top of page

Deze kleine AI-bedrijven kunnen nog verdubbelen volgens analisten

In het kort:

  • Jefferies voorspelt een groei van meer dan 100% voor twee onbekendere chipbedrijven in de komende 12 maanden.

  • Aixtron lijkt goed gepositioneerd door de groeiende vraag naar AI-chips en zijn geavanceerde technologie voor halfgeleiders.

  • Ams OSRAM kan profiteren van AI-gedreven markten door herstructurering en verbeterde operationele efficiëntie, ondanks financiële risico's.


We weten allemaal dat de chip-industrie de laatste tijd volop in de schijnwerpers staat, met grote namen zoals Nvidia, ASML, en TSMC die enorme winsten hebben geboekt. Toch wijst de investeringsbank Jefferies op twee relatief onbekende chipbedrijven die volgens hen een enorme potentie hebben: het gaat dan om Aixtron en Ams OSRAM. Volgens de analisten van Jefferies kunnen de aandelen van deze bedrijven de komende 12 maanden zelfs met meer dan 100% stijgen. In dit artikel gaan we daarom eens wat dieper in op deze analyses van Jefferies.


Aandeel 1: Aixtron

Aixtron is een Duits bedrijf dat wereldwijd bekendstaat als een toonaangevende leverancier van geavanceerde productiesystemen voor de chipindustrie. Ze ontwikkelen en leveren machines die nodig zijn voor de productie van hoogwaardige technologische materialen, zoals halfgeleiders. Deze halfgeleiders zijn cruciaal voor chips die worden gebruikt in datacenters, elektrische auto's en natuurlijk ook steeds meer in kunstmatige intelligentie.


Aixtron is gespecialiseerd in het leveren van MOCVD-systemen (Metal Organic Chemical Vapor Deposition), een technologie die nodig is voor het maken van dunne lagen halfgeleiderverbindingen. Dit proces is essentieel voor de productie van LED’s, laserdiodes en krachtige chips die gebruikt worden in AI-toepassingen. Hierdoor is Aixtron goed gepositioneerd om te profiteren van de explosieve groei in de vraag naar AI-technologie en de bijbehorende infrastructuur, zoals datacenters.


Ondanks de concurrentie van bedrijven zoals Infineon, dat onlangs een doorbraak in de 300-millimeter wafertechnologie aankondigde, blijft Aixtron volgens Jefferies een dominante speler in de markt. Het bedrijf werkt aan zijn eigen 300-millimeter galliumnitride-tool (GaN), een technologie die cruciaal is voor de volgende generatie chips, vooral op het gebied van AI, 5G en energiebeheer. GaN-chips bieden namelijk betere prestaties en hogere efficiëntie dan traditionele silicium-gebaseerde chips, waardoor ze perfect zijn voor toepassingen in AI-datacenters en andere veeleisende technologische omgevingen.


Bovendien ondergaat de chipindustrie op dit moment een enorme verandering door de groeiende vraag naar AI. Bedrijven die AI ontwikkelen, hebben krachtige chips nodig om enorme hoeveelheden data te verwerken. De technologie van Aixtron speelt hierbij volgens Jefferies een cruciale rol. Door de toenemende behoefte aan AI-chips, vooral in datacenters, zal de vraag naar Aixtron's machines waarschijnlijk blijven groeien. Bovendien heeft het bedrijf dit jaar al een enorme groei laten zien.

Jefferies ziet dus grote kansen voor Aixtron en voorspelt dat de aandelen van het bedrijf in de komende 12 maanden met maar liefst 115% kunnen stijgen, tot een waarde van 35 euro per aandeel. Dit geeft aan dat, hoewel grotere namen zoals Nvidia in de schijnwerpers staan, bedrijven zoals Aixtron die de infrastructuur leveren voor de productie van chips, volgens analisten ook aanzienlijke groeikansen hebben.


Aandeel 2: Ams OSRAM

Ams OSRAM is een Oostenrijks-Duits tech-bedrijf dat wereldwijd bekendstaat om zijn expertise op het gebied van sensoren, verlichting en natuurlijk chip-technologie. Door hun brede productportfolio bedienen ze diverse markten, waaronder de auto-industrie, consumentenelektronica, gezondheidszorg, en industriële toepassingen. Ams OSRAM staat bekend om zijn hoogwaardige sensortechnologie, zoals optische sensoren die gebruikt worden in smartphones en andere elektronische apparaten, en LED-verlichting die veel wordt toegepast in auto's en andere industriële toepassingen.


Recentelijk heeft Ams OSRAM bovendien een belangrijke stap gezet in zijn financiële herstructurering door 200 miljoen euro aan senior notes uit te geven. Dit is een type obligatie waarbij investeerders rente ontvangen – in dit geval 10,5% – als een vorm van vergoeding voor hun lening aan het bedrijf. Dit geeft niet alleen vertrouwen aan de investeerders, maar ook financiële flexibiliteit aan Ams OSRAM om bestaande schulden af te lossen en hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Deze herstructurering zal naar verwachting leiden tot hogere winstmarges en betere cashflow vanaf de tweede helft van 2024.


Volgens Jefferies zal de herstructurering en verbeterde operationele efficiëntie Ams OSRAM in een sterke positie brengen om te profiteren van de groeiende vraag naar chips, sensoren en verlichtingstechnologieën, vooral in AI-gedreven markten. Ze verwachten dat de aandelen van Ams OSRAM de komende 12 maanden met maar liefst 179% zullen stijgen, tot een waarde van 2,4 Zwitserse frank per aandeel.


Een voorbeeld waar Ams OSRAM volgens Jefferies kan gaan profiteren van AI, is in smart city's en de gezondheidszorg. Zo vereisen smart city's geavanceerde sensoren en lichtsystemen om energie-efficiëntie te verbeteren en veiligheid te waarborgen. In de gezondheidszorg helpen hun sensoren bij medische monitoring en diagnoses, wat een snelgroeiende markt is waar AI steeds meer wordt geïntegreerd voor nauwkeurige gegevensanalyse.


Hoewel Jefferies optimistisch is over de toekomst van Ams OSRAM, zijn er zeker redenen om voorzichtig te zijn met hun vooruitzichten. Het bedrijf heeft te maken gehad met verschillende uitdagingen, zoals concurrentiedruk en marktschommelingen in de halfgeleider- en verlichtingstechnologieën. Hoewel de herstructurering en schuldconsolidatie het bedrijf wat financiële ademruimte geven, zijn de rentebetalingen op de uitgegeven obligaties van 10,5% uitzonderlijk hoog. Dit wijst erop dat investeerders het bedrijf als risicovol beschouwen, en het geeft aan dat Ams OSRAM moeite heeft om financiering tegen gunstiger voorwaarden te verkrijgen.

De hoge rente op de obligaties kan de cashflow van het bedrijf in de komende jaren flink onder druk zetten, vooral als de verwachte groei in de AI- en sensortechnologieën minder snel verloopt dan Jefferies voorspelt. Bovendien opereert Ams OSRAM in een zeer competitieve sector, waar natuurlijk de grote spelers zoals Nvidia, Intel en andere giganten wel domineren. Dit maakt het moeilijk voor kleinere bedrijven zoals Ams OSRAM om een duurzaam marktaandeel te veroveren, ondanks hun technologische expertise en aanbod. De optimistische vooruitzichten van Jefferies zijn dus niet zonder risico, en beleggers moeten zich bewust zijn van de uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page