooral gezien de explosieve groei in kunstmatige intelligentie en de behoefte aan snellere data-toegangstijden. Mocht het bedrijf de groeiverwachtingen voor 2025 halen - en vanuit daar nog verder groeien - dan lijkt de huidige koers helemaal niet zo duur, ondanks de forse stijgingen in de koers van dit jaar.


Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page