top of page

De geldstromen die de goudprijs naar nieuwe hoogtes brengen

In het kort:

  • Centrale banken wereldwijd hebben sinds 2022 hun aankopen van goud aanzienlijk verhoogd, met meer dan 1.000 metrische ton per jaar, wat de spotprijzen naar recordhoogtes heeft gedreven.

  • BRICS-landen, met name China, leiden de stijging in goudacquisities, gefinancierd door de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties.

  • Naar verwachting zullen centrale banken hun goudreserves blijven vergroten, waardoor er een groeiend verschil ontstaat tussen de spotprijs en de reële waarde van goud, dat momenteel met 28% overgewaardeerd is.


De afgelopen jaren hebben de centrale banken van de wereld hun gedrag veranderd en hun aankopen van goud opgevoerd. In 2022 en 2023 kochten centrale banken wereldwijd meer dan 1.000 metrische ton goud per jaar, wat het dubbele is van hun gemiddelde jaarlijkse aankopen in de voorgaande tien jaar. Deze trend zette zich voort in het eerste kwartaal van 2024, waarbij 290 metrische ton goud werd aangeschaft, een stijging van 12% ten opzichte van het gemiddelde kwartaal van 2022 en 2023.


Met een jaarlijkse goudproductie van ongeveer 3.000 metrische ton, hebben centrale banken sinds 2022 een derde van de wereldwijde goudproductie verworven.


Uit een recent onderzoek van de World Gold Council (WGC) onder 69 wereldwijde centrale banken bleek dat 81% verwacht dat de goudreserves van centrale banken de komende twaalf maanden zullen toenemen. Dit is een stijging ten opzichte van 71% in 2023 en de hoogste waarde in de zes jaar dat de enquête is afgenomen.


Ondanks dat slechts 29% van de centrale banken verwacht zelf hun goudreserves te verhogen, verwacht 81% dat de totale goudreserves zullen toenemen. Dit verschil kan worden verklaard door de uiteenlopende reacties tussen centrale banken uit verder ontwikkelde economieën en opkomende markten en ontwikkelingslanden.


Centrale banken in ontwikkelingslanden zijn meer bezorgd over systemische financiële risico's en politieke risico's in vergelijking met centrale banken in eerste wereld landen. De invasie van Oekraïne in 2022 en de daaropvolgende sancties tegen Rusland hebben de noodzaak voor diversificatie weg van dollars onderstreept voor deze opkomende economieën. Hierdoor zijn centrale banken in deze landen meer geneigd hun reserves in goud te verhogen.



BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) spelen een belangrijke rol in de stijgende goudvraag. China, als grootste BRICS-lid, heeft sinds 2022 meer dan 300 ton goud aangeschaft. Rusland en India hebben ook hun goudreserves aanzienlijk vergroot, waarbij Rusland nu de vijfde grootste goudreserves ter wereld heeft.


China heeft zijn goudinkopen gefinancierd door Amerikaanse staatsobligaties te verkopen. Sinds 2022 heeft China bijna $300 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties verkocht, terwijl hun goudreserves stegen tot bijna 5% van hun totale buitenlandse reserves.


De toegenomen vraag naar goud door centrale banken heeft de spotprijs van goud naar een recordhoogte van $2.425 per ounce in mei gedreven. Hoewel de prijs sindsdien met 3,8% is gedaald tot $2.333 per ounce, blijft goud dit jaar met 13,1% gestegen. Deze stijging heeft geleid tot een divergentie tussen de spotprijs en de theoretische waarde van goud, waarbij goud momenteel 28% overgewaardeerd is, volgens een recent model van Bloomberg.


De goudprijs in euro´s de afgelopen 20 jaar:

Bron: Holland Gold

Bank of America (BofA) voorspelt dat goud binnen 12-18 maanden $3.000 per ounce kan bereiken, hoewel de huidige vraag dat prijsniveau nog niet rechtvaardigen. Voor het bereiken van deze prijs zou ook de niet-commerciële vraag moeten toenemen, wat op zijn beurt een renteverlaging door de Fed vereist. Een instroom in fysiek ondersteunde ETF's en een toename in LBMA-clearingsvolumes zouden een bemoedigend eerste signaal zijn.


Centrale banken wereldwijd hebben hun goudinkopen sinds 2022 verdubbeld en deze trend zal naar verwachting aanhouden. BRICS-landen en andere opkomende markten willen hun buitenlandse reserves diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar, gedreven door geopolitieke risico's en economische sancties. Deze beleidsbeslissing om goudreserves te verhogen zonder rekening te houden met de waarde, creëert een nieuwe groei voor de eeuwen oude waardeopslag.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page