top of page

Deze bedrijven kopen voor miljarden aan eigen aandelen

In het kort:

  • Bedrijven blijven aandelen terugkopen in een tempo dat bijna recordniveaus bereikt.

  • Terugkoop van aandelen wordt gezien als een positief signaal van financiële stabiliteit en vertrouwen in de toekomst.

  • Critici betogen dat bedrijven andere prioriteiten zouden moeten hebben, zoals investeren in onderzoek en ontwikkeling of het verhogen van salarissen.

Tijdens recessies dalen veel aandelen door economische uitdagingen en onzekerheid. Een manier waarop bedrijven dit kunnen tegengaan, is door hun eigen aandelen terug te kopen. Dit vermindert het aantal uitstaande aandelen, wat kan helpen om de aandelenprijs omhoog te duwen. De beroemde beleggers Warren Buffett en Charlie Munger zijn groot voorstander van bedrijven die eigen aandelen inkopen. Zij noemen deze bedrijven ook wel 'kannibalen'.


Maar waarom is het inkopen van eigen aandelen eigenlijk zo interessant? Bedrijven kunnen hun geld bewaren of grote uitgaven doen, maar ze kunnen het overvloedige geld ook gebruiken om aandelen terug te kopen. Dit verhoogt de winst per aandeel en verbetert een aantal belangrijke financiële ratio's. In principe zou je kunnen zeggen dat de waarde van het bedrijf toeneemt.


Bovendien is het terugkopen van eigen aandelen een signaal dat het management vertrouwen heeft in het bedrijf. Daarnaast is het terugkopen een fiscaal efficiënte manier om liquide middelen aan aandeelhouders terug te geven, zonder de belastingen die komen kijken bij dividenduitkeringen.


In het tweede kwartaal van 2022 bereikte de share buybacks in de VS bijna een recordniveau. 1.323 bedrijven rapporteerden terugkopen, een stijging van 4% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit aantal is het hoogste sinds het eerste kwartaal van 2020. De totale terugkoop voor Amerikaanse bedrijven in Q2'22 bedroeg $269,5 miljard, een stijging van 20,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar.


Maar als bij zo'n beetje alles, zijn er ook weer critici. Zij beweren dat bedrijven hun geld beter kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door het te investeren in onderzoek en ontwikkeling of het verhogen van de salarissen van werknemers. De trend van terugkopen begon na de implementatie van de Tax Reform Act van 1986 in de VS en kreeg een boost door de historisch lage rentetarieven. Grote bedrijven leenden geld tegen lage kosten om met dat geld buybacks te financieren.


In dit artikel volgen we de mening van Warren Buffett en Charlie Munger en zien we het terugkopen van eigen aandelen, mits tegen de juiste prijs, als iets goeds. We bekijken enkele bedrijven die onlangs hebben aangekondigd enorm veel eigen aandelen terug te gaan kopen.


ArcelorMittal: Bekend als een grote speler in de staal- en mijnbouwsector, heeft ArcelorMittal een strategische zet gedaan die de financiële wereld doet opkijken. Ze hebben een ambitieus plan onthuld om een indrukwekkende 85 miljoen van hun eigen aandelen terug te kopen. Dit benadrukt niet alleen hun financiële kracht, maar ook hun vertrouwen in de toekomstige richting van het bedrijf.


Chevron Corporation: Als een dominant figuur in de olie- en gassector, heeft Chevron nieuws gedeeld dat ongetwijfeld groot nieuws zal maken. Met een terugkoopprogramma ter waarde van een verbazingwekkende $75 miljard (20% van het bedrijf!), zendt het bedrijf een krachtige boodschap uit over hun geloof in de intrinsieke waarde en potentieel van hun aandelen.


ServiceNow: In de dynamische wereld van cloud computing staat ServiceNow bekend om zijn innovatieve oplossingen. Hun recente aankondiging van een $1,5 miljard terugkoopprogramma zegt wat ons betreft genoeg over hun vertrouwen in hun technologische producten en toekomstige marktpositie.


Alphabet: Ondanks dat ze al een technologische gigant zijn, blijft Alphabet, het moederbedrijf van Google, investeren in zijn toekomst. Met een bijzonder groot terugkoopprogramma van $70 miljard, laat Alphabet zien dat het bedrijf nog steeds ruimte ziet voor groei en verdere waardecreatie.


Meta Platforms: De recente financiële tegenslagen kunnen voor sommigen misschien zorgwekkend lijken, maar het management van Meta Platforms toont veel vertrouwen in de lange termijn waarde van het bedrijf. Dit geloof wordt niet alleen uitgedrukt in woorden, maar ook in daden. Hun aankondiging om een bedrag van $40 miljard te besteden aan het terugkopen van eigen aandelen zegt bijvoorbeeld al heel veel. Het is een strategische zet die aangeeft dat ze van mening zijn dat de huidige marktprijs van hun aandelen niet hun werkelijke waarde of het potentieel van het bedrijf weerspiegelt.


Wellicht vind je deze artikelen ook interessant:





Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page