top of page

Deze bekende miljardair koopt twee belangrijke AI-aandelen

In het kort:

  • Tiger Global's grootste posities zijn Microsoft en Meta Platforms, met een gecombineerde waarde van $6 miljard.

  • Microsoft blijft indrukwekkende groei tonen door investeringen in AI en cloud, met een omzetgroei van 15% in Q4 FY24.

  • Meta Platforms profiteert van de groeiende digitale advertentiemarkt, met een omzetstijging van 22% in Q2 2024 en sterke lange termijn vooruitzichten.


In de wereld van beleggingen is het vaak interessant om je te laten inspireren door de keuzes van succesvolle beleggers. Een van die beleggers is Chase Coleman, de oprichter van Tiger Global Management. Coleman richtte zijn investeringsfonds op in 2001, en sindsdien heeft het bedrijf een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd met zeer hoge rendementen voor zijn beleggers. Forbes schat dat Coleman zelf inmiddels een vermogen van meer dan $5 miljard heeft opgebouwd, wat aangeeft hoe succesvol hij is.


Een van de belangrijkste redenen waarom beleggers inspiratie opdoen van Coleman, is vanwege zijn indrukwekkende rendementen. Tiger Global Management heeft in de afgelopen twee decennia consequent bovengemiddelde rendementen behaald, vaak door te investeren in tech-bedrijven die veel groeipotentieel hebben. Hoewel exacte cijfers niet openbaar bekend zijn, wordt geschat dat Tiger Global Management een gemiddeld jaarlijks rendement van rond de 20% heeft behaald sinds de oprichting, wat het fonds tot een van de best presterende hedgefondsen ter wereld maakt.


Aan het einde van het tweede kwartaal van 2024 waren de twee grootste investeringen van Tiger Global Microsoft en Meta Platforms, met een gecombineerde waarde van $6 miljard. In dit artikel gaan we wat dieper in op waarom Coleman investeert in deze belangrijke AI-bedrijven en wat er voor de toekomst wordt verwacht.


Aandeel 1: Microsoft

Microsoft is een tech-bedrijf dat zich door de jaren heen heeft gevestigd als een onmisbare speler in de online wereld. Tiger Global, onder leiding van Chase Coleman, heeft al sinds 2018 een aanzienlijk belang in Microsoft, wat aantoont hoe sterk het vertrouwen is in de toekomst van dit bedrijf. Sindsdien is het daarom een van de grootste positief in de portefeuille van Coleman geworden.


Microsoft heeft een van de belangrijkste online producten die wereldwijd worden gebruikt. Denk hierbij aan Microsoft Office, dat door meer dan 1,3 miljoen bedrijven wordt gebruikt, en het Windows-besturingssysteem, dat een marktaandeel van 72% heeft in de desktopmarkt. Deze twee producten zijn al jarenlang de hoekstenen van het bedrijf. Maar wat Microsoft echt onderscheidt, is hoe het zijn bestaande producten blijft vernieuwen en uitbreiden met nieuwe tech, zoals kunstmatige intelligentie.


Een recent voorbeeld hiervan is de introductie van de Copilot AI-assistent, die in de Microsoft 365-suite is geïntegreerd. Deze slimme assistent helpt gebruikers om efficiënter te werken door taken te automatiseren en relevante suggesties te doen. In het vierde kwartaal (Q4 FY24), bereikte het aantal Microsoft 365-abonnementen 82,5 miljoen (enkel consumenten), wat de enorme vraag naar deze diensten laat zien.


Een ander sterk punt van Microsoft is zijn cloud-divisie, Microsoft Azure. Deze dienst is uitgegroeid tot een van de belangrijkste in de wereldwijde cloudmarkt en heeft aanzienlijk marktaandeel gewonnen ten opzichte van Amazon Web Services (AWS), de huidige marktleider. De cloudmarkt is gigantisch en groeit snel; volgens Statista zal de markt in 2024 naar verwachting een waarde bereiken van $773 miljard. Microsoft speelt hierop in door grootschalig te investeren in zijn cloudinfrastructuur. In het laatste kwartaal alleen al investeerde Microsoft $14 miljard, waarvan de helft werd besteed aan datacenters en andere essentiële infrastructuur om deze groei te ondersteunen.

En deze investeringen hebben nu al hun vruchten afgeworpen. In Q4 FY24 rapporteerde Microsoft een totale omzet van $64,7 miljard, wat een groei van 15% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De brutowinst steeg met 14% naar $45 miljard. Dit laat wat ons betreft zien dat Microsoft erin slaagt om zijn winstgevendheid te handhaven, zelfs terwijl het zwaar investeert in toekomstige groei.

Wat Microsoft echt onderscheidt van andere tech-bedrijven, is het vermogen om winstgevend te blijven terwijl het investeert in AI. Waar andere bedrijven, zoals Snowflake, waarschuwen dat hun marges onder druk kunnen komen door de hoge kosten van AI-hardware, slaagt Microsoft erin om zowel te investeren als winst te maken. In het afgelopen kwartaal steeg de operationele winst van Microsoft met 12%, wat aantoont dat het bedrijf zijn uitgaven goed beheert en tegelijkertijd blijft groeien. Met de voortdurende groei van AI & cloud, is Microsoft een bedrijf dat waarschijnlijk nog jarenlang sterk zal presteren.


Aandeel 2: Meta Platforms

Meta Platforms, het moederbedrijf van bekende sociale media-apps zoals Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger, is ook een van de grootste posities in de portefeuille van Tiger Global. Het fonds bezit maar liefst 7,4 miljoen aandelen in Meta, met een totale waarde van $3,7 miljard. Tiger Global investeerde voor het eerst in Meta in 2016, en sindsdien heeft het aandeel een indrukwekkende groei van 360% doorgemaakt, wat veel beter is dan de gemiddelde markt.


Een van de belangrijkste redenen waarom Meta zo aantrekkelijk is voor beleggers, is de explosieve groei van de digitale advertentiemarkt. Volgens schattingen van Statista zal de wereldwijde uitgaven voor digitale advertenties in 2027 oplopen tot $870 miljard. Meta, met zijn gigantische bereik van meer dan 3,2 miljard dagelijkse actieve gebruikers op platforms zoals Instagram en WhatsApp, is perfect gepositioneerd om van deze groei te profiteren. Dit aantal blijft ook gestaag doorgroeien de afgelopen jaren.

In het tweede kwartaal van 2024 liet Meta bovendien indrukwekkende resultaten zien. De omzet steeg met 22% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, wat aangeeft hoe sterk het bedrijf is in het genereren van inkomsten uit advertenties. Naast het genereren van inkomsten uit advertenties, investeert Meta ook zwaar in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. In 2024 gaf Meta meer dan $14 miljard uit aan investeringen, waaronder de bouw van datacenters en de aanschaf van servers. Deze infrastructuur is cruciaal voor het ondersteunen van de toekomstige groei van het bedrijf, vooral omdat AI een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de manier waarop advertenties worden gepresenteerd aan gebruikers.

Hoewel de groei van de winst van Meta in de toekomst mogelijk iets langzamer zal zijn vanwege de grote investeringen in AI, blijft het bedrijf zich richten op een efficiënte toewijzing van kapitaal. Dit betekent dat Meta, ondanks de zware investeringen, nog steeds in staat zal zijn om aandeelhouderswaarde te creëren. Analisten van Wall Street verwachten dat Meta op de lange termijn een jaarlijkse winstgroei van ongeveer 15% zal realiseren. Dit geeft ze een forward PE van 22 voor komend jaar, wat een stuk lager is dan die van de meeste tech-aandelen.

De cijfers uit de meest recente kwartalen onderstrepen dit verder. Het aantal dagelijkse actieve gebruikers van Meta's familie van apps groeide gestaag, van 2,9 miljard in het tweede kwartaal van 2022 naar 3,3 miljard in het tweede kwartaal van 2024. Dit toont aan dat Meta niet alleen zijn gebruikers weet vast te houden, maar ook blijft groeien. Daarnaast is de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPP) ook toegenomen, van $9,87 in Q2 2022 naar $11,89 in Q2 2024, wat de voortdurende verbetering van Meta's vermogen om geld te verdienen aan zijn gebruikers benadrukt.

Meta Platforms blijft dus een dominante kracht in de digitale advertentiemarkt en toont een forse groei in zowel de gebruikersaantallen als de inkomsten per gebruiker. Ondanks de aanzienlijke investeringen in kunstmatige intelligentie, blijft Meta zich richten op efficiënte kapitaaltoewijzing en verwacht het op de lange termijn een sterke winstgroei te realiseren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page