top of page

Deze factoren bepalen de richting van aandelen deze week

In het kort:

  • Er zijn belangrijke economische updates deze week met onder andere het non-farm payrolls rapport, dat ons meer vertelt over de werkgelegenheid in de VS.

  • Dan is er nog de publicatie van de ISM Manufacturing PMI en fabrieksorders, waarbij wordt gekeken naar een mogelijke lichte verbetering in de productiesector ondanks aanhoudende krimp.

  • Broadcom rapporteert zijn kwartaalresultaten, met een specifieke focus op de vraag naar AI-gerelateerde producten en omzet vanuit Apple.


Nu de afbouw van de yen-carrytrades voor nu tot een einde lijkt te zijn gekomen totdat de rente in Japan wellicht verder stijgt, is de markt teruggekeerd naar een stabielere toestand, hoewel deze nog steeds zeer gevoelig blijft voor economische data. De Amerikaanse 2- en 10-jaars Treasury-rendementen stegen licht door lagere verwachtingen rond renteverlagingen. De U.S. Dollar Index steeg hierdoor ook licht, tevens gedreven door verminderde verwachtingen van renteverlagingen door de Federal Reserve.


De 10-jaars treasury rendementen het afgelopen jaar:

Bron: Marketwatch


Deze week staat in het teken van enkele cruciale updates rondom de Amerikaanse arbeidsmarkt die zullen gaan bepalen hoe beleggers naar de staat van de Amerikaanse economie kijken. Op vrijdag wordt het non-farm payrolls rapport verwacht, een belangrijke indicator voor de gezondheid van de arbeidsmarkt. Analisten verwachten een toename van 165.000 banen en een lichte daling van de werkloosheid naar 4,2%. Daarnaast wordt op woensdag het JOLTS job openings rapport gepubliceerd, dat inzicht geeft in de spanning op de arbeidsmarkt, en op donderdag volgt de ADP Employment Survey, die banen per sector en bedrijfsomvang uit-splitst.


De non-farm payrolls per maand het afgelopen jaar:

Bron: TradingEconomics


Waarom is dit belangrijk? De arbeidsmarkt is een sleutelindicator voor de gezondheid van de economie. Sterke arbeidsmarktcijfers kunnen de Fed ontmoedigen om snel de rente te verlagen, terwijl zwakkere cijfers juist de druk op de centrale bank kunnen vergroten om stimuleringsmaatregelen te overwegen.


Fed-voorzitter Jerome Powell gaf tijdens zijn recente toespraak in Jackson Hole aan dat de arbeidsmarkt het minder moeilijk heeft dan voor de pandemie, wat suggereert dat het risico op inflatie door loonstijgingen is afgenomen. De markt kijkt dan ook uit naar data die een balans laten zien tussen sterke werkgelegenheid en matige loonstijgingen, om te voorkomen dat de Fed genoodzaakt wordt de rente hoger te laten.


Op dinsdag worden de ISM Manufacturing PMI cijfers gepubliceerd, gevolgd door de fabrieksorders op woensdag. Verwacht wordt dat de productiesector nog steeds krimpt, zij het in een lager tempo dan in juli. Dit zou kunnen wijzen op een stabilisatie in de industrie, wat positief is voor de bredere economie.


De ISM Non-Manufacturing PMI (NMI) voor augustus wordt donderdag gepubliceerd, waarbij verwacht wordt dat deze licht daalt van 51,4 naar 50,9. Dit wijst nog steeds op expansie, zij het wel met een (nog) trager tempo. In juli zagen we een opleving door sterke bedrijfsactiviteiten, maar bedrijven blijven voorzichtig vanwege mogelijke economische uitdagingen en de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen. Al deze cijfers balanceren op het randje van groei of krimp, oftewel het belangrijke getal 50, welke aangeeft of er groei is >50 of krimp <50.


De ISM Manufactering PMI sinds 1950:

Bron: TradingEconomics


Deze indicatoren zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden, vooral in de context van het bredere economische herstel en de mogelijkheid van een vertraging in de productie- en dienstensectoren.


Een van de meest in het oog springende kwartaalresultaten deze week komt van Broadcom. Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in de vraag naar AI-netwerkchips en op maat gemaakte versnellings-chips, aangezien cloud bedrijven hun datacenters blijven vernieuwen om aan de vraag naar AI-werkbelasting te voldoen. Naast de AI-business is er veel aandacht voor Broadcom's draadloze segment, dat nauw verbonden is met Apple. Met de verwachte lancering van de nieuwe iPhone 16 in september, zullen investeerders letten op signalen van CEO Hock Tan over de vraag naar draadloze producten.


Huawei heeft aangekondigd dat het op 10 september een product-lancering evenement zal houden, slechts enkele uren nadat Apple naar verwachting zijn iPhone 16 zal onthullen. Dit lijkt een duidelijke zet om de aandacht van de consument te trekken en Apple in hun eigen spel te verslaan. Het evenement van Huawei zal plaatsvinden om 14:30 uur lokale tijd in Beijing, wat overeenkomt met de late avond van 9 september aan de westkust van de Verenigde Staten, precies na het Apple-event.


De exacte details van wat Huawei zal lanceren, blijven onduidelijk. Richard Yu, hoofd van Huawei's consumententechnologie en autotechnologie divisie, hintte echter op een "epoch-making product" dat hij beschreef als iets waar anderen alleen maar van konden dromen, maar dat Huawei daadwerkelijk heeft gerealiseerd. "Na vijf jaar van investeringen hebben we sciencefiction omgezet in realiteit," zei Yu in een post op het Chinese platform Weibo.


De heropleving van Huawei heeft Apple flink onder druk gezet in China, een van de belangrijkste markten ter wereld. In het tweede kwartaal van dit jaar verloor Apple zijn positie in de top vijf van smartphonemerken in China, volgens onderzoek van Canalys. Huawei daarentegen zag zijn smartphone leveringen in China met maar liefst 41% stijgen ten opzichte van een jaar eerder, wat het snelst groeiende merk maakt onder de top vijf.



Daarnaast zal Broadcom updates geven over de integratie van de VMware-overname, wat belangrijk is voor het softwaresegment van het bedrijf. Deze factoren zullen bijdragen aan de beoordeling van Broadcom's positie in de snel evoluerende halfgeleider- en technologiesector.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page