top of page

Deze koers breekt records: slecht nieuws voor aandelen

In het kort:

  • Wells Fargo waarschuwt dat te veel geld in cash-vehikels, zoals geldmarktfondsen, kan leiden tot lagere opbrengsten op lange termijn nu de Federal Reserve de rente verlaagt.

  • Ondanks aantrekkelijke rendementen in het recente verleden, zal de daling van rentes in geldmarktfondsen aanhouden. Sinds november 2023 zijn de rendementen gezakt van 5,2% naar 4,75%.

  • De stijgende posities in geldmarktfondsen en posities zoals goud geeft aan dat het vertrouwen van beleggers over de economie en de beurs verslechterd.


Amerikanen houden momenteel een recordbedrag van $6,42 biljoen in geldmarktfondsen, aldus de Federal Reserve Bank of St. Louis. Deze fondsen hebben lange tijd aantrekkelijke rendementen geboden, met een piek van 5,2% in november 2023, het hoogste niveau in jaren. Echter, nu de Federal Reserve de rente verlaagt, begint deze trend te keren.


Het zeven-daags gemiddelde rendement van de 100 grootste belastbare geldmarktfondsen is gedaald naar 4,75%. Ondanks deze daling blijft de aantrekkingskracht voor institutionele beleggers groot, omdat geldmarktfondsen nog enige tijd hogere rendementen kunnen behouden dan bijvoorbeeld staatsobligaties.


De totale grootte van geldmarktfondsen in de VS:

Bron: Federal Reserve Bank of St. Louis

Toch zorgt de aanhoudende instroom van nieuw geld ervoor dat deze rendementen sneller dalen dan verwacht. Nieuwe investeringen worden immers gedaan tegen de nu lagere rentetarieven, wat op termijn zal leiden tot verminderde opbrengsten voor beleggers. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals het zogenaamde "reïnvesteringrisico", waarbij beleggers het risico lopen dat hun toekomstige cashposities niet meer tegen de huidige aantrekkelijke tarieven kunnen worden belegd.


Volgens Michelle Wan, global investment strategist bij Wells Fargo, is er een langetermijnrisico verbonden aan het aanhouden van te veel cash. Wells Fargo illustreert dit door te wijzen op de historische prestaties van verschillende activa. Sinds 1926 zou een belegging van $1 miljoen in small-cap aandelen zijn gegroeid tot maar liefst $62 miljard, terwijl dezelfde investering in large-cap aandelen zou zijn gegroeid tot $21 miljard. Ter vergelijking: een belegging in kortlopende staatsobligaties (1 tot 3 maanden) zou slechts zijn gestegen naar $24 miljoen.


Deze vergelijking onderstreept hoe risicovollere activa op lange termijn aanzienlijk betere rendementen opleveren dan cash-achtige investeringen. Wan benadrukt echter dat het niet verstandig is om plotseling van cash over te stappen naar risicovollere beleggingen in een poging hogere rendementen te behalen. In plaats daarvan adviseert zij een gediversifieerde portefeuille, waarin zowel groeipotentieel als risicomanagement centraal staan. Een strategie als deze kan beleggers beter beschermen tegen grote correcties, zoals eerder is gezien in de S&P 500.



Ondanks de waarschuwingen van Wells Fargo blijven geldmarktfondsen grote hoeveelheden kapitaal aantrekken de laatste weken. Vorige week alleen al stroomde er $98,32 miljard naar wereldwijde geldmarktfondsen, de grootste instroom in bijna zes maanden. Deze kapitaalverschuiving lijkt een duidelijke reactie te zijn op de recente renteverlaging van 50 basispunten door de Federal Reserve. Traditioneel zouden renteverlagingen beleggers moeten aanmoedigen om te investeren in risicovollere activa zoals aandelen, omdat de verwachte rendementen op vastrentende beleggingen dalen. Dit keer lijkt dat effect echter uit te blijven als we puur kijken naar deze data.


Volgens Thomas Poullaouec van T. Rowe Price blijft de kapitaalstroom naar geldmarktfondsen aanhouden vanwege de geleidelijke aard van de renteverlagingen. Beleggers kiezen ervoor om hun geld in veiligheid te brengen in plaats van het risico te nemen op volatiele aandelenmarkten, vooral omdat het vertrouwen in aandelen momenteel laag is.


Hoewel de instroom in geldmarktfondsen blijft stijgen, zien we tegelijkertijd dat beleggers zich terugtrekken uit aandelenfondsen, vooral in de VS. Aandelenfondsen wereldwijd zagen een uitstroom van $10,43 miljard, met de Amerikaanse aandelenfondsen die het zwaarst getroffen werden door een nettoverkoop van $22,43 miljard. Dit toont de toenemende angst voor een economische vertraging in de Verenigde Staten, die beleggers ertoe brengt hun blootstelling aan risicovolle aandelen te verminderen.


In tegenstelling tot de Amerikaanse situatie zagen Europese en Aziatische aandelenfondsen juist een instroom, met respectievelijk $5,88 miljard en $5,29 miljard. Dit kan wijzen op een relatief optimistischer vooruitzicht in deze regio’s, mogelijk dankzij andere economische omstandigheden en beleidsaanpakken.


De voortdurende economische onzekerheid stimuleert ook de vraag naar veilige(re) beleggingen zoals obligaties en edelmetalen. Wereldwijde obligatiefondsen hebben nu al 40 weken op rij een instroom geregistreerd, met een totale instroom van $13,74 miljard in de afgelopen week. Obligaties bieden beleggers de stabiliteit die zij zoeken te midden van de aanhoudende volatiliteit op de aandelenmarkten. Deze trend is hieronder ook goed te zien, in verhouding tot andere investeringsopties:

Bron: Reuters

Daarnaast blijft de vraag naar edelmetalen zoals goud sterk. Goud wordt traditioneel gezien als een veilige haven in tijden van onzekerheid en inflatierisico’s. In de afgelopen week werd er $1,11 miljard in goud geïnvesteerd, wat de zevende opeenvolgende week van instroom markeert. Deze cijfers benadrukken hoe nerveus beleggers momenteel zijn over de wereldwijde economische vooruitzichten.


De prijs van een ounce goud de afgelopen 10 jaar: in dollars:

Bron: TradingEconomics

In opkomende markten zien we een tweedeling. Aandelenfondsen in deze regio’s zagen voor de 16e week op rij een uitstroom, wat wijst op een gebrek aan vertrouwen onder beleggers in de groeivooruitzichten van deze markten. De kwetsbaarheid van opkomende markten, vooral in tijden van stijgende Amerikaanse rentes en economische onzekerheid, maakt ze relatief onaantrekkelijk voor risicomijdende beleggers.


Aan de andere kant blijven obligatiefondsen in opkomende markten een stabiele instroom zien, nu al 14 weken achter elkaar. Dit suggereert dat beleggers nog steeds vertrouwen hebben in de vastrentende waarden uit deze regio’s, mede door de hogere rendementen die ze bieden in vergelijking met obligaties uit ontwikkelde markten.


De enorme instroom in geldmarktfondsen, obligaties en goud van de afgelopen weken laat duidelijk zien dat beleggers voorzichtiger worden naarmate de economische onzekerheid toeneemt. Hoewel renteverlagingen traditioneel beleggers zouden moeten aanmoedigen om risicovollere activa op te zoeken, zien we nu juist dat ze hun kapitaal liever veilig parkeren. De vraag is of deze trend van veiligheid boven rendement zal aanhouden, of dat een herstel van vertrouwen in de economie beleggers uiteindelijk zal terugleiden naar de aandelenmarkten.



Voorlopig lijkt voorzichtigheid de leidende strategie, vooral nu de economische vooruitzichten zowel in de VS als wereldwijd onzeker blijven. Beleggers zullen waarschijnlijk blijven kiezen voor veiligheid totdat er meer duidelijkheid komt over het monetaire beleid van de Federal Reserve en de bredere economische vooruitzichten.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page