top of page

Dit bedrijf kan de verwachtingen ruim gaan ovetreffen

In het kort:

  • Lockheed Martin profiteert van aanhoudende defensie-uitgaven van de VS en bondgenoten.

  • Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne versterken de kansen voor Lockheed Martin.

  • De komende kwartaalcijfers zullen beleggers meer inzicht geven in de huidige dominantie van het bedrijf.


Lockheed Martin blijft een belangrijke speler in de defensie-industrie, mede door aanhoudende conflicten en geopolitieke spanningen. De voortdurende oorlog tussen Rusland en Oekraïne, samen met de instabiliteit in het Midden-Oosten, zorgt ervoor dat landen blijven investeren in defensie. Deze investeringen zijn essentieel voor de Westelijke alliantie om weerstand te bieden tegen dreigingen uit Rusland en andere geopolitieke spelers.


Voor het tweede kwartaal van 2024 wordt verwacht dat Lockheed Martin een omzet van $17,06 miljard en een winst per aandeel van $6,44 zal rapporteren. Deze cijfers zijn cruciaal, aangezien ze beleggers inzicht geven in de prestatie van het bedrijf onder de huidige omstandigheden. Een belangrijke ontwikkeling is de verwachte hervatting van de levering van F-35 gevechtsvliegtuigen door het Amerikaanse ministerie van Defensie, wat een positieve invloed van $700 miljoen op de totale cashflow zal hebben.


Lockheed Martin heeft de levering van F-35-jets hervat na een meer dan een jaar durende onderbreking vanwege software problemen in het kader van het Technology Refresh 3 (TR-3) programma. De Amerikaanse minister van Defensie had de aanschaf van nieuwe F-35-jets stopgezet omdat de TR-3-systemen en software niet volledig getest waren.


De F-35, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter, is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de omzet van Lockheed Martin. Dit vliegtuig vervangt meerdere types huidige vliegtuigen en blijft sterk in trek bij bondgenoten van de VS.


Het bedrijf kondigde aan dat het door zal gaan met een productiesnelheid van 156 vliegtuigen per jaar en tussen de 75 en 110 vliegtuigen zal leveren in de tweede helft van 2024, voornamelijk in de TR-3 configuratie. Ondanks de hervatting, beschreven hoge Amerikaanse functionarissen de upgrade als een ingekorte versie en verklaarden dat betalingen zullen worden ingehouden totdat de resterende verbeteringen gereed zijn.


Lockheed Martin werkt nauw samen met het Joint Program Office om de voorwaarden en timing van de definitieve betalingen voor de TR-3 geconfigureerde vliegtuigen vast te stellen en een gefaseerde aanpak van de levering te implementeren.


Ondanks dat het oudere model, de F-16, bijna 50 jaar in dienst is, ziet Lockheed Martin ook hier nog aanzienlijke export kansen voor de modernste versie van dit vliegtuig. Het bedrijf verwacht potentieel 300 nieuwe export orders voor de F-16 Block 70/72 Fighting Falcon. Momenteel heeft Lockheed Martin een orderportefeuille van 128 vliegtuigen en plant het om de productie volgend jaar meer dan te verdubbelen tot een jaarlijks tempo van 48 vliegtuigen. De stijgende productie en toenemende internationale vraag weerspiegelen een stabiele industriële vooruitgang voor het F-16-programma, dat eerder werd vertraagd door leveringsproblemen als gevolg van COVID-19.


Lockheed Martin werkt nauw samen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om het verkoopproces voor militaire export (FMS) te stroomlijnen voor landen zoals Turkije, Thailand en de Filippijnen. In januari 2024 maakte president Joe Biden de beslissing om een uitzonderlijke F-16-deal voor Turkije, ter waarde van $23 miljard, te deblokkeren. Deze deal omvat de aankoop van 40 nieuwe jets en 79 upgrade pakketten voor de bestaande vloot van Turkije.


In Thailand biedt Lockheed Martin de F-16 Block 70/72 aan als vervanging voor een squadron van 12 oudere F-16-vliegtuigen. Deze bieding staat echter onder druk van concurrentie, met name van Saab's Gripen E/F multirole jet. Ondanks meldingen dat de Koninklijke Thaise Luchtmacht de voorkeur geeft aan de Gripen, blijft Lockheed Martin vertrouwen hebben in de betere capaciteiten van de F-16 Block 70/72 om te voldoen aan de defensie behoeften van Thailand.


De verlengde levensduur van de F-16 Block 70/72, dankzij structurele verbeteringen aan de romp, en de integratie van geavanceerde systemen zoals de Northrop Grumman APG-83 AESA-radar, maken deze jet aantrekkelijk voor zowel huidige als potentiële klanten. De nieuwe radar en verbeterde displays bieden piloten een beter tactisch overzicht, wat cruciaal is voor moderne luchtgevechten.


De voortdurende steun en contracten van de Amerikaanse regering en andere bondgenoten blijven de ruggengraat vormen van Lockheed Martin's inkomsten.


Lockheed Martin's groeiende orderportefeuille, die in het eerste kwartaal van 2024 meer dan $159 miljard bereikte, biedt een solide basis voor toekomstige groei. Het bedrijf voorspelt een groei rond de 5% voor de komende vijf jaar. De levering van F-35 jets aan bondgenoten zoals Israël en Duitsland en nieuwe contracten met Oekraïne versterken deze vooruitzichten.


Daarbuiten blijft de sterke dividend opbrengst van 2,7% een aantrekkelijk aspect voor aandeelhouders.


Lockheed Martin's sterke fundamentele bedrijfsmodel, gecombineerd met gunstige geopolitieke omstandigheden, ondersteunt een optimistisch beeld voor de toekomst. Toch moeten investeerders blijven letten op de uitvoering van belangrijke projecten zoals de F-35 upgrades en de afhankelijkheid van Amerikaanse overheids contracten. Zelf investeer ik niet in defense aandelen, maar ben benieuwd naar de komende cijfers van Lockheed. De huidige geopolitieke spanningen bieden voor een bedrijf als dit zeker kansen, met stijgende wereldwijde defensie uitgaven en hogere vraag naar meer innovatieve wapensystemen. Op dinsdag, voor het openen van de Amerikaanse beurs, rapporteert Lockheed Martin de kwartaalcijfers.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page