top of page

Deze small-cap is mogelijk enorm ondergewaardeerd

In dit artikel bespreken we het bedrijf SpartanNash. Gezien de betrouwbaarheid van het bedrijf, de solide groeicijfers en de lage waardering op de beurs, biedt SpartanNash een mogelijk interessante kans voor beleggers op zoek naar betrouwbaarheid en een hoog dividend tegen een lage waardering.


Wat doet het bedrijf?

SpartanNash is een Amerikaans bedrijf, dat zich specialiseert in de groothandel van voedingswaren en het beheer van supermarkten. Het bedrijf speelt een cruciale rol in de voedselvoorzieningsketen door als distributeur te fungeren tussen de producenten van levensmiddelen en de retailklanten zoals onafhankelijke supermarkten, nationale supermarktketens, en zelfs militaire basissen.


Het bedrijfsmodel van SpartanNash is gebaseerd op het inkopen van grote hoeveelheden voedingsproducten rechtstreeks bij de producenten—van lokale boerderijen tot internationale voedselfabrikanten. Deze producten variëren van vers fruit en groenten tot verpakte en ingeblikte goederen. Na de inkoop worden deze producten gedistribueerd naar de verschillende verkooppunten van SpartanNash’s uitgebreide netwerk. Dit efficiënte systeem stelt SpartanNash in staat om aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren, wat cruciaal is om competitieve prijzen te kunnen bieden en hun marktpositie te versterken.


Naast distributie beheert SpartanNash ook een reeks supermarkten onder diverse merknamen. Deze winkels bieden een uitgebreid assortiment producten, gaande van dagelijkse boodschappen tot speciale voedingswaren. De winkels zijn strategisch ontworpen om een one-stop-shopping ervaring te bieden, inclusief afdelingen voor vers voedsel, ingeblikte en diepvriesproducten, maar ook niet-voedingsartikelen zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten, en zelfs apotheken.


Een van de onderscheidende kenmerken van SpartanNash is hun betrokkenheid bij het leveren van producten en diensten aan de Amerikaanse militaire bases, zowel nationaal als internationaal. Deze dienst is niet alleen beperkt tot de levering van voedselproducten maar omvat ook andere noodzakelijke goederen die nodig zijn voor het dagelijks leven van militaire families. Dit segment van hun bedrijf vereist een nauwkeurige logistieke planning en strenge naleving van overheidsvoorschriften, wat de expertise van SpartanNash in supply chain management onderstreept.


De waardering van SpartanNash

SpartanNash is een solide bedrijf, maar heeft verder niets speciaals in de zin van grote competitieve voordelen. Toch is het een vrij betrouwbaar bedrijf, waardoor er af en toe interessante koopkansen ontstaan wanneer de waardering van het bedrijf zakt. Laten we eerst eens even kijken naar de cijfers van het bedrijf. In de meest recente cijfers rapporteerde SpartanNash een omzet van meer dan $2,8 miljard, met een winstgroei van 14,4% jaar-op-jaar.


Onthoud wel dat het bedrijf een omzet van bijna $3 miljard haalt, terwijl het een totale beurswaarde heeft van $650 miljoen. De omzet in de groothandel en detailhandel blijft overigens goed stabiel, wat de solide basis van het bedrijf bevestigt. SpartanNash heeft ook een aanzienlijke total addressable market (TAM), die wel aanzienlijke schaal en het groeipotentieel van hun activiteiten onderstreept. Dit wordt verder versterkt door de prognose van het bedrijf voor verdere groei in de winst voor 2024.

SpartanNash is bovendien, zoals we al hebben besproken, uniek gepositioneerd door zijn militaire segment, dat het exclusieve recht heeft om droge boodschappen, bevroren voedsel, dranken en vlees te distribueren aan Amerikaanse militaire commissariaten en beurzen wereldwijd. Deze nichepositie biedt het bedrijf een stabiele inkomstenstroom die minder gevoelig is voor economische cycli dan traditionele retailkanalen.


Gemiddeld gezien wordt SpartanNash tegen een PE-ratio van tussen de 12 tot 15 verhandeld. Dit is vooral een gerechtvaardige multiple als je de bovenstaande groei meeneemt. Op basis van deze multiple, in combinatie met de winstgroei, zou je als belegger op een rendement van maar liefst 40% per jaar tot en met 2025 kunnen rekenen. De grafiek hieronder laat deze hypothetische ontwikkeling goed zien.


Maar mocht het zijn dat de markt SpartanNash toch wat conservatiever waardeert, tegen bijvoorbeeld een multiple van 13, dan zou het toch een slechts een koers van $28 bereiken, wat neerkomt op een jaarlijks een rendement van maar liefst 30%. Hoewel er op korte termijn een aantal uitdagingen voor het bedrijf zijn, is een herstel naar dit soort multiples op lange termijn toch wel aannemelijk.


Maar het kan even duren voordat de markt deze multiple toekent aan dit bedrijf. Het is daarom belangrijk dat, naast de mogelijke koerswinst, er ook een rendement zit op het wachten - oftewel een redelijk dividend. Met een dividendrendement van bijna 5% en een payout-ratio die ruim onder de 60% ligt, biedt dit nog eens een aantrekkelijk aspect aan de belegging.



De beleggingsthesis is daarom simpel. Op basis van de huidige waarderingen en groeiverwachtingen zou SpartanNash - als redelijk betrouwbaar bedrijf - kunnen leiden tot bijzonder hoge rendementen. Zelfs als de markt een meer conservatieve waardering zou toepassen, zou het aandeel nog steeds een indrukwekkend jaarlijks rendement van 15-30% kunnen realiseren.


Daarnaast biedt het dividendrendement van bijna 5% met een veilige uitbetalingsratio van onder de 60%, beleggers een aantrekkelijke 'rente' tijdens het wachten op koerswinst. Dit maakt SpartanNash een mogelijk interessante kans voor de lange termijn, vooral voor degenen die bereid zijn geduldig te zijn en te beleggen in een bedrijf met een solide fundament en duidelijk groeipotentieel.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page