Deze miljardair ruilt Nvidia in voor dit AI aandeel
In het kort:
Susquehanna Investment Group (SIG), geleid door miljardair Jeff Yass, heeft zijn belang in Nvidia met 73% verlaagd en zijn positie in een ander AI aandeel met 271% verhoogd.
Nvidia’s waardering en toenemende concurrentie waren mogelijk redenen voor SIG om winst te nemen en kapitaal elders te investeren.
Volgens Yass biedt een ander aandeel meer kansen binnen de AI-sector, vooral door zijn specialisatie in geheugen- en opslagoplossingen.
In de wereld van tech-investeringen staat Nvidia symbool voor een ongekende groeirally en een ongeëvenaarde positie in de markt voor AI-chips. Toch besluit Susquehanna Investment Group, een invloedrijke investeringsgroep onder leiding van Jeff Yass, om zijn aandelen Nvidia met 73% te verminderen en zwaar in te zetten op een ander aandeel binnen de AI-sector: Micron Technology. Deze opmerkelijke verschuiving in het laatste kwartaal (Q2) roept de vraag op waarom Susquehanna Nvidia links laat liggen en de potentie van Micron omarmt.
Nvidia’s marktkapitalisatie is sinds begin 2023 explosief gestegen tot meer dan $3,4 biljoen, en de koers van het aandeel steeg het afgelopen jaar met 227%. Deze snelle waardestijging maakt Nvidia voor sommigen nu aantrekkelijk voor het nemen van winst, vooral nu concurrenten zoals Advanced Micro Devices (AMD) en enkele van Nvidia’s eigen klanten, waaronder techgiganten als Microsoft en Amazon, investeren in hun eigen chipontwikkeling.
Door deze concurrentie en de druk op Nvidia om deze snelle groeipercentages te behouden, hebben ook andere grote beleggers zoals Ken Griffin van Citadel en David Shaw van D.E. Shaw hun belangen in Nvidia verminderd. Ondanks dat Nvidia binnenkort zijn Blackwell-GPU-lijn lanceert, blijft het volgens hen een onzekerheid hoe de toenemende concurrentie Nvidia’s marktaandeel en groei in de toekomst zal beïnvloeden.
Micron heeft een heel ander profiel dan Nvidia. Het bedrijf richt zich op de productie van geheugen- en opslagoplossingen, cruciale componenten voor het trainen en uitvoeren van grootschalige AI-modellen. Hoewel Micron's financiële resultaten gekenmerkt worden door sterke fluctuaties en nog niet volledig rijp lijken qua winstgevendheid, biedt het bedrijf juist door deze specialisatie grote kansen in een AI-gedreven markt.
De aandelenkoers van Micron sinds de beursgang:
Bron: Macrotrends
Nu techreuzen zoals Amazon, Microsoft en Alphabet miljarden investeren in hun AI-architectuur, groeit de vraag naar betrouwbare geheugenoplossingen voor datacenters aanzienlijk. Micron kan, door zijn unieke rol als geheugenleverancier, profiteren van deze langdurige trend. De bouw en het onderhoud van AI-architecturen zijn namelijk projecten die jaren in beslag nemen, wat betekent dat Micron zich in een ideale positie bevindt om op de lange termijn te profiteren van de AI-boom.
Micron sloot het gebroken boekjaar af met een totale nettowinst van $778 miljoen, of $0,70 per aandeel. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van het nettoverlies van $5,8 miljard, of $5,34 per aandeel, in het voorgaande jaar. Op aangepaste basis kwam de winst uit op $1,30 per aandeel, vergeleken met een verlies van $4,45 per aandeel in het vorige boekjaar.
Met deze groei in het achterhoofd, plant Micron om in 2025 zijn kapitaaluitgaven verder op te schroeven. Waar het bedrijf in 2024 nog $8,1 miljard uitgaf (+16% ten opzichte van 2023), verwacht het nu dat de capex 35% van de omzet zal bedragen. Bij een geschatte omzet van $38 miljard betekent dit een kapitaaluitgave van $13,3 miljard voor 2025, een stijging van 64%. Deze plannen zijn echter ook goed nieuws voor leveranciers zoals Lam Research, die 36% van hun omzet haalt uit de verkoop van geheugenproductieapparatuur.
Deze cijfers benadrukken de sterke ommekeer van Micron, gedreven door een strategische verschuiving naar AI-gerelateerde markten. Hieronder zie je duidelijk hoe cyclus de winst van Micron is:
De EPS van Micron (2010-2024):
Bron: Macrotrends
Micron heeft zijn prognoses voor het eerste kwartaal van fiscaal 2025 ook verhoogd. Het bedrijf verwacht een omzet van tussen de $8,50 en $8,90 miljard, aanzienlijk hoger dan de verwachtingen van analisten, die een omzet van $8,27 miljard hadden geraamd. De winst per aandeel wordt geschat op $1,46 tot $1,62, terwijl de aangepaste winst wordt verwacht tussen $1,66 en $1,82 per aandeel. Dit ligt eveneens boven de analistenverwachting van $1,52 per aandeel.
De optimistische vooruitzichten wijzen op een aanhoudend sterke vraag naar AI-geheugenproducten en versterken Micron’s positie als belangrijke speler binnen de tech-sector. Micron heeft in de laatste vier kwartalen ook nog eens consistent de verwachtingen overtroffen, wat vertrouwen geeft aan beleggers dat het bedrijf zijn groeipad vol gaat kunnen houden.
Lam Research (NASDAQ: LRCX) profiteert ook direct van de toenemende vraag naar apparatuur voor de productie van geheugenchips. In het voorgaande jaar daalde de omzet van Lam met 14% tot $14,9 miljard door een overaanbod in de geheugenmarkt, wat leidde tot verminderde vraag uit de PC- en smartphone-industrieën. De winst per aandeel zakte daarbij van $33,21 naar $29. Echter, met de verwachte kapitaaluitgaven van klanten zoals Micron, Samsung en SK Hynix, kan Lam Research in fiscaal 2025 een sterkere omzet en winst verwachten. Micron heeft duidelijk gemaakt dat de toenemende vraag naar HBM-chips, vooral vanuit AI-toepassingen, een structurele groeikans biedt.
De omzet van Lam Research de afgelopen 4 jaar:
Bron: Stockanalysis
De CEO van Lam Research, Timothy Archer, benadrukte dat de groei in vraag naar laag-vermogen DRAM en NAND-opslag in AI-geoptimaliseerde apparaten zoals bedrijfs-PC’s en smartphones goed aansluit bij de producten van Lam. De bredere geheugenchipmarkt, die volgens analisten zal groeien van $89 miljard in 2023 naar $260 miljard in 2029, ondersteunt deze groei. Klanten als SK Hynix en Samsung verhogen ook hun uitgaven voor HBM-productiecapaciteit fors: SK Hynix verwacht een stijging van 75% in capex volgend jaar, terwijl Samsung’s DRAM-uitgaven in 2024 met 9% toenemen en in 2025 waarschijnlijk verder zullen stijgen naar $12 miljard.
Hoewel Nvidia nog steeds aantrekkelijk lijkt, blijft de toekomst van het aandeel onzekerder naarmate de concurrentiedruk toeneemt. In tegenstelling tot Nvidia, dat al een sterke waardering heeft bereikt, heeft Micron volgens deze investeerders nog meer potentie om in waarde te groeien dankzij de stijgende vraag naar geheugen en opslag voor AI. Door deze sterke, maar nog onderbenutte marktpositie zou Micron voor beleggers in de toekomst wel eens een interessante investering kunnen maken.
De FWD P/E van Micron:
Bron: Finbox
Naast de strategische verschuivingen van grote investeerders zoals Susquehanna, valt er een risico op bij het analyseren van Nvidia's omzetverdeling. Het blijkt namelijk dat Nvidia voor 46% van zijn totale kwartaalomzet afhankelijk is van slechts vier klanten. In het tweede kwartaal waren de vier grootste klanten goed voor bijna de helft van Nvidia's $30 miljard omzet, waarvan de datacenter-divisie $26,3 miljard vertegenwoordigde. De twee grootste klanten, mogelijk Microsoft en Amazon, droegen gezamenlijk 25% bij aan de totale kwartaalomzet.
Deze hoge concentratie brengt een aanzienlijk risico met zich mee: als een van deze klanten zijn investeringen zou verminderen, zou Nvidia moeilijk in staat zijn om de verloren omzet snel te vervangen.
Nvidia blijft weliswaar marktleider als het gaat om chipproductie, maar de afhankelijkheid van enkele grote klanten en de toenemende concurrentie dwingen beleggers om kritisch te kijken naar de langetermijnrisico’s van het aandeel. Micron biedt daarentegen een uniek groeipotentieel in een markt die nog volop in ontwikkeling is, met een structurele vraag naar geheugenoplossingen die op lange termijn alleen maar verder zal toenemen.
댓글