top of page

Dit bedrijf wil zonder omzet miljarden gaan verdienen

In het kort:

  • MicroStrategy’s softwaretak is sinds 2015 in verval, waardoor de Bitcoin positie nu de belangrijkste factor in de waardering is.

  • Het aandeel MSTR wordt verhandeld met een premie van 180% ten opzichte van de netto-activa van het bedrijf.

  • MicroStrategy zou realistisch gezien 60-70% van zijn waarde kunnen verliezen als Bitcoin stabiel blijft, vooral gezien het feit dat insiders massaal verkopen, waaronder CEO Michael Saylor zelf.


MicroStrategy (NASDAQ: MSTR) is een bedrijf dat zich in de afgelopen jaren sterk op Bitcoin heeft gericht, maar dit heeft geleid tot een overwaardering die moeilijk te rechtvaardigen is. Ooit was het een succesvol softwarebedrijf, maar sinds 2015 is de omzet structureel aan het dalen.


Het management koos ervoor om in Bitcoin te investeren, wat de koers van de aandelen een enorme impuls gaf. Toch blijkt uit een simpele analyse van de cijfers dat het aandeel nu zwaar overgewaardeerd is en beleggers veel te veel betalen in verhouding tot de werkelijke waarde van de activa, ten opzichte van een directe positie in Bitcoin.


1. Softwaretak in verval

Het oorspronkelijke bedrijfsmodel van MicroStrategy was gebaseerd op bedrijfssoftware, met stabiele groei gedurende een groot deel van de jaren 2000. Vanaf 2015 begon echter de omzet te dalen, en dit zette door tot nu, 2024.


In het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde het bedrijf bijvoorbeeld nog maar $111,4 miljoen aan omzet, een daling van 7,5% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze trend is zorgwekkend, want het betekent dat de kernactiviteiten van het bedrijf blijven krimpen, terwijl de markt steeds competitiever wordt zoals we weten.


De omzet van Microstrategy (2010-2024):

Bron: Macrotrends

De netto-inkomsten van Microstrategy (2010-2024):

Bron: Macrotrends

Op basis van de huidige prestaties van de software divisie wordt de waarde van deze tak geschat op $1,87 miljard, op basis van een multiple van 4,2 keer de omzet. Dit is in lijn met andere laag-groeiende softwarebedrijven, maar omdat MicroStrategy's softwaretak geen groei meer vertoont, is deze waardering naar mijn mening nog steeds aan de hoge kant.


De P/S ratio van Microstrategy (enkel om aan te tonen hoeveel je betaald voor de omzet):

Bron: Macrotrends

2. Overgewaardeerd door Bitcoin-exposure

MicroStrategy’s enorme positie in Bitcoin vormt nu dus, zoals je waarschijnlijk wel weet, het grootste deel van de bedrijfswaarde. Tot september 2024 had het bedrijf 252.220 Bitcoins in bezit, met een waarde van $17,7 miljard bij een Bitcoinprijs van $70.000. Als we de waarde van de softwaretak ($1,87 miljard) en de cash ($67 miljoen) optellen en de schuldpositie ($5,2 miljard) aftrekken, komen we uit op een netto-activa van $14,44 miljard.


De totale (markt) waarde van Microstrategy:

Bron: Macrotrends

Het probleem is dat MicroStrategy’s marktwaarde momenteel $40,8 miljard bedraagt, wat betekent dat beleggers een premie van 180% betalen bovenop de werkelijke waarde van de activa. Dit kan alleen gerechtvaardigd worden als de prijs van Bitcoin sterk stijgt, tot wel $174.000 per Bitcoin om precies te zijn, om de huidige waardering te ondersteunen.


Dit is natuurlijk een behoorlijk speculatief scenario, en de meeste analisten zijn het erover eens dat het nog lang kan duren voordat Bitcoin deze waarde bereikt. Zelf zou ik ten alle tijden liever een directe positie in Bitcoin aanhouden dan aandelen Microstrategy kopen op dit moment.



3. Schuldfinanciering en hoge risico’s

Een ander belangrijk punt van zorg is de manier waarop MicroStrategy zijn Bitcoin-aankopen financiert. Het grootste deel van de nieuwe Bitcoin-posities wordt gefinancierd door schulden, met een totaal van $5,2 miljard aan uitstaande schulden. In de eerste helft van 2024 kocht het bedrijf $2,4 miljard aan Bitcoin, grotendeels door nieuwe schulden en aandelenemissies. De operationele kasstromen van het bedrijf zijn daarentegen vrijwel verwaarloosbaar, met slechts $5,3 miljoen aan gegenereerde cash in dezelfde periode. Dit betekent dat de afhankelijkheid van externe financiering bijzonder groot is, wat een bijkomend risico vormt in tijden van onstabiele financiële markten of een dalende Bitcoinprijs.


Veel beleggers maken zich zorgen dat MicroStrategy zou kunnen omvallen als de Bitcoin-markt instort. Dit scenario lijkt dan wel weer ver weg van de realiteit. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, heeft het bedrijf momenteel geen openstaande Bitcoin-gedekte leningen, en een eerder afgesloten lening bij Silvergate Bank is inmiddels afgelost.


De grootste verplichtingen betreffen converteerbare obligaties, waarvan $1,05 miljard in 2027 en $500 miljoen in 2028 afgelost moet worden. Zolang het aandeel boven de $143 blijft handelen, zullen deze obligaties naar verwachting worden omgezet in aandelen en hoeft het bedrijf deze schuld niet terug te betalen in cash.


Als Bitcoin echter onder de $60.000 zou zakken en de aandelenkoers van MicroStrategy daalt onder de $143, dan zou het bedrijf weldegelijk met financieringsproblemen kunnen komen te zitten. In dat geval heeft MicroStrategy verschillende opties die jou als belegger waarschijnlijk zullen schaden:


  1. Herfinanciering via nieuwe converteerbare obligaties.

  2. Herfinanciering via een Bitcoin-gedekte lening.

  3. Verwatering door het uitgeven van nieuwe aandelen.

  4. Verkoop van een deel van hun Bitcoin-bezit.


Wat zouden beleggers moeten doen?

Het betalen van een premie voor MicroStrategy om indirect in Bitcoin te investeren is op dit moment een wellicht niet een slimme strategie. Beleggers die blootstelling willen aan Bitcoin kunnen dit veel beter rechtstreeks doen via een kleine positie in Bitcoin zelf, of via een van de andere meer directe alternatieven, zoals bijvoorbeeld een Bitcoin-ETF (al prefereer ikzelf Bitcoins in een eigen hardware wallet). Hierdoor wordt het risico van overwaardering geëlimineerd, en betaal je geen buitensporige premie zoals bij MicroStrategy.


Michael Saylor zelf lijkt weinig vraagtekens te hebben bij de prestaties en strategie van het bedrijf: "Het risico is simpel: het hangt allemaal af van Bitcoin, je gelooft ofwel dat Bitcoin iets is, of je gelooft dat het niets is."


Saylor’s visie is eenvoudig maar gedurfd: "We blijven meer Bitcoin kopen", zei hij. Hij gelooft dat Bitcoin uiteindelijk miljoenen dollars per munt zal waard zijn en dat MicroStrategy kan doorgroeien tot een bedrijf met een marktkapitalisatie van biljoenen dollars. Hij voorspelt zelfs dat Bitcoin tegen 2045 een waarde van $13 miljoen per munt zal bereiken, wanneer het van 0,1% van het wereldwijde financiële kapitaal groeit naar 7%.


Saylor heeft uitgelegd dat MicroStrategy zijn Bitcoin-aankopen wil blijven financieren door gebruik te maken van verschillende vormen van schulden. Hij schetst een scenario waarin het bedrijf $20 miljard aan converteerbare obligaties, $20 miljard aan preferente aandelen en $50 miljard aan verschillende soorten schuld instrumenten zou kunnen uitgeven om de groei te financieren. Volgens hem is dit model "oneindig schaalbaar", waarbij hij gelooft dat er $100 miljard of zelfs $200 miljard aan extra kapitaal kan worden opgehaald om Bitcoin te blijven kopen.


De verkoop van aandelen door insiders is ondertussen wel nog een belangrijk punt van aandacht. In de afgelopen 12 maanden hebben 165 insiders hun aandelen verkocht, terwijl er geen insider-aankopen waren. Michael Saylor, de oprichter en architect van de Bitcoin-strategie van MicroStrategy, heeft voor het eerst sinds 2012 aandelen verkocht, wat mogelijk wijst op zijn eigen twijfels over de huidige overwaardering ten opzichte van de bedrijfs prestaties. Als zelfs de CEO van het bedrijf aandelen verkoopt, is dit vaak een signaal dat beleggers scherp moeten zijn wat er gebeurt in het bedrijf (vooral als er zoals hier helemaal geen aankopen worden gedaan)..


MicroStrategy is momenteel behoorlijk overgewaardeerd en het risico op een correctie van 60-70% is best reëel (alleen als de Bitcoinprijs stabiel blijft), terwijl je bij een stijging van de Bitcoin prijs nog steeds liever direct Bitcoins aan zou willen houden.



Als belegger betaal je op dit moment een enorme premie om indirect in Bitcoin te beleggen via dit aandeel, terwijl er goedkopere en efficiëntere manieren zijn om blootstelling aan de cryptomarkt te krijgen. In plaats van aandelen MicroStrategy te kopen, is het waarschijnlijk veel verstandiger om een kleine directe positie in Bitcoin te nemen of gebruik te maken van een betrouwbare Bitcoin-ETF zonder de excessieve premies die je bij MicroStrategy betaalt. Dit vermindert het risico van overgewaardeerde aandelen en biedt een betere, directe blootstelling aan Bitcoin.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page