top of page

Deze miljardair investeert om deze reden in twee speculatieve investeringen

In het kort:

  • Paul Tudor Jones, miljardair en oprichter van Tudor Investment, is positief over goud en bitcoin als bescherming tegen verwachte aanhoudende inflatie.

  • Jones heeft zijn portfolio aangepast, anticiperend op een mogelijke overwinning van Donald Trump in 2024, en verwacht dat inflatie zal stijgen door toenemende staatsschuld en toekomstige beleidsmaatregelen.

  • Goud steeg dit jaar met 32% en bitcoin met 57%, wat deze activa aantrekkelijk maakt als inflatiehedges volgens Jones.


Paul Tudor Jones, een prominente hedgefondsbeheerder die bekend staat om zijn scherpe maar ook vaak gewaagde marktvoorspellingen, heeft zijn investeringsstrategie gericht op activa die volgens hem bescherming bieden tegen inflatie. Tijdens een interview met CNBC gaf Jones aan dat hij long is op zowel goud als bitcoin, twee traditionele en moderne inflatiehedges. Hij verklaarde: "Ik denk dat alle wegen naar inflatie leiden." Wat deze uitspraak bijzonder maakt, is dat hij dit zegt ongeacht wie de verkiezingen van 2024 wint, of het nu Trump of Harris is. Dit is soortelijk aan wat Druckenmiller eerder al zei wat betreft zijn verwachting van de beurs als Trump de verkiezing wint:



Ondertussen zet Jones ook vol in op aandelen, waarbij hij de afgelopen tijd zijn top posities behoorlijk heeft uitgebreid (let op Microsoft!):

Bron: Stockcircle

Het begrotingstekort van de Verenigde Staten heeft in het fiscale jaar 2024 de grens van $1,8 biljoen overschreden, een stijging van 8% ten opzichte van 2023 en het derde grootste tekort ooit geregistreerd. Ondanks een recordopbrengst van $4,9 biljoen aan inkomsten, bleven de overheidsuitgaven van $6,75 biljoen aanzienlijk hoger. Deze cijfers onderstrepen de steeds zorgwekkender wordende financiële situatie van de Amerikaanse overheid, vooral nu de rente-uitgaven een historisch niveau van meer dan $1 biljoen hebben bereikt.


Jones wijst op de oplopende Amerikaanse staatsschuld en het begrotingstekort als belangrijke drijfveren voor zijn inflatieverwachtingen. Volgens de Congressional Budget Office (CBO) wordt verwacht dat het begrotingstekort oploopt tot $2,8 biljoen in 2034, een stijging ten opzichte van $1,8 biljoen in 2024. Evenzo zal de schuld naar verwachting stijgen tot 122% van het bruto binnenlands product (bbp) tegen 2034, in vergelijking met het huidige niveau van bijna 100%. Dit stijgende schuldniveau zal volgens Jones leiden tot hogere inflatie, aangezien de Amerikaanse overheid mogelijk probeert om "zichzelf uit de schuld te inflateren."


Als percentage van de Amerikaanse economie loopt het tekort nu op tot boven de 6%, wat historisch gezien ongewoon is tijdens een economische expansie. Ter vergelijking: het historische gemiddelde van het tekort over de afgelopen 50 jaar ligt op 3,7% van het BBP.


Goud heeft dit jaar al een sterke stijging van 32% doorgemaakt, met een nieuw hoogtepunt van $2.740,37 eerder deze week. Bitcoin heeft het zelfs nog beter gedaan, met een indrukwekkende stijging van 57% dit jaar. Volgens Jones zijn deze activa bijzonder ondergewaardeerd in de context van de huidige macro-economische situatie, vooral gezien de beperkte belangstelling van beleggers voor grondstoffen. Dit maakt goud en bitcoin volgens hem aantrekkelijke middelen om zich te beschermen tegen de verwachte inflatiegolf.

Een vergelijkbare visie op Bitcoin werd ook benadrukt in een recent rapport van BlackRock, waarin de cryptomunt werd geprezen als een "unieke diversificator" binnen institutionele portefeuilles.


De prijs van 1 Bitcoin de afgelopen 10 jaar:

Bron: TradingEconomics

BlackRock stelt dat Bitcoin een lage correlatie vertoont met traditionele activa en weerstand biedt tegen macro-economische risico’s zoals inflatie en geopolitieke spanningen. Volgens hun analyse heeft Bitcoin sinds 2010 een verbluffend rendement van 87.000% gerealiseerd, wat zijn status als de best presterende activa van het afgelopen decennium verder versterkt. Dit ondersteunt Jones' overtuiging dat Bitcoin een cruciale rol kan spelen in een wereld van stijgende inflatie en schuld.



Wat obligaties betreft, is Jones resoluut in zijn standpunt. Hij vermijdt elke vorm van vaste rente-investeringen vanwege hun prijsstelling, vooral in een omgeving waarin rentevoeten kunnen stijgen. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg deze week boven 4,2%, ondanks recente renteverlagingen door de Federal Reserve. Jones verklaarde: "Ik ga duidelijk geen vastrentende waarden bezitten en ik ga short op de lange termijn obligaties," verwijzend naar de lage prijzen en verwachte stijging van de rentes.


Paul Tudor Jones' voorspelling dat "alle wegen naar inflatie leiden" benadrukt zijn sterke focus op macro-economische risico’s, vooral die rond de stijgende Amerikaanse schuld. Zijn beslissing om zwaar te investeren in goud en bitcoin reflecteert zijn overtuiging dat inflatie onvermijdelijk is, ongeacht het politieke landschap. Met goud dat dit jaar met 32% is gestegen en bitcoin met 57%, lijkt zijn strategie tot nu toe behoorlijk succesvol. Deze visie wordt versterkt door BlackRock's analyse, die Bitcoin als een belangrijke diversificator ziet, in tijden van economische onzekerheid en stijgende inflatie.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page