top of page

Deze investering presteert sterk in een recessie en biedt mogelijk een koopkans

In het kort:

  • De Federal Reserve staat op het punt om de rentetarieven te verlagen, wat vaak gepaard gaat met een recessie.

  • Historische gegevens tonen echter aan dat sommige aandelen juist floreren tijdens een recessie, vooral wanneer ze goedkoop zijn geprijsd.

  • Realty Income is een voorbeeld van een REIT die doorgaans goed gepresteerd heeft in recessies.


Tijdens economische neergangen zoeken beleggers vaak naar veilige havens om hun portefeuilles te beschermen tegen de volatiliteit van de markt. Real Estate Investment Trusts (REITs) zijn vaak een aantrekkelijke keuze in deze omstandigheden, en dat is niet zonder reden. Hier is een diepgaande blik op waarom REITs een goede investering kunnen zijn tijdens een recessie.


Een van de belangrijkste redenen waarom REITs als recessiebestendig worden beschouwd, is de voorspelbaarheid van hun cashflow. REITs genereren inkomsten uit lange-termijn huurcontracten, vaak met stabiele en zelfs stijgende huurinkomsten. Dit biedt beleggers een zekere mate van zekerheid, zelfs wanneer de bredere economie in een neergang verkeert. In het geval van een recessie kunnen de stabiele huurinkomsten van REITs zorgen voor een constante cashflow, wat essentieel is voor het handhaven van dividenduitkeringen aan beleggers. Hieronder staat de gemiddelde prestatie van (Amerikaanse) REITs ten opzichte van de S&P500:

Bron: Seeking Alpha


REITs zijn over het algemeen minder volatiel dan andere aandelenbeleggingen. Dit komt deels doordat ze gebaseerd zijn op fysiek vastgoed, dat minder onderhevig is aan de snelle marktschommelingen die aandelen kunnen ervaren. Beleggers in REITs hebben vaak een langetermijnperspectief, wat bijdraagt aan de relatieve stabiliteit van deze activa. Waar aandelen van bedrijven sterk kunnen fluctueren op basis van kwartaalprestaties, zijn de inkomsten van REITs vaak gebonden aan meerjarige huurcontracten, wat zorgt voor een stabieler rendement.


Historisch gezien hebben REITs de bredere aandelenmarkt vaak overtroffen tijdens recessies. Dit komt omdat de onderliggende vastgoedactiva, zoals huurwoningen, winkelcentra, of kantoren, essentiële diensten blijven leveren, ongeacht de economische omstandigheden. Dit betekent dat zelfs in tijden van economische krimp, de vraag naar vastgoed relatief stabiel blijft. Een studie van Cohen & Steers, een vooraanstaand investeringsbeheerbedrijf, laat zien dat REITs doorgaans superieure rendementen bieden na recessies, wat aangeeft dat ze niet alleen recessiebestendig zijn, maar ook kunnen profiteren van economische herstelfases.


Inflatie kan een grote impact hebben op de economie, maar REITs blijven vaak stabiel, zelfs in tijden van hoge inflatie. Dit komt doordat vastgoed huren doorgaans worden geïndexeerd aan inflatie, wat betekent dat huurinkomsten kunnen stijgen in lijn met inflatie. Daarnaast, wanneer de hypotheekrentes stijgen, wordt het duurder om een huis te kopen, wat de vraag naar huurwoningen verhoogt en daarmee de inkomsten van REITs ondersteunt. Deze inflatiebescherming maakt REITs bijzonder aantrekkelijk in tijden waarin de inflatie hoog is.


Momenteel zijn REITs over het algemeen aantrekkelijk geprijsd, met waarderingen die lager zijn dan hun historische gemiddelden. Dit komt deels door de recente stijging van de rentetarieven, wat de waarde van REITs tijdelijk heeft gedrukt. Echter, als we een recessie ingaan, is het waarschijnlijk dat de Federal Reserve de rentetarieven zal verlagen, wat een positief effect zou hebben op de waarderingen van REITs. Dit zou kunnen leiden tot een snelle herwaardering van REIT-aandelen, vooral omdat de onderliggende huurcontracten van REITs vaak inflatiebestendig zijn.


De gemiddelde waardering van REITs over de jaren heen:

Bron: Seeking Alpha


Realty Income is een Real Estate Investment Trust (REIT) die gespecialiseerd is in triple-net leases, een stabiele bron van inkomsten. Tijdens de recessie van 2001 presteerde dit aandeel sterk, juist omdat beleggers zich tot veilige, dividendgevende aandelen keerden nadat groeiaandelen instortten. Hoewel Realty Income nu tegen een hogere waardering (15x FFO) handelt dan in 2000, heeft het bedrijf zich in de afgelopen decennia verder ontwikkeld. De schaalgrootte, efficiëntie en credit rating (A-) zijn verbeterd, waardoor het een robuustere investering is dan toen. De dividendgroei wordt geschat op 4-5% per jaar, met ruimte voor verdere waardestijging. Een uitgebreide analyse van Realty Income lees je hier.


De aandelenkoers van Realty Income de afgelopen 10 jaar:

Bron: Macrotrends



REITs bieden een combinatie van voorspelbare cashflow, lagere volatiliteit, outperformance tijdens recessies, en stabiliteit tijdens inflatie, wat ze tot een aantrekkelijke investering maakt in tijden van economische onzekerheid. Voor beleggers die hun portefeuilles willen beschermen tegen de schommelingen van een recessie, kunnen REITs een solide keuze zijn, met het potentieel voor zowel bescherming als groei op lange termijn. Met de interessante huidige waardering is het zeker een investering om te onderzoeken als mogelijke dividend betalende hedge in een recessie.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page