top of page

Dit bedrijf lijkt marktleider te worden en blijft stijgen op de beurs

In het kort:

  • AST SpaceMobile (ASTS) zag zijn aandelenkoers opnieuw stijgen na aankondiging van vijf nieuwe commerciële satellieten, de Bluebirds, die in september gelanceerd worden.

  • De aandelenkoers steeg met 379% in het afgelopen jaar. Het bedrijf heeft momenteel $212,4 miljoen in kas en moet nog $350-$400 miljoen ophalen om de volgende fase van satellieten te lanceren.

  • ASTS heeft belangrijke samenwerkingen met Verizon en AT&T, wat de groei en het marktaandeel aanzienlijk kan stimuleren.


AST SpaceMobile doet een poging om een revolutie teweeg te brengen in de telecommunicatie-industrie door directe mobiele connectiviteit via satellieten aan te bieden. Met de voltooiing van vijf nieuwe Bluebird-satellieten, die in september worden gelanceerd, bereidt het bedrijf zich voor op het genereren van zijn eerste inkomsten in het vierde kwartaal van dit jaar. Abel Avellan, voorzitter en CEO van AST SpaceMobile, benadrukte het belang van deze mijlpaal:


"Het voltooien van de productie, assemblage en milieu-tests voor deze satellieten vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in onze missie om de digitale kloof te overbruggen en connectiviteit te bieden aan degenen die het het meest nodig hebben."


Dit nieuws zorgde alleen deze week al voor weer een koersstijging van ruim 44%.


De aandelenkoers van AST SpaceMobile de afgelopen 5 jaar:

Bron: Macrotrends


In de afgelopen 12 maanden is de aandelenkoers van ASTS met maar liefst 379% gestegen zoals je hierboven al kon zien. De huidige financiële situatie van het bedrijf toont een kaspositie van $212,4 miljoen, maar er is nog een kapitaalbehoefte van $350-$400 miljoen om de lancering van 20 aanvullende satellieten te financieren.


ASTS heeft zijn positie versterkt door strategische partnerschappen met grote spelers zoals Verizon en AT&T. Deze samenwerking biedt niet alleen kapitaal maar ook toegang tot een enorme gebruikers basis, wat cruciaal is voor de toekomstige groei. CEO Abel Avellan benadrukte de waarde van deze partnerschappen in hun recente aandeelhouders brief:


"Het partnerschap met Verizon bouwt voort op de eerdere overeenkomst met AT&T en versnelt onze missie om connectiviteit gaten in de VS te dichten."


Vergeleken met concurrenten zoals SpaceX's Starlink en Lynk Global, heeft ASTS al mooie technologische mijlpalen bereikt, waaronder de eerste 5G telefoongesprekken via satelliet. De geavanceerde technologie van ASTS, die snelheden tot 14 Mbps mogelijk maakt, overtreft de capaciteiten van zowel Lynk als Starlink, waarvan laatstgenoemde nog maar recent succesvol tekstberichten kon verzenden. Echter is dit alles nog steeds in een ontwikkelingsfase, waarbij de aandelenkoers voornamelijk stijgt op basis van speculatie op een winstgevende toekomst.


De vraag naar directe satelliet connectiviteit groeit, vooral in afgelegen gebieden waar traditionele netwerken ontbreken. Volgens schattingen van GSMA zullen tegen 2025 ongeveer 532 miljoen mensen in zogenaamde "effectieve dekking gaten" wonen. ASTS richt zich op deze markt en verwacht tegen 2026 wereldwijd diensten aan te bieden, met een potentiële gebruikers basis van 2,8 miljard door hun partnerschappen. Gebaseerd op deze verwachtingen zijn investeerders het afgelopen jaar weer volop geïnteresseerd geraakt in de aandelen van AST SpaceMobile.


Hoewel AST SpaceMobile in mijn ogen zeker een first mover-voordeel lijkt te hebben in de directe telefoon markt, zijn er serieuze concurrenten zoals SpaceX en Lynk Global, ook al lopen deze technologisch nog achter op dit moment zoals ik eerder noemde. SpaceX werkt sinds 2022 samen met T-Mobile aan een telefoon satelliet dienst en heeft al succesvolle demonstraties uitgevoerd. Lynk Global heeft ook vooruitgang geboekt met de lancering van tekst- en stem berichten via standaard mobiele telefoons. Het succes van AST hangt af van het vermogen om deze concurrenten voor te blijven, zowel technologisch als operationeel. Voor dit laatste blijft het essentieel dat ASTS genoeg geld blijft ophalen bij investeerders en partners.


De aandelenkoers, die de afgelopen tijd een sterke stijging heeft gezien, is voornamelijk gedreven door speculatie naar aanleiding van recente deals, waardoor het zeker een risicovolle investering te noemen is op dit moment. Ondanks de veelbelovende vooruitzichten is het belangrijk om de volatiliteit te erkennen die gepaard gaat met dergelijke high-stakes ondernemingen waar het vaak alles of niets is in de kans op slagen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page