Deze twee groeibedrijven verdienen je aandacht in 2025
- Rens Boukema
- 12 minuten geleden
- 5 minuten om te lezen
In het kort:
Nieuwe tarieven op Chinese goederen brengen Amazon en Shopify in een kwetsbare positie, ondanks hun sterke fundamentele cijfers.
Amazon waarschuwt dat prijzen voor consumenten zullen stijgen, terwijl Shopify te maken krijgt met mogelijke druk op zijn SMB-klantenbestand.
Het tweede kwartaal van 2025 zal cruciaal zijn: dan wordt de impact van de op 2 april ingevoerde tarieven pas écht zichtbaar in omzet, marges en consumentenbestedingen.
De geopolitieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China escaleerden begin april 2025 opnieuw. President Trump verhoogde de importtarieven op Chinese goederen tot 125%, terwijl China op 10 april reageerde met retaliatietarieven van 84% op Amerikaanse export.
Deze ontwikkelingen komen bovenop bredere maatregelen: een basistarief van 10% op importen vanuit 60 landen en een tijdelijke 90 dagen-pauze voor wederkerige tarieven, die wél China uitsluit.
Trump met de nieuwe tarieven 2 april:

De gevolgen voor grote e-commerceplatforms zoals Shopify en Amazon kunnen nog lastig ingeschat worden, maar ze zullen er zeker zijn. Beide bedrijven zijn sterk afhankelijk van goederen die via Chinese leveranciers hun weg vinden naar de consument. Vooral Amazon — waar naar schatting ongeveer 70% van de producten uit China komt — staat in de vuurlinie.
Het Chinese gedeelte van Amazon´s aanbod:

Amazon: prijzen gaan stijgen, CEO bevestigt doorwerking van tarieven
Amazon-CEO Andy Jassy was op 10 april openhartig in een interview met CNBC: “De kosten zullen worden doorberekend.” Daarmee erkent hij dat de nieuwe invoertarieven waarschijnlijk leiden tot hogere prijzen voor consumenten. Jassy benadrukte dat Amazon zijn best doet om prijzen laag te houden, onder meer door:
Strategische voorraadaankopen vóór de tariefverhoging.
Heronderhandelingen met leveranciers om marges te beschermen.
Ondersteuning van derde partijen op het platform via compensaties “op individuele basis”.
Toch waarschuwde hij dat de meeste verkopers simpelweg niet genoeg marge hebben om 50% extra invoerkosten op te vangen zonder dit te vertalen naar hogere prijzen. Daarbij komt dat meer dan 60% van Amazon’s omzet afkomstig is van externe verkopers, van wie een aanzienlijk deel in China gevestigd is.
Waarom zijn prijzen nog niet gestegen?
Prijsanalyses van Keepa en CamelCamelCamel tonen aan dat de meeste producten op Amazon tot nu toe nog geen sterke prijsstijging hebben doorgemaakt. Uit data blijkt:
Slechts 9 van de 27 productcategorieën toonden een minimale prijsstijging (<1%).
In 16 categorieën daalden de prijzen, waaronder speelgoed en huishoudelijke apparaten.
Drie redenen verklaren dit:
Veel verkopers hebben nog voorraad die vóór 2 april werd geïmporteerd.
Amazon’s ‘fair pricing’-beleid ontmoedigt abrupte prijsverhogingen en kan leiden tot verwijdering van productvermeldingen.
Verkopers nemen een afwachtende houding aan, mede vanwege de politieke volatiliteit.
Toch neemt de spanning toe en wachten we tot de prijsstijgingen binnen stromen. Prijssoftwareleveranciers zoals Feedvisor en Trellis signaleren dat steeds meer verkopers hun minimumprijzen verhogen met 5 tot 10%, om ruimte te houden voor toekomstige stijgingen. In specifieke segmenten zoals speelgoed, elektronica en huishoudelijke artikelen kunnen de prijsverhogingen in Q2 2025 duidelijker zichtbaar worden.
Existentiële dreiging voor kleinere verkopers
Sommige Amazon-verkopers staan onder zware druk. Volgens Fahim Sheikh (CEO Trellis) zijn winstmarges van 10% tot 15% door de tarieven volledig uitgehold. “Voor sommige verkopers blijft er simpelweg niets meer over.” Dit kan niet alleen leiden tot hogere prijzen, maar ook tot een vermindering van het aanbod op Amazon, omdat producten simpelweg niet meer rendabel te verkopen zijn.
Shopify: sterke structuur, maar kwetsbare klantenbasis
In tegenstelling tot Amazon verkoopt Shopify geen fysieke producten zelf, maar faciliteert het miljoenen online winkels, grotendeels gerund door kleine en middelgrote bedrijven. Deze zogeheten SMB’s vormen de ruggengraat van Shopify’s klantenbestand. En juist daar zit een risico.
Het bedrijf groeit hard:

Shopify's vierde kwartaalcijfers waren indrukwekkend:
Omzetstijging van 31% tot $2,8 miljard.
Vrije kasstroom (FCF) van $611 miljoen, met een marge van 21,7%.
GMV steeg met 25,7% naar $94,5 miljard.
Internationale GMV-groei van 33%, met in EMEA zelfs +37%.
Maar de vooruitzichten voor Q1 2025 zijn minder florissant. Het bedrijf voorspelt een FCF-marge in de "mid-teens", lager dan analisten hadden gehoopt.
Het bedrijf is sinds de laatste kwartalen weer winstgevend:

Hoewel Shopify zich met succes richt op grote klanten via Shopify Plus en Commerce Components, blijft een groot deel van de omzet afhankelijk van SMB’s. Deze zijn traditioneel het eerst geraakt bij economische tegenwind. Het consumentenvertrouwen in de VS — een cruciale indicator — is in april gedaald tot 50,8, het laagste niveau sinds 2022. In dat klimaat kan de churn onder Shopify-klanten stijgen, wat de MRR en toekomstige omzet onder druk zet.
Bovendien kunnen importkosten voor deze ondernemers fors stijgen als zij producten uit China betrekken. Anders dan Amazon hebben deze verkopers niet de schaal om kosten via volume of heronderhandelingen te compenseren.
Met een koers-winstverhouding boven de 65 en een koers-omzetverhouding van circa 12 is Shopify op dit moment zeker nog niet goedkoop geprijsd, zeker gezien de toenemende onzekerheid in de wereldeconomie waar Shopify zeker last van zal krijgen. Beleggers rekenen erop dat het bedrijf de komende jaren omzetgroei van meer dan 20% per jaar blijft leveren én de FCF-marge blijft verbeteren richting 25%. Maar die dubbele doelstelling – hard groeien én de winstgevendheid verhogen – is historisch gezien zelden vol te houden in competitieve markten.
Als Shopify de groei iets moet afremmen om winstgevender te worden, of juist marges moet opofferen om marktaandeel te verdedigen, dan kunnen de waarderingen snel onder druk komen te staan. In een markt waarin technologieaandelen hard worden afgestraft bij teleurstellingen, is dat een reëel risico dat beleggers niet mogen onderschatten.
Wat te verwachten in Q2 2025?
Het tweede kwartaal van 2025 zal cruciaal zijn voor beide bedrijven:
Bij Amazon zal duidelijk worden in welke mate hogere inkoopprijzen, mogelijk lagere volumes en margedruk doorwerken in de financiële resultaten. Ook AWS zou kunnen afremmen als bedrijven AI-investeringen tijdelijk uitstellen.
Bij Shopify is de impact op SMB’s een kernrisico. Hogere kosten, economische onzekerheid en lagere consumentenbestedingen kunnen leiden tot meer opzeggingen of vertragingen in adoptie van nieuwe diensten.
Toch geldt voor beide bedrijven: de fundamentele cijfers blijven sterk. Shopify heeft geen schulden, een ruime kaspositie van $5,48 miljard en sterke internationale groei. Amazon heeft sterke marges, een AI-gedreven groeistrategie via AWS en forse investeringen in infrastructuur, dit zijn twee bedrijven die winstgevend zijn en een eventuele recessie waarschijnlijk primna kunnen doorstaan.
De komende maanden zullen een stresstest worden voor Shopify en Amazon. Beide bedrijven zijn fundamenteel gezond, maar opereren nu in een ongekend volatiel macro-economisch klimaat.
Amazon is op de korte termijn kwetsbaar voor hogere kosten en margedruk, maar noteert op een aantrekkelijke waardering (forward P/E van 29) en biedt op langere termijn sterke groeivooruitzichten.Shopify combineert indrukwekkende omzetgroei en operationele efficiëntie, maar wordt potentieel geraakt via zijn kleinere klanten.
Voor ons als beleggers betekent dit: wees alert, maar niet paniekerig. De aandelen kunnen op korte termijn volatiel blijven. Maar wie verder kijkt dan 2025, ziet twee bedrijven die goed gepositioneerd zijn voor een wereld na de tarieven. En zoals vaak op de beurs geldt: de beste instapmomenten liggen juist verscholen in de periodes van onzekerheid!
Comments